15 bin yıllık tarihi ile Türkiye'nin önemli kültürel ve tarihi miraslarından biri olan Hasankeyf, Meclis gündeminde. Hasankeyfi Yaşatma Girişimi tarafından, 1981 yılında bütünüyle sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan Hasankeyf ile ilgili toplam 199 yerleşim yerinin yanı sıra en az 289 arkeolojik sit alanının da sular altında kalacağı açıklandı. Ayrıca bölgede yaşayan yurttaların evlerinin sular altında kalması da söz konusu

Ilısu Barajının yapımına karşı çıkan sivil toplum kuruluşları, yöre halkı ve çevreciler tarafından baraj projesinin, ekolojik, sosyal, psikolojik yıkımlara neden olacağına, binlerce yıllık kültürel ve arkeolojik alanın yok olacağına dikkat çekildi. 

HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

ÇEPNİ'NİN ÖNERGESİNDE YER ALAN SORULAR:

Bitiş maliyetinin 7 Milyar Lira olacağı açıklanan Ilısu Barajının, baraj ömrü ne kadardır? Tarihi eserlerin taşınması yeni Hasankeyf yerleşim yerinin yapımı için milyonlarca lira masraf yapılmıştır. Harcanan bu para ile suyun yönünü değiştirip başka bir yerde baraj yapılması fikrini hükümetiniz neden değerlendirmemiştir?

Baraj bölgenin enerji ihtiyacının ne kadarını karşılayacaktır? Baraj, bu bölgeye enerji ihtiyacı için mi stratejik gerekçelerle mi yapılmıştır?

Onlarca esnaf kurulu düzeni bozularak iş yerlerini kapatmak zorunda kalmıştır. Hasankeyf’in sit alanı olması nedeniyle kendilerini ev yapamayan ailelerin ve ekonomik olarak zor durumda bırakılan esnafın mağduriyetleri nasıl giderilecektir? Bunun için Hükümetinizin bir projesi var mıdır?

Tarihi ve yerine konmayacak kültürel varlıkları barındıran, binlerce turisti ağırlayan Hasankeyf’in yok edilmesine karşı çıkan sivil toplum kuruluşları ve yöre halklarıyla Hükümetiniz görüşmeler yapmış mıdır? Haklı tepkiler dikkate neden alınmamıştır?

Hasankeyf şehir merkezi haricinde baraj projesi alanında kaç köy bu projeden etkilenmiştir? Köylere yeni yerleşim yeri gösterilmiş midir? Yeni yerleri tarım ve hayvancılığa uygun alanlar mıdır? Göç etmek zorunda kalan köylülerin mağduriyeti için Hükümetinizin çalışması var mıdır?

Onlarca çevreci sivil toplum kuruluşunun uyarıda bulunduğu barajın neden olacağı ekolojik tahribatları önlemek için ne gibi çalışmanız vardır?

Hasankeyf’te, eserlerin bir kısmı Yeni Hasankeyf’e taşınmıştır. Halen kurtarılabilecek kültürel miraslar var mıdır? Bu konuda meslek odalarıyla işbirliği yapacak mısınız?

Hasankeyf’te kayaların dinamitle patlatıldığına ilişkin basında haberler çıkmıştı. Patlamalar tarihi dokuya nasıl zarar vermiştir?

Editör: Haber Merkezi