İZ GAZETE - İzmir'in su ihtiyacını önemli bir bölümünün karşılandığı Gediz Havzasının su kalitesi, endüstriyel faaliyetler, Organize Sanayi Bölgelerinin denetimsiz atıkları, tarımsal faaliyetlerde gübre ve pestisit kullanımı, hızla artan nüfusun evsel atıkları, kirli suları, bölgede bulunan  alabalık çiftlikleri, maden ocakları, kum ocakları, artan jeotermal faaliyetler, havza yakınında bulunan taş ocakları nedeniyle gitgitçe bozuluyor. 

GEDİZ NEHRİ ALARM VERİYOR

Gediz Nehri'ndeki kirlik çevre ve halk sağlığı açısından tehidt oluşturmaya devam ederken aynı zamanda ekolojik tahribat nedeniyle havzadaki Gediz Nehri'nde bir çok balık türü ve biyoçeşitlilik de yok oluyor.

HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, Araştırma Önergesi ve Soru Önergesi vererek Gediz Havzası’nın ve Gediz Nehri’nin kirliliğinin önlenmesi konusunu  Meclis gündemine taşıdı. 

Çepni'nin Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde yer alan sorular;

Gediz Nehri’nin ve nehre akan çayların temizlenmesi için Bakanlığınızın ne gibi çalışmaları vardır? İzmir, Manisa, Kütahya, Uşak ve Denizli illeri için nehir kenarına atık su kanalı, nehirlere ve çaylara  evsel ve sanayi atık suların dökülmesinin yasaklanması gibi projeleriniz var mıdır? Nehrin temizlenmesi için programınız nedir? Kalıcı olarak nehrin temizlenmesi mümkün müdür?   

2008 yılında yürürlüğe giren Gediz Havzası Koruma Eylem planına göre Gediz nehri ne kadar temizlenmiştir? Plan tamamıyla uyulamaya konulabilmiş midir? Bilimsel temele dayalı havza yönetimi konusunda çalışmalarınız nelerdir?

Gediz Havzası’nda bulunan belediyelerin, işletmelerin ve sanayi tesislerinin kaçında arıtma tesisi vardır? Arıtma tesisi olmayan belediye, sanayi tesisi Organize Sanayi Bölgelerine ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır? Evsel ve endüstriyel atık su kaynaklarıyla ilgili yönetmeliğe uymayanlara yasalar gereği 2018 yılı içinde ne kadarlık para cezası verilmiştir?

Gediz Havzasında yüksek kimyasal madde içeren içme/kullanma suları, tarımsal üretim nedeniyle özellikle kansere yakalanan hastalar için bir çalışmanız var mıdır? 2002 yılından bu yana bölgede kanser vakalarında artış olmuş mudur? Sağlık Bakanlığı ve yöre vatandaşlarıyla bu konuda işbirliği yapıyor musunuz?

Çiftçilerin Gediz nehri ve nehre su akıtan çayların kirli suları ile sulama yaptıkları da bilinmektedir. Bu ürünlerin tehlikelerinden vatandaşları korumak için ne gibi çalışmalarınız vardır? Tarım ve Orman Bakanlığı ile bu konuda ve sulama sistemleri için işbirliği yapılmakta mıdır?  

Gediz havzasında nerelerde taş ocakları, kum ocakları,  JES  ve HES  bulunmaktadır? 2008 Yılından itibaren kaç taş ocağına, kum ocağına, JES ve HES izni verilmiştir? Kaç maden işletmesinin  ÇED raporu vardır? Kaç işletme için ÇED gerekli değildir kararı verilmiştir?

Gediz Nehri'nin temizlenmesi için Meslek odaları ve Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliğiniz var mıdır? Yöre halkında büyük üzüntü ve endişe yaratan bu durum için işbirliği yapılacak mıdır?

Gediz Havzasında yeraltı sularındaki yüksek orandaki kimyasal maddelerin temizlenmesi için ne gibi çalışmalar yapmaktasınız? Bu konuda işbirliği yaptığınız kurum ve kuruluşlar var mıdır?

ÇEPNİ MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

Çepni ayrıca Gediz Havzası’nın ve Gediz Nehrinin kirliliğinin önlenmesi, temizlenmesi, korunması, bölgede bulunan madenlerin, sanayi tesislerinin verdiği zararların açığa çıkartılması, sularda bulunan tehlikeli miktardaki kimyasal maddelerin oranlarının düşürülmesi için gerekli tedbirlerin alınması, kalıcı bilimsel çalışmaların yapılması ve bu amaçla hazırlanan projelerin bir an önce uygulamaya konulması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını teklif etti. 

Editör: Haber Merkezi