CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Baro düzenlemesinin görüşüldüğü Meclis Adalet Komisyonunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Baroya dönük saldırı, itibarsızlaştırma, avukatları teknik bir aparata dönüştürerek, sistemin çökmesine neden olacağını belirtti. Çepni, bu anlamda bütün hak arama mücadelesi ve demokrasi taleplerinin doğrudan saraya bağlanmak istendiğine dikkat çekti.

ÖRGÜTLÜLÜĞÜN ÖNEMİ

Örgütlü toplumun önemine vurgu yapan ve siyaset yapmanın nedenlerini sıralayan Çepni,“ Diyelim ki işçiler ücret için greve çıkardı, ekonomik, demokratik talepler için greve çıkarlardı fakat bugün işçi sınıfı bir sendikaya üye oldu diye işten atılıyor. Yani sendika kurmanın, sendikalı olmanın, tabii muhalif bir sendikalı olmanın işsiz kalmakla eş değer olduğu koşullardayız. Şimdi, hemen şöyle denecek: Barolar da siyaset yapıyor, sendikalar da siyaset yapıyor, siyaset yapmasınlar. Ya böyle bir şey olabilir mi! Yani insanlar, topluluklar, halklar niye örgütlenirler, niye sendika kurarlar, niye dernek kurarlar, niye parti kurarlar? Gücü elinde tutandan haklarını almak için, daha iyi yaşamak için talepler ortaya koyarlar, bunun da adı demokrasi ve mücadeledir yani siyasetin ta kendisi budur” dedi.

HALK KARŞITI BİR ÇALIŞMA

Sarayın yaptığı siyaseti antidemokratik, halk düşmanı faşist bir siyaset olduğunu, baro düzenlemesinde bir kez daha gördüklerini ifade eden HDP’li Çepni, bu düzenlemesinin halk karşıtı bir çalışma olduğunu belirterek, “AKP iktidarının örgütlülüğe dönük saldırıları sadece barolarla başlamıyor. Fakat barolar bu konuda çok kritik önem sahip. Bu düzenleme tümüyle, teknik olarak tartışılabilir. Anayasa’ya aykırılığı zaten söylendi. Fakat bu düzenleme tümüyle halk karşıtı bir düzenlemedir. Bu düzenleme sarayın kendi bekasını kurmak için toplumu tümüyle susturma, örgütsüzleştirme, zapturapt altına alma düzenlemesidir. O anlamda biz, baroların çoğunun karşı çıkması çok önemli, çok kıymetli çünkü kendi meseleleri. Bu, aynı zamanda tüm toplumun meseledir” sözleriyle tepki gösterdi.

TARİH YENİLEN DİKTATÖRLERLE…

Halka karşı dayatılan baro düzenlemesinin, kimseye fayda sağlamayacağını ve iktidarın sonunu getirecek bir düzenleme olduğunu vurgulayan Çepni, “Bu anlamda buradan tüm topluma, tüm halklarımıza çağrı yapıyoruz. Buradaki arkadaşlarımıza da çağrı yapıyoruz. Halka karşı geliştirilen bu düzenleme, kimseye bir başarı, zafer getirmez. Yani, bir iktidar halka karşı açtığı savaşı kazanamaz. Eminim bugün devlet kuvveti topu, tankı, polisi, askeri, jandarması, bekçisi, paramiliter kuvvetleri, kontrgerillası bütün bunlar size yenilmezliğinizi gösterebilir. Ama tarih yenilen diktatörlerle doludur” dedi.

BAROLAR TESLİM OLMAYACAK

İktidara yasa düzenlemesinden vazgeçmesini ve halkın itirazlarına ses verilmesi çağrısında bulunan Çepni, iktidar bloğunun sosyal medyayı kapatmakla tehdit ettiğini ancak iktidarın binlerce trolü muhalefete bu mecradan saldırtıp, küfrettirdiğini hatırlattı. İktidarın ele geçiremediği, direnen kesimleri cezaevlerine atarak susturmaya çalıştığını ancak bunu bir türlü başaramadıklarını kaydeden Çepni, baroları da teslim alamayacaklarını söyledi.

AKP’NİN ŞANSI YOK

İktidarın ortaya koyduğu siyasi anlayışın, halkın dünden bugüne geliştirdiği, devraldığı demokrasi geleneğinin karşında başarısız olmaya mahkûm olduğunu vurgulayan Çepni, “Bugün o kararları verenler, yarın emin olsunlar bin pişman olacaklar. Yani, çok yakın örneklerde de görüldüğü üzere ama o zamanda işte, demokrasiye, insan haklarına ihtiyaç duyacaklar. Umarım erkenken bu yoldan dönülür.”

Editör: Haber Merkezi