Cengiz Aldemir/ ANKARA- HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni,  Meclis'te yaptığı basın toplantısında 2022 bütçesi üzerinden iktidarı ve bakanları sert bir dille eleştirerek, "Bu bütçede Bakanların yetenekleri  ve onların şak şakçısı iktidar sıralarının yetenekleri sınandı.  Bu sınavdan nasıl geçtiler ona halkımız karar verecek. Ama gerçekten durumları zor ve acınası bir haldi" dedi.

SOYLU'NUN YALANLAR ORTAYA SERİLDİ

Enflasyon, zamlar, artan döviz kurları, halkın açlık, güvencesizlik ve geleceksizlikle karşı karşıya olduğunu ifade eden HDP'li Çepni, yaşanan büyük krize karşın, iktidarın yalan ve hamasetlerinin devreye girdiğini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu örneğini vererek, "Süleyman Soylu denen Suç İşleri Bakanı. Bu şahıs, kendisinin her türlü kirli işlere karıştığı süreçlerde, en büyük vatansever, halkçı görünmeye çalıştığı bir süreçteyiz. Uyuşturucudan suç örgütleriyle ilişkiye kadar içinde olmadığı hiçbir kirli ilişki yok. Bunun verileri, fotoğrafları her gün ortaya seriliyor. Fakat kendisi Meclis'te HDP’ye, muhalefete saldırmakla, hamaset yapmakla bütün bunlardan sıyırtmaya çalışan bir zavallılık ortaya koydu. Tabi ki halktan ve HDP’den ve muhalefetten yanıtını aldı. Bütün yalanları ortaya serildi" sözleriyle tepki gösterdi.

5'Lİ ÇETENİN ELEMANI KARAİSMAİLOĞLU

Bir diğer yalancı hükümet üyesinin Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu olduğunu söyleyen Çepni,   “O geçme garantili karayolları, uçma garantili hava yolları, bütün bunlara verilen krediler, teşvikler bütün bu yap, işlet, devretin yarattığı sonuçlar.. sadece Zafer Havalimanı’nda  milyonlarca TL zarar edildi. Düşünün yalan söylemek suç değil bu memlekette. Hele Meclis'te hiç değil, ne kadar güçlü yalan söylerseniz o kadar makbulsünüz. Adil Karaismailoğlu denen bu beşli çetenin elemanı hem bu gerçekleri kararttı. İkizdere gibi taş ocağı projesinde şirketlerin lehine, halkın itirazlarına, hukuka rağmen sessiz kaldı. Suç işlemeye devam eden Bakan Meclis'te sırıtarak, pişkince işlediği suçları örtmeye çalıştı" sözleriyle eleştirdi.

HUKUK YALANCISI ADALET BAKANI

Türkiye'nin, "Dünyanın en gelişmiş demokrasisi, hukukun son derece bağımsız işlediği ülke" yalanlarıyla konuşan bir diğer hükümet üyesinin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül olduğunu ifade eden Çepni, "Düşünün ki yargıya güvenin yerlerde sürüklendiği, Mahkemelerin, sarayın aparatı olduğu hakim, savcıların Tayyip Erdoğan’a sormadan adım atamadığı bir ülkeden bahsediyoruz. HDP’ye kumpas davalarının kurulduğu, katillerin, uyuşturucu baronlarının, hırsızların, yolsuzluk yapanların elini kolunu sallaya sallaya dolaştığı bir ülkede bir twit attı diye bir işçinin, emekçinin, bir protesto gösterisine katıldığı için bir üniversite öğrencisinin, günlerce gözaltında kalıp yargılandığı ve tutuklandığı bir ülkeden bahsediyoruz. Adalet Bakanı her şeyin muntazam olduğunu, hukukçuların, mahkemelerin hiç kimseden talimat almadığını, son derece bağımsız olduğunu söyledi. Neresinden bakarsanız trajikomik" ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ PESPAYE PERİŞANLIK

Dışişleri Bakanlığının, Amerika, Rusya arasında pinpon topuna dönen Türkiye'nin, hiçbir biçimde güvenilmez, tutarsız, saçma sapan politikalar ortaya koymakla eleştirdiği Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'lunun başarısız bir diğer hükümet üyesi olduğunu belirten HDP'li Çepni, "Libya’da çok büyük Devlet politikası ortaya koyduğunu söylediler.  Orada tam bir pespaye perişanlık. Akdeniz’de. Irak’ta, Suriye’de aynı politika. Bir taraftan Biden’in, bir tarafta Putin’in dizinin dibinde... bütün bu politikaları son derece tutarlı bir başarılı bir dış politika olarak sundu. En çarpıcısı da; Taliban’la anlayış problemi  yaşamadığı sözleridir" diye konuştu.

BÜTÜN BAKANLAR KÜRT DÜŞMANLIĞI YAPIYOR

Bütün Bakanların ortak noktasının, hamaset edebiyatı ve Kürt düşmanlığı yaptığını söyleyen Çepni, "Mecliste birkaç kelime Kürtçe konuşan HDP’li milletvekillerine konuşamazsınız edemezsiniz. Bu ülkenin 20 milyon Kürt yurttaşı var. Bunların bir çoğunun sadece konuşabildiği dil Kürtçe. AKP’nin Kürdü, Alevi’si, genci, kadını olduğunuz zaman hiçbir sorun yok. Ama kendi haklarını savunan kadın özgürlüğünü savunan kadın olduğunuzda, kendi ulusal özgürlüğünü, kolektif haklarını savunan Kürt olduğunuzda, genç olduğunuzda o zaman potansiyel olmaktan çıkıp, açıktan düşman haline geliyorsunuz" sözleriyle tepki gösterdi.

ZENGİNLİKLE SINANAN HAZİNE BAKANI NEBATİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin, “Bize güvenin, bu ekonomi politikamız başarılı olacaktır inşallah. Sizin dedi bir tane maaşınız var. Yani bir tane ekmeğiniz gider dedi. Benim binlerce çalışanım, bugüne kadar biriktirdiğim her şey gider. Yani ben korkmuyorum siz niye korkuyorsunuz" sözlerini sözün bittiği yer olarak değerlendiren Çepni, "Düşünün bir ekonomi Bakanının, ekonomi meselesine bakış açısı bu. Onun Reisi ne diyor? Onun reisi ülke demokrasisinin tüm dünya tarafından kıskanıldığını ve Bakara suresine yaslanarak, önceden Nas’a yaslanmıştı. Diyor ki “Açlıkla, yoksullukla sınanıyorsunuz ey kullarım!” diyor Reis. Hep siz mi varlıkla sınanırsınız? Biraz da bu insanlar varlıkla sınansınlar. Sınanma dediğin zaman halka yoksulluk, açlık, size ayakkabı kutularında paralar öyle mi?" diye sordu.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZİ  GÜÇLENDİRMELİYİZ

HDP'ye karşı yapılan saldırıları da dile getiren Çepni, işçi ve emekçilerin İstanbul’da ve İzmir’de DİSK’in öncülüğünde, Emek ve Demokrasi Güçlerinin öncülüğünde geçinemiyoruz taleplerine değinerek, şöyle konuştu: "Buradan bir kez daha cesaretle, kararlılıkla mücadelemizi büyütme, örgütlenme çağrısı yapmak istiyorum ve bu bütçedeki tablonun takipçisi olacağımızı, halkımızla birlikte bu sonuçların karşısında mücadeleyi kesintisiz örgütleyeceğimiz,  HDP olarak, bu ülkenin devrimcileri olarak, bu ülkenin sosyalistleri olarak bunu bir kez daha  buradan ifade ediyorum."

Editör: Haber Merkezi