Cengiz Aldemir/ ANKARA

Meclis genel kurulu'nda konuşan Çevre Komisyonu Üyesi ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Türkiye'de yaşanan krizin bir sermaye ve saray düzeninin krizi olduğunu belirterek, "Ortada iki tane tablo var bütün bu tartışmalarda herkesin çok berrak bir şekilde gördüğü bu tabloda biri, yirmi yıldır AKP rejimi altında zenginleşenler, kârına kâr katanlar, şatafatına şatafat katanlar; biri de istikrarlı bir biçimde yoksullaşan milyonlar. İşte, bu tablo içerisinde biz, en baştan beri şunu söylüyoruz: Biz, aynı gemide değiliz. Bugün konuştuğumuz kriz de işte, bu rant, soygun ve sömürü düzeninin krizidir fakat bunun karşısında tartışmasız bir biçimde yoksulluğu artan, açlığı artan milyonlara dair de sözümüz var, milyonlarla birlikte de yapacağımız işler var" sözleriyle tepki gösterdi.

AKP KENDİ ETRAFINI ZENGİNLEŞTİRDİ

AKP kuşağının bir zenginleşme kuşağı olduğunu, milyoner sayısının 2021 Kasımının bir önceki yıla oranla 181bin 141 kişi artarak 461bin 917 kişiye çıktığını ifade eden HDP'li Çepni, iktidar sıralarına dönerek, " Bu süreçte, AKP'liler zenginleşti, AKP'nin etrafında kümelenen saadet zincirine ait olanlar zenginleştiler. Bunu nasıl yaptılar? Din iman, vatan millet edebiyatıyla yaptılar. Halka dua, sabır, Nâs ama kendilerine kasa dolu paralar, ayakkabı kutularından şimdi çok daha büyük ebatlı kasalara sıçradılar yani ortada her biçimde bir rant düzeni var" diye konuştu.

SERMAYENİN DİNİ İMANI PARA 

Ekonomi düzeninin, sermaye ve kâr odaklı düşündüğünü, şirketlerin ve sermayenin dini, imanı para olduğunu vurgulayan Çepni, "İşte, AKP de ülkeyi bir şirket gibi yönetirken bunu böyle yapıyor. "Büyüme" dedikleriyse beton blokların büyümesidir. Halkın cebinden kamu kaynaklarının hortumlanmasıyla yapılan "süper projeler" diye tarif edilen projeler halkın kalkınması demek değildir, halkın olanın şirketlere hortumlanması demektir. Türkiye ekonomisi dışa bağımlı bir ekonomidir, "ihracat" dediklerinin de son dönemde çokça konuşuyorlar yüzde 70'i ithal girdilere bağlıdır. Dolayısıyla, bu projenin, bu söylemin hiçbir karşılığı yoktur, bunun tek karşılığı yine milyonlarca işçinin ve emekçinin açlık pahasına güvencesiz çalıştırılmasıdır. "Çin modeli" vesaire dedikleri tam olarak budur. Bunun için de mutlak bir sessizliğe, mutlak bir itaate ihtiyaç var; AKP ve saray rejimi tam olarak bunu yapmaya çalışıyor" eleştirisinde bulundu.

DÖVİZ DÜŞTÜ ZAMLARIN ARTIŞI SÜRÜYOR

AKP'nin zamlara, yoksulluğa karşı söyleyeceği tek bir sözü olmadığını, dövizin düşmesine rağmen zamların arttığına dikkat çeken Çepni, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Yapılan zam ve enflasyona bu iktidarın tek bir sözü yok. Tek sözleri yine aynı terör, iç düşman teorisi ve hamaset edebiyatları. Biz şunu söylüyoruz: Pir Sultan Abdal'ın dediği gibi "Bozuk düzende sağlam çark olmaz." Bu düzeni değiştireceğiz, bu düzeni değiştirmek için mücadele edeceğiz; buna mahkûm değiliz, bu kan emicilere mahkûm değiliz, hep birlikte bu karanlığı aydınlığa çevirebiliriz."

Editör: Haber Merkezi