İZ GAZETE - Türkiye tarihine Gezi Direnişi olarak yazılan eylemlere İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 79 ilde toplam 2.5 milyon kişi katıldı. Emniyet güçlerinin yoğun saldırısıyla bastırılmaya çalışılan direnişte Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Mehmet İstif ve Elif Çermik katledildi. On bine yakın kişi ise polis saldırısıyla yaralandı ve onlarcası sakat kaldı.HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, Gezi olayları nedeniyle açılan davaların durumunu  Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sordu.

Bu bağlamda Çepni'nin önergesinde yer alan sorular:

Üzerinden 6 yıl geçen Gezi olayları sırasında hayatını kaybedenlerin tamamı için soruşturma tamamlanmış, olaya neden olan failler belirlenmiş, iddianameler hazırlanmış mıdır? Belirlenen faillerin kaçı tutuklu yargılanmaktadır? Kaçı ceza almıştır? Kamuoyunda vicdanları yaralayan, onlarca aileyi mağdur eden bu davalarda bakanlığınız taraf olmuş mudur?

Gezi olaylarında hayatını kaybedenlerin faillerinin yargılandığı davalardan bazıları neden başka şehirlerde görülmüştür? Bakanlığınızın gerekçesi nedir?

Gezi olayları sırasında, binlerce eylemcinin yaralanmasına, onlarca eylemcinin sakat kalmasına neden olan orantısız güç kullanan kaç polis hakkında dava açılmıştır? Davaların kaçı sonuçlanmıştır? Dava sonunda ceza alan olmuş mudur? Davaların illere göre dağılımı nedir?

Olaylar sırasında yaralanan, mağdur olan kişilerin başvurduğu kaç suç duyurusu sonunda takipsizlik ve kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiştir? Takipsizlik ve kovuşturmaya yer olmadığı kararının gerekçesi nedir?

Gezi parkı eylemlerinde hayatlarını kaybedenlerin ve katılanların davalarında değişen hakim ve savcı olmuş mudur? Gerekçesi nedir?

Gezi olaylarında; Anayasadan ve yasalardan doğan haklarını kullanıp, gösteri ve protestolara katılan kaç kişi hakkında gözaltı ve soruşturma başlatıldı? Kaç kişinin mahkemesi sonuçlandı? Mahkeme sonucunda ceza alanlar oldu mu?

Polise şiddet kullanması emrini verenler hakkında soruşturma yapılmış mıdır?

Editör: Haber Merkezi