Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, AKP'nin uluslararası sermayenin ve neoliberal politikaların ustası olduğunu başından beri söylediklerini anımsatarak, "Başta tarım politikaları olmak üzere, Şeker fabrikaları, AKP'nin alametifarikalarından bir tanesi. Buraya baktığımızda, on dokuz yıllık politikasının çok net olarak tablosunu görmüş oluyoruz. Şeker fabrikaları özelleştirildi, kalanlar da TÜRKŞEKER gibi Varlık Fonuna devredildi; Varlık Fonu da sarayın dipsiz kuyusu. Burada da önce Varlık Fonuna al, zarar ettir, sonra da peşkeş çek; aynen böyle yaşanacağını biliyoruz çünkü bu devirden tam olarak ne arzu edildiğini henüz ortaya çıkartabilmiş değiliz" dedi.

AKP, 14 ŞEKER FABRİKASI VE ARAZİSİNİ SATTI

14 fabrikanın bu şekilde satılmasına rağmen AKP'ye yetmediğini, aynı zamanda, şeker fabrikalarının milyonlarca metrekare taşınmazının da konut, ticaret ve turizm amaçlı satıldığını söyleyen HDP'li Çepni, "AKP eliyle Ağrı, Samsun, Kırşehir, Bolu, Amasya, Kırklareli, Tokat, Edirne, Yozgat ve buradaki bütün taşınmazlar satıldılar. Şekerin özelleştirilmesi için çıkartılan 4634 sayılı Yasa Kemal Derviş'in 2001'de çıkarttığı on beş günde 15 yasayla başlıyor yani AKP o gün başlayan satış politikasını bugün devam ettiriyor yani "Satıyorum... Satıyorum... Sattım..." siyasetinin geldiği nokta burası" sözleriyle tepki gösterdi.

CARGİLL EMREDİYOR İKTİDAR YAPIYOR

2002 yılında 492 bin olan pancar üreticisinin, 2012'de 140 bine düştüğünü, aileleriyle birlikte 1,5 milyona yaklaşan 350 bin üreticinin işsiz kaldığını anımsatan Çepni, "Şeker fabrikalarının peşkeş çekilmesi eşittir Amerikalı Cargill şirketinin devreye girmesiyle atbaşı yürüyor ve Cargill emrediyor, iktidar yapıyor. Nişasta bazlı şeker halkımızı zehirleyen bu NBŞ'ler Cargill eliyle devreye giriyor. Cargill meselesi sadece bu özelleştirmelerle değil, aynı zamanda bu şirkete yapılan vergi indirimleri ve teşviklerle de gündeme geliyor. Yüzde 70'e varan vergi indirimleri bu şirkete yapılıyor. Hatta işçi direnişleri gerçekleşti, hâlen gerçekleşiyor ve sürüyor" eleştirisinde bulundu.

TARIMI BİTİRME BAKANI

AKP ile özelleştirme ve peşkeş politikalarının devreye girdiğini, "yerli ve millî politika" adı altında uluslararası tekellerin ülkedeki tarıma çöktüğünü  vurgulayan Çepni, "Karadeniz'de fındıkta, çayda olduğu gibi, şekerde de aynı şey yaşanıyor ve bu Tarım Bakanı aynı zamanda "tarımı bitirme bakanı" olarak şu anda işlev görüyor. Tarım alanlarının, ormanların yok edilmesi, tarım alanlarının şirketlere peşkeş çekilmesinden sorumlu bakanlık olarak şu anda devrede. O yüzden şeker politikası, tarım politikası aynı zamanda bu Tarım Bakanlığı'na karşı da ancak mücadeleyle düzeltilebilir diyorum" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi