Cengiz Aldemir/ANKARA - İz gazeteye konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, 2020 yılının tüm dünyada kapitalizmin insanlık âlemine açlıktan, yoksulluktan ve savaştan başka hiçbir alternatifinin kalmadığını gösteren ve kapitalizme, faşizme karşı bir mücadele yılı olduğunu söyledi.

İŞÇİ SINIFI AÇLIĞA MAHKÜM EDİLDİ

"Evde kal." çağrıları yapılırken işçi sınıfının fabrikalarda, şantiyelerde, ofislerde çalışmaya zorlanarak ölüme terk edildiği bir yıl olduğunu anımsatan Çepni, işçi sınıfının açlık sınırında yaşamak zorunda bırakıldığını, milyonlarca insanın açlık sınırının altında olduğu koşullarda bu sınırların çok çok altında asgari ücret tartışmalarının yapıldığının görüldüğünü söyledi. Dünyada ve Türkiye'de çok derin çelişkilerin yaşandığı, çok güçlü direnişlerle karşı karşıya kalındığı bir yıl olduğunu kaydeden Çepni, “Pandemi koşullarında tüm dünya canıyla uğraşırken yine kapitalist şirketlerin, kapitalist iktidarların sermayeyi kurtarma derdine düştüğünü gördük. Türkiye'de tüm ölümlere, yaşanan sıkıntılara rağmen AKP iktidarının, saray iktidarının tüm kaynakları şirketlere aktardığını ve çarklar dönsün, şirketler kâr etsin diye işçi sınıfının açlığa mahkûm edildiğini gördük” dedi.

HDP’YE SİYASİ SOYKIRIM YAPILDI

Daha önceki yıllarda olduğu gibi, HDP’ye yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamaların hız kesmeden sürdüğü bir yıl olduğunun altını çizen Çepni, “ Halkların birleşik mücadele aracı HDP'ye dönük çok yoğun siyasi soykırım operasyonlarına tanık olduk. Halkların, halkımızın, Kürt halkının siyasi iradesine darbelerin yapıldığını gördük. Kayyum politikasının bir devlet politikası olduğunu gördük” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

KADINLARA VE DOĞAYA SALDIRILDI

2020’de kadınların özgürlük mücadelesine en ağır saldırıların, cinayetlerin, tacizlerin, tecavüzlerin yaşandığı bir yıl olduğunu vurgulayan Çepni, yine, 2020 yılında ülkenin dört bir tarafının maden şirketlerince, enerji şirketlerince talan edildiğini anımsattı. Şırnak, Cizre, Dersim Munzur, Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de enerji şirketlerinin, bir avuç sermeye gücünün tüm doğayı bir avuç kâr için alabildiğine talan ettiği günleri gördüklerini söyledi.

2020 DİRENENLERİN YILI OLDU

Yaşanan olumsuzluklara rağmen 2020 yılının bir direniş yılı olduğunu vurgulayan HDP’li çepni, “2020 yılı faşizme, kapitalizme karşı teslim olmayan milyonların yılı olmuştur. 2020 yılı umudumuzu kırmak bir yana umudumuzu büyütmüş ve "Umut dimdik ayakta." dedirten bir yıl olmuştur. Evet, 2020 yılını bir direniş yılı olarak geride bırakıyoruz” ifadelerini kullandı.

2021 DE DİRENENLERİN YILI OLACAK

2021 yılının da direnen işçi ve emekçinin yılı olacağını söyleyen Çepni şöyle konuştu: “Sendikalı oldukları için işten atılan Cargill işçilerinin yılı olacak, Gebze'de Baldur işçilerinin yılı olacak, Makro ve Uyum işçilerinin yılı olacak, Bimeks işçilerin yılı olacak, maden işçilerinin yılı olacak, Çorum'da Ekmekçioğulları işçilerinin yılı olacak, yine madenlere karşı direnen köylülerin yılı olacak, HES'lere karşı direnen Karadenizlilerin yılı olacak, JES'lere karşı direnen Ege halkının yılı olacak, termik santrallerine karşı direnenlerin yılı olacak, nükleer santrallere karşı direnenlerin yılı olacak. Evet, 2021 yılı; 2020 yılında direnen, ayakta kalanların 2021 yılında zaferi kazanacağı yıl olacak ve bizde HDP olarak, devrimciler ve sosyalistler olarak, demokratlar olarak bu mücadelenin içerisinde, tam ortasında olmaya burada bugün bir kez daha söz veriyoruz ve herkesin 2021 yılını kutluyorum.”

Editör: Haber Merkezi