Cezaevinde kalan Mendük Kılıç, geçtiğimiz yıl Murat Çepni’ye gönderdiği mektupta, hastalıklarının tedavisi için Adalet Bakanlığı’na gerekli girişimlerde bulunulması istemişti. Solunum cihazı kullanan ve sürekli kan öksürdüğünü belirten Kılıç, Marmara ve Kartal Devlet Hastaneleri tarafından tüberküloz şüphesi olduğuna dair raporlar verilmişti. Kılıç'ın ayrıca 27 kişilik koğuşta kaldığı için hem arkadaşlarına bu hastalığı bulaştırma riski hem de  yeni enfeksiyon kapma riski de bulunmaktadır.

Daha önce kaldığı Silivri 5 No’lu L tipi Cezaevindeyken götürüldüğü Silivri Devlet hastanesi, naklinin Metris R Tipi Cezaevine yapılması ve ileri tektik ve tedavisinin yapılması için de Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesine sevkinin yapılması gerektiğine dair rapor vermesine rağmen nakli yapılmayan Kılıç, verdiği dilekçelerden sonuç alamamıştır. Ayrıca 2 yıldır diş problemi yaşamaktadır. Marmara Üniversitesi Diş hastanesi 9 tane dişine acil cerrahi müdahale yapılması gerektiğini belirtmiş, randevu alınmasına rağmen sebep gösterilmeden randevusu iptal edilmiştir.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Kılıç’ın durumu ile ilgili TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na da başvuruda bulunup, komisyon,  Adalet Bakanlığı’ndan hasta tutsak ile ilgili bilgi talep etti. Adalet Bakanlığı’ndan gelen cevapta Adli  Tıp Kurumu 3.Adli Tıp İhtisas Kurulunun, “sekel akciğer tüberkülozu olduğu, dosyadaki mevcut belgeleri ve kurulumuz muayene bulgularına göre halihazırda; rehabilitasyon tipi cezaevi şartlarında kalmasını gerektirecek bir tıbbi durum tespit edilmediği oy birliği ile mütalaa olunur” görüşüne dayanarak sevkini uygun bulmadığını açıkladı.

Cezaevlerindeki hasta tutukluların Akötü koşullarda yaşamasına rağmen ATK’nun bir çok durumda olumsuz yanıt verdiğini hatırlatan Murat Çepni, “Cezaevlerinden sürekli yardım talebi geliyor, biz de bunları ilgili kurumlara iletiyoruz, kamuoyunun bilgisine sunuyoruz, takip etmeye çalışıyoruz. Dışarıda olduğu gibi cezaevlerinde de birçok hak ihlali var” dedi.

Editör: Haber Merkezi