İZ GAZETE - Gazetemiz yazarlarının İzmir’in seçilmişleri ile gerçekleştirdiği buluşmalar dizisi Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ile devam ediyor. İz Gazete yazarlarının Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’a kent ve Türkiye gündemine dair sorularını, Tugay’ın cevaplarını, İz Gazete okurlarına yazı dizisi şeklinde aktarıyoruz.

Belediye başkanlığı süresince şehirdeki meslek odaları ile dirsek temasında olacağını söyleyen Tugay, ekolojik şehirler konusunda fikirleri olduğunu ve bunları uygulamak istediğini ifade etti. Tugay, yeşil bina standartı getireceğini belirterek “Kendimize özgü bir kentsel tasarım rehberi oluşturacağız. Kentin bina envanterini çıkaracağız. Bu çalışmaları Karşıyaka Çarşısı başta olmak üzere Cumhuriyet Mahallesi gibi noktalarda meslek odaları ile işbirliğinde olacağız.” dedi.

Bilimsel katkılara önem verdiğini de sözlerine ekleyen Tugay, şöyle konuştu; “İşi bilen insanlar ile çalışırsanız başarılı olursunuz. Doktor, avukat, gazeteci ya da mimar olmanız ile alakası yok bunun. Her şeyi gerçekten bilen insanlardan oluşan bir düzen kurmanız gerekir. Onları doğru şekilde yönetip, doğru kararlar aldığınızda başarılı oluyorsunuz. O anlamda meslek odaları ve akademisyenler ile işbirliği olmazsa olmaz bir noktadadır.”

Gazetemiz yazarlarının Tugay’a Gezi Direnişi’nde hekim olarak çalıştığını hatırlatması üzerine o günleri anlatan Tugay, sırtında çanta ve maske ile sokaklarda dolaşarak direnişçilere hekim olarak destek olduğunu söyledi. Gezi Direnişi’nde kahraman hekimlerle karşılaştığını anlatan Tugay “Bu ülkede o insanlar hala var. Gerektiğinde ortaya çıkıyorlar. Gerektiğinde mücadele ediyorlar. Bundan sonra da edecekler.” değerlendirmesini yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin solcu bir parti olup olmadığı sorusuna ise Tugay “İçinde solcular bulunan bir parti” şeklinde yanıt verdi. Sağ ve sol tanımlarının değiştiğini ve değişimin kaçınılmaz olduğunun altını çizen Tugay “Yeni yaşam stilinde insanlar bireysel hak ve özgürlük arayışında hakikaten solcu. Asgari refah düzeyi tüm dünyaya sağlanmadıkça, ekonomi bu duruma boyun eğiyor. Irkçılık ve çevre konularında duyarlılığın artığını düşünüyorum. Çevre ile ilgili endişelerin ve çözümlerin insanları hızlı bir biçimde sola doğru yönlendirdiğini düşünüyorum. Dünyanın hızla sola doğru gitmekte olduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Tugay, buluşmamızda Yamanlar’da kurulması gündeme gelen Katı Atık Tesisi’ne karşı olduğunu söyledi. Karşıyaka’da geri dönüşümü yaygınlaştırmak istediğini sözlerine ekleyen Tugay, bu konuda çok çalıştıklarını söyledi. Bir atık toplama firması ile görüşmeler yaptığını da ifade eden Tugay, eğitim çalışmaları yaptıklarını ve geri dönüşüm işini ticarileştirmek istemediğinin altını çizdi. Tugay, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; “Bir sene içinde tüm Karşıyaka’nın atıklarının sağlıklı bir biçimde geri dönüşümünün sağlanması ile ilgileneceğiz. Bu işi ticari firmalara bırakmayacağız. Takip eden kurum olacağız aynı zamanda. Amacımız gerçekten sıfır atık denilen şeye ulaşmak. Daha az tüketelim, daha az çöp üretelim. Ürettiğimiz çöpü mümkünse bir yerlere gömmeyelim. Kamuoyunun bu bilgiye sahip olması gerekir.”

Tugay, Karşıyaka’da altın madeni işletilmesine izin verir misiniz sorusuna ise “Hiç kimse benim yönettiğim ilçede altın madeni işletemez. Giderim oraya gerçekten yatarım, çadırımı kurarım. Dozerin önüne de yatarım. Buna hiçbir şekilde izin vermem. Bunu popülist bir söylem olarak söylemiyorum.” sözleriyle madencilik faaliyetlerine karşı tavrını çok net ortaya koydu.

Karşıyaka Çarşısı’nı yayalaştırmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meydan projesi ile ilgili de konuşan Tugay, İzmir Şehir Plancıları Oda Başkanı Özlem Şenyol Kocaeri’n Karşıyaka Belediyesi’nde kentsel tasarım müdürü olduğunu hatırlattı ve “Tunç Başkan bunu yapmak istiyor. Çünkü orada bir kent meydanı oluşturmak ve o kent meydanında insanların keyifli bir ortamda yaşadığını görmek istiyor. Şehir Plancıları Odasının düşüncelerine de saygı duyuyorum. Benim tabi bunu engelleyebilme gibi bir şansım yok. Tunç Başkan ile burada bir anlaşmazlık yaşamak gibi bir niyetim de yok. Ancak Tunç Başkan’ın son kararını vermediğini biliyorum. Teknik birçok sorun var orada. Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor. Böyle bir şeye kalkışılırsa zaman alınacağını söyledim. Tunç Başkan da bana fizibiliteyi iyi yapacağını söyledi. Ancak kesin alınmış bir karar yok.” dedi.

Editör: Haber Merkezi