CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE- Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, halkın demokratik örgütlenmesine dönük çok ciddi bir saldırı yasasıyla karşı karşıya olunduğunu, binlerce dernek ve kurumun yasa düzenlemesine karşı itirazlarını dile getirdi.

GENÇLERE ÖRGÜTLENME VE GELECEKSİZLİK SALDIRISI

İktidarın bu çağrılara, itirazlara yanıt vermeden çıkartılan yasaya karşı, dernekler ve demokratik kitle örgütlerinin buna karşı mücadelesini daha yüksek bir biçimde sürdüreceğini vurgulayan Çepni, AKP iktidarında gençliğin yaşadığı sorunları ve dinamizmini işaret ederek," Örgütlenmedediğimizde gençliğin burada özel bir rolü var.Çünkü "gençlik mücadelesi" "gençliğin ekonomik, demokratik mücadelesi" dendiğinde tüm toplumsal alanlar açısından çok ciddi bir dinamizm ifade ediyor. Tarihsel olarak gençliğin bu dinamizmi ve niteliğinin zayıflatılması, kırılması egemenler açısından çok temel bir amaç oldu.Gençlik bugün, özellikle on sekiz yıllık AKP iktidarı döneminde iki tür saldırıyla karşı karşıya kaldı. Birincisi, gençliğin geleceksizlik ve işsizlik baskısı, koşulları altında kalmasıyla birlikte yaşadığı bir problem. İkincisi de gençliğin örgütlenmesine yani demokratik özgürlükçü örgütlenmelerine dönük yürütülen saldırılar oldu” sözleriyle tepki gösterdi.

SGDF ÇOK CİDDİ SALDIRILARA MARUZ KALDI

Gençliğin özgürlükçü örgütlenmelerine yapılan saldırıya, 19 Aralık'ta Sincan Cezaevinde çıplak arama işkencesine maruz kalan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri Yücel Yavuz ve Taylan Devrim Eryılmaz'ın maruz kaldığı işkenceyi örnek gösteren Çepni, SGDF’lilerin yaşadığı baskılara dikkat çekerek, “Bu genç arkadaşlarımız, SGDF üyeleriydiler. Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu, 2005 yılında kuruldu ve temel amacı olarak da birincisi özerk demokratik üniversite, ikincisi de demokratik, laik, bilimsel, ana dilde eğitim mücadelesi yürütmekti; yani gençliğin karşı karşıya kaldığı tüm baskılara, zulme karşı hem kendi cephelerinden bir mücadeleyi geliştirmek hem de ezilenlerin demokrasi, özgürlük ve sosyalizm mücadelesine kendi cephelerinden katkı sağlamak için kurulmuş bir dernekti ve bu dernek kurulduğundan itibaren çok ciddi saldırılara maruz kaldı” ifadelerini kullandı.

SGDF’LİLERİ AJANLAŞTIRMAYA ZORLADILAR

İzmir'de kültür ve sanat evinin 33 düş yolcusunu yaşatmak için kurulan SGDF’nin yaşadığı baskıları dile getiren HDP’li Çepni, SGDF’ninyasal olmasına rağmen yasa dışı kabul edildiği, isminin dahi iddianamelere konu edildiğini, üyelerine gözaltı tutuklama, kaçırılıp işkence gibi insanlık dışı muamelelerle ajanlaştırmaya zorlandıklarını belirterek, “ SGDF’liler bir taraftan akademik, demokratik mücadele yürütürken, ama, aynı zamanda Suruç'ta olduğu gibi "Beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz." diyerek orada Rojava devrimiyle buluşmak, dayanışmak için gittikleri Suruç'ta katledilen gençlerdi. SGDF egemenlerin ve faşizmin doğrudan hedefi hâline gelmişti.OHAL darbeleri sürecinde kapatıldı. Yine, Ankara'da kurulmuş Fabrika Kolektif Üretim Merkezi yani yine gençliğin merkezi kapatıldı” diye konuştu.

GENÇLİK CİDDİ RİSK ALTINDA

Bu yasayla gençliğin çok ciddi risk altında olduğunu söyleyen Çepni, Sincan Cezaevinde çıplak aramaya, işkenceye, ayakta sayıma maruz kalan SGDF'li gençleri selamlayarak, “ Bu mücadele kuşkusuz çok onurlu bir mücadele, bu mücadelede gençliğin rolü çok belirleyici durumda.Biz bu coğrafyada özgürlüğü, demokrasiyi ve sosyalizmi hep birlikte ancak mücadele ederek kazanacağız. Tüm mücadele edenleri selamlıyorum.”

Editör: Haber Merkezi