İZ GAZETE - HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni Meclis'te tartışma yaratan asgari ücret ile ilgili söz aldı. Asgari ücretle çalışanların emeklerinin karşılığını beklediğini söyleyen HDP'li Çepni, 'İşçi sınıfı kendisinin olanı istiyor." dedi.

Asgari ücretin toplumsal bir sözleşme olduğuna dikkat çeken Çepni şöyle konuştu; "Asgari ücret süreci, halktan vergilerle toplananların teşviklerle, hortumlarla, yolsuzluklarla patronlara aktarılmasına karşı mücadelenin sürecidir. Türkiye, Avrupa'nın en düşük asgari ücrete sahip ülkelerinden bir tanesi. Asgari ücretin yarısına yakını da vergi ve kesintilere gidiyor. Peki, hangi koşullarda asgari ücret tartışmasındayız? Türkiye'de yüzde 1'lik kesim toplam zenginliğin yüzde 50'sine hükmediyor, gasbediyor; yüzde 99 ise sadece ve sadece yüzde 47'sine ancak erişebiliyor ve AKP sürecinde büyüyen tek şey, bu makasın kendisi. Yani AKP'li yıllarda zenginler daha zengin, fakirler daha fakir oldu."

YOKSULLUK TABLOSU

4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2.397 TL, yoksulluk sınırının ise 6.610 TL. olduğunu hatırlatan Çepni, zamlara ve enflasyon rakamlarına dikkat çekti.

"On iki aylık ortalamalara göre enflasyon yüzde 16,81 düzeyinde. TÜİK verilerine göre, ortalama gıda enflasyonu yüzde 22,5; ev eşyası enflasyonu yüzde 22,77. Evet, işçi sınıfı ve emekçilerin karşı karşıya kaldığı açlık ve yoksulluk tablosu tam olarak bu. Asgari ücret açısından dün ile bugün arasındaki farka baktığımızda yine enteresan, çarpıcı rakamlara ulaşıyoruz. Bir emekçi maaşıyla 2004 yılında 23 çeyrek altın alınırken 2019'da 5 adet çeyrek altın alınabiliyor. Yine, 2018'de 1.070 dolar alabilirken bir maaş, 2019'da 748 dolar alabiliyor. İşte, AKP'nin tozpembe tablosu, gerçek ve hakikatler tam olarak bunlar. Evet, yolsuzluk ve savaş siyaseti altında ölmemek için yaşamaya çalışan emekçiler ya kölece koşullarda çalışmakla ya da işsizlikle karşı karşıyalar; ya güvencesiz çalışmakla ya da işsizlikle karşı karşıyalar; ya kendi canlarına kıyacaklar çaresizlik içerisinde ya da kendilerine bu zulmü yaşatan kapitalist soygun düzenine karşı mücadeleyi yükseltecekler. İşte bu koşullarda, bu görüşmelerde DİSK'in asgari ücret talebi 3.200 TL. Evet, bugün asgari ücret, işte bu tablonun üzerinde, yaşanabilir bir düzeyde olmalıdır." şeklinde konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Emek ve Demokrasi Güçleri'nin farklı illerde yapacağı eylemleri açıkladı. 

EYLEMLER DÜZENLENECEK

11 Ocak'ta İzmir'de bölge mitingi yapılacağını söyleyen Çepni sözlerini şu şekilde sonlandırdı; " 'İnsanca yaşamak istiyoruz' başlığı altında, işten çıkarmalar yasaklansın, güvenceli emeklilik hakkı sağlansın, EYT'lilerin talepleri kabul edilsin, İşsizlik Fonu işçilere verilsin, asgari ücret vergiden muaf tutulsun talepleriyle 8 Aralıkta İstanbul'da, 21 Aralıkta Mersin'de, 22 Aralıkta Diyarbakır'da ve 11 Ocakta İzmir'de bölge mitingleri düzenleniyor. Evet, işçi sınıfı ve emekçiler ve tüm halklarımız tıpkı dünyanın dört bir tarafında sınıf kardeşlerinin yaptığı gibi alanlara çıkmalı, iş, ekmek, özgürlük mücadelesini yükseltmelidir."

Editör: Haber Merkezi