Cengiz Aldemir/ANKARA

Meclis genel kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, açlığa mahkum edilen 13 milyon emeklinin AKP'den yardım talep etmediğini belirterek, "AKP 13 milyon emekliye havadan para isteyen, oturduğu yerden destek isteyen insan muamelesi yapıyor oysa emeklilik çalışmaya bağlı bir haktır. Yani insanlar sizden yardım istemiyor, insanlar sizden özel olarak yardım dilenmiyor, haklarını istiyorlar. Bir başka deyişle sizin onlardan çaldığınız emekleri geri istiyorlar; devlete verdikleri emeklerinin karşılığını istiyorlar" dedi.

AKP EMEKLİNİN HAKKINI GASP EDİYOR

Açlık sınırını 4 bin TL, emekli maaşını ise 2.500 TL yapmayı lütuf gibi sunan iktidarın gerçeklerin üstünü örtmekle eleştiren HDP'li Çepni, "Emekliler 2000'li yıllardan itibaren çok ciddi hak gasplarıyla karşı karşıya kaldı. AKP'li yıllar içerisinde maaşların rakamsal olarak artışını yine AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan büyük bir başarı olarak sunuyor oysa meseleye alım gücü açısından baktığınızda durum tam olarak tersi. Bakın, Cumhurbaşkanı açıklamalarında 2002'den 2021'e kadar millî gelirin 18,36 kat büyüdüğünü açıklıyor ama aynı dönemde emekli maaşları 9,72 kat büyümüş. Yine SSK emeklisi 2002 yılında 9,5 adet çeyrek altın alabilirken şimdi sadece 1,5 adet alabiliyor yani AKP'nin rakamlara takla attırarak gerçekleri örtmesi mümkün değil, her şey gün gibi ortada, insanlar yaşadıkları mağduriyeti zaten çok net olarak hissediyorlar" sözleriyle tepki gösterdi.

ORTADA EMEKLİYE  YAPILAN BİR ZAM YOK

2002'de emekli maaşı asgari ücretin yüzde 39 üzerindeyken bugün asgari ücretin yüzde 42 altında olduğunu kaydeden Çepni, ortada yapılan bir zam olmadığını ifade ederek, "Bu düzenlemede yine bir aldatmaca daha söz konusu. Sözüm ona bütün emekli maaşlarını 2.500 liraya çıkartarak yine büyük bir adım atmış oluyorlar. Oysa, zaten enflasyon oranlarına göre 2.500 olacak olan maaşlar zaten kendi mecrasında yürüyor fakat artışla 2.500 lira olamayacak olan emekli maaşları peşin zam alıyorlar yani insanlar süreç içerisinde alacakları zammı peşinen almış oluyorlar, oysa ortada bir zam olmadığını söylemek de mümkün. 13,5 milyon emeklinin 9,5 milyonu kendi ödediği prim karşılığı maaş alıyor, yaklaşık 4 milyonu ise dul ve yetim maaşı alıyorlar ve bu insanlar yakınlarından kalan maaşın yüzde 50'sini aldıkları için 2.500 TL zaten alamayacaklar yani burada da bir mağduriyet söz konusu" eleştirisinde bulundu.

EMEKLİLERİN TALEPLERİ

Emekli maaş alt sınırının en az asgari ücrete eşitlenmesi gerektiğini vurgulayan HDP'li Çepni, 13,5 milyon emeklinin taleplerini dile getirerek, " Emekli maaşları millî gelire endeksli olmalıdır, ücret farkları giderilmelidir, EYT mağduriyeti, gaspı giderilmelidir, sağlık hizmetlerinde katkı payı kaldırılmalıdır, emekli sendikalarına kapatma davaları geri çekilmeli, örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Emeklilerin sorunu çalışanların sorunudur. Çalışırken kölece çalıştırılan, açlıkla, işsizlikle, iş cinayetleriyle yaşamları çalınan emekliler, emekli olabilirlerse de insan yerine koyulmuyorlar; zamanı geçmiş makine parçası gibi hayatın dışına atılıyorlar. Emeklilere para yok "Bütçede sıkıntı var." diyor. 

AKP; oysa sadece yazlık, kışlık sarayların bakımı, onarımı, donanımı için harcanacak bu yılki para 470 milyon TL. Evet "saray" dediğiniz de bir avuç kan emicinin ekonomisidir, "saray" dediğiniz halka açlık, yoksulluk, din, iman; kendilerine ise şatafat, maaşlar" diye konuştu.

AKP'NİN DERDİ EMEKLİ VEKİL MAAŞLARININ ARTMASI

Emeklilerin yaşadığı mağduriyeti görmeyen AKP'nin emekli vekillerin maaşlarını artırma çabası içine girdiğini söyleyen Çepni, "Bütün bu tablo içerisinde dikkat çektikleri tek şey, emekli vekil maaşlarının yaşadığı mağduriyetmiş. Şimdi tablo açlık, yoksulluk ve işsizlik tablosu. Peki, bu tablo nasıl yönetilecek? Yine, hamasetle yönetilecek" sözleriyle iktidarı eleştirdi.

SEZEN AKSU'NUN YANINDAYIZ

Ne olduğu belli olmayan, kaçak polis kimlikleriyle dolaşan, ülkenin her türlü varlığının peşkeş çekildiği koşullarda vatan, millet, din, iman edebiyatıyla, açlık ve yoksulluk tablosunu ortadan kaldırılmak istendiğini belirten Çepni, Sanatçı Sezen Aksu'ya yönelik saldırılara tepki göstererek, "Sezen Aksu'ya biz de destek oluyor ve sahip çıkıyoruz. Saraya biat etmeyen sanatçıları buradan bir kez daha selamlıyoruz, yüreği kocaman minik serçeyi buradan selamlıyoruz."

Editör: Haber Merkezi