İZ GAZETE - Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Çepni soru önergesinde Meslek Liselerinde öğrencilere mesleki staj yaptırıldığını hatırlatarak 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 25.Maddesini örnek gösterdi.

“Aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere sözleşmenin akdedilmesi ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortaları hükümleri uygulanır. Sigorta primleri 1475 sayılı İş Kanununun 33 üncü maddesi gereğince bunların yaşına uygun asgari ücretin % 50'si üzerinden Bakanlık ve mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekle karşılanır” hükmünü örnek gösteren Çepni, çırakların ve stajyerlerin bu haklardan yararlanamadığını dolayısıyla yaklaşık 3 milyon kişinin mağdur olduğunu söyledi.

Çepni Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt’e şu soruları yöneltti;

1-) İlk sigorta başlangıç tarihine göre, emeklilikte tabi olunan yaş ve pirim günü belirlenmektedir. İşe girişte bir günlük fark bile bazen daha da geç yaşta emekliliğe hak kazanmaya neden olabilmektedir. Bu durum da sigorta giriş tarihinin emeklilikteki önemini ortaya koymaktadır. Stajyer ve çırakların çalışma başlangıçlarının emeklilikte başlangıç kabul edilmesi, çıraklık ve staj sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması konusunda milyonlarca kişinin mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?

2-) Sigortaları yapılmasa da staj yapan avukatların, doktorların staj dönemleri, askerlik hizmetinde geçen süreler vb. borçlanılarak sigortalılıktan sayıldığına göre stajyer ve çırak olarak çalışanların da sigortalılık sürelerini borçlanmaları için çalışmalarınız var mıdır? Bu durum yasala önünde eşitlik ilkesine ve Sosyal devlet ilkesine uygun mudur?

3-) Sanayide görülen en büyük sıkıntılardan biri de ara eleman eksikliğidir. Mesleki eğitime olan ilginin azlığı üretimi de etkilemektedir. Meslek liselerinde staj döneminin başlangıcı emeklilik hesabında kullanılırsa bu okullara ilgi de artacaktır. Nitelikli ara elemanların yetişmesi için, mesleki eğitimi teşvik etmek amacı ile Bakanlığınızın yaptığı projeler var mıdır? Varsa bu projeler nelerdir?

Editör: Haber Merkezi