CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Taşocağı dayatması karşısında İkizdere halkının iki ayı aşkın sürdürdüğü direnişin, Karadeniz bölgesini arka bahçesi olarak gören AKP'nin bütün oyunlarını bozduğu vurguladı.

İYİDERE LOJİSTİK PROJESİ HAYALİ BİR PROJEDİR

Taşocağı ile ilişkili İyidere Lojistik Liman Projesi'nin son derece hayali bir proje olduğunun altını çizen Çepni, “Bu 93'ten itibaren geliştirilen Avrupa-Kafkasya-Asya arasındaki ulaştırma koridoruna binaen düşünülüyor fakat bu projenin içerisindeki limanlar Odessa, İliçevsk, Köstence, Varna, Burgaz, İstanbul, Samsun, Batum ve Poti limanları, bunların içerisinde İyidere limanı yok. Bütün bu limanların kapasitesi dolmuş da mı yeni bir limana ihtiyacınız var ya da bütün bu limanları ortadan kaldırıp iptal mi edeceksiniz de bu liman işler hâle gelecek? Bunların hiçbir yanıtı yok. Yine, Ovit Tüneli de buna benzer olarak temellendiriliyor. Kuzey, güney arasındaki ticaret ilişkileri. Burada da İran'la yürütülen ticari ilişkilerin ambargoyla ilgili nasıl bir problem oluşturduğu ya da bunun nasıl aşılacağı henüz belli değil dolayısıyla gerekçe ortada kalmış durumda. Bu limanın projesinde yeni bir taş ocağı açılmayacağı söylenmişti, işte, yeni bir taş ocağı açılıyor” dedi.

SUÇ ÜSTÜNE SUÇ İŞLİYORLAR

Bu projelerde şirket ve AKP iş birliği olduğunu, Cengiz İnşaat eliyle Karadeniz’e peşkeş çekildiğini, devlet ve şirketlerin iç içe geçtiği eleştirisinde bulunan HDP’li Çepni, “Bunlar iki sene önce bir yalanla başladılar. Eskencedere taş ocağı resimlerinde bambaşka bir ağaçsız alanın fotoğrafını koyarak ÇED almaya kalktılar, proje durduruldu; Direniş ne zaman başladı? On gün sonra. On gün sonra AKP'li milletvekilleri alana geldiler. Soruyoruz: Yahu, niye on gün beklediniz, alana geldiniz? Çünkü sıkıştınız. Bilgilendirme toplantısı ne zaman yapılır? Proje başlamadan önce yapılır. Bunlar ne zaman geldiler? On gün sonra Bakanlık ve şirket bilgilendirme toplantısı yapmaya kalktı. Çok da enteresanı şu: Orada köylüler diyor ki: "Eskencedere yok oluyor." Yetkili şunu söylüyor: "Evet, haklısınız, biz de bunu gördük, toplantı yapacağız." Çözüm ne? Suyu boruların içine alacağız. Yani suç üstüne suç işliyorlar” sözleriyle tepki gösterdi.

AKP’NİN RANT İTTİFAKI DİRENİŞ DUVARINA ÇARPTI

Bu süreçte insanların her türlü kirli yöntemlerle tehdit edildiğini, şirket projende işyeri sahibi olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın adının yazıldığını, iletişim adresin de ise Şirketin yazdığına dikkat çeken Çepni, “AKP’nin rant ittifakı Karadeniz'de direnişin duvarına çarptı. Her türlü provokasyonu hayata geçirmeye çalışıyorlar. Bu projeyle, Eskencedere'de çayı balı, suyu yok edeceksiniz. AKP İkizdere'de bunu yapıyor. Ben bir İkizdereli olarak doğduğum, yaşadığım topraklar olarak söylüyorum ama daha da önemlisi bir Türkiyeli olarak söylüyorum: Bu proje suçtur, ihanettir. Buradan direnen İkizderelilere selam söylüyorum. Direnenler mutlaka kazanacaklardır, rant ittifakları kaybedecektir” değerlendirmesinde bulundu.

BU PROJE DOĞAYA İHANETTİR

İyidere projesi ÇED raporunda yeni bir taş ocağı açılmaması kararına rağmen açılması konusunda hiçbir yanıt verilmediğini belirten Çepni, insanların yaşam alanlarının tahrip edilmesinin bir insanlık ve doğa suçu olduğunun altını çizerek, “Elinizde devletin gücü var diye halka savaş açamazsınız, bu yoldan geri dönün. İkizdere, Rize, Karadeniz evet, size oy vermiş olabilir ama bütün oyunlarınız orada görülmüş durumda, provokasyonlarla sonuç almaya çalışıyorsunuz; yetti artık, deniz bitti. Çok net söylüyoruz: Bu proje doğaya ihanettir, İkizdere'ye ihanettir. Yalan söylemekten vazgeçin, tek tek söylüyorum, bunlara cevabınız var mı?”

Editör: Haber Merkezi