İZ GAZETE - Gazetemiz yazarlarının İzmir’in seçilmişleri ile gerçekleştirdiği buluşmalar dizisi Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ile devam ediyor. İz Gazete yazarlarının; Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’a kent ve Türkiye gündemine dair sorularını, Tugay’ın cevaplarını, İz Gazete okurlarına beş günlük yazı dizisi şeklinde aktarıyoruz.

Yazı dizisinin ilkinde Cemil Tugay’ın Karşıyaka Belediye Başkanlığına giden sürece ve siyasete bakış açısına ilişkin görüşlerini, daha önce açıklamadığı, merak edilen birçok konuya ilişkin düşüncelerini İz Gazete’ye okurları ile paylaşıyoruz.

Karşıyaka Belediyesi 31 Mart yerel seçimleri öncesinde ve sonrasında mali disiplinde yaşanan sıkıntılar ile gündemdeydi. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve gelmesi ile birlikte Karşıyaka Belediyesi’nin mali disiplin içerisine girmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını kaydeden Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, kendisine yöneltilen ‘Tasarruf yapan bir belediye, belediyecilik yapmış olur mu sorusuna, ‘Bu soru, cevabı belli olan bir soru, muhtemelen yapmaz’ şeklinde yanıt verdi. Cemil Tugay şöyle konuştu:“Karşıyaka Belediyesi kendi ayakları üzerinde durabilecek, güçlü bir kurum. İhtiyacı olan şey ise mali disiplin. Belediyenin ödeyemeyeceği borcun altına girecek yatırımlara girişmemesi gerekiyor. Ayrıca gereksiz olan harcamalardan kaçınılsın”

‘ÖZÜR DİLEMEYİ BİLDİM’

Karşıyaka ilçesinin Türkiye’nin birçok ilçesinden farklı bir noktada bulunduğunu ve Karşıyaka halkının belediyeden beklentilerinin yüksek olduğu yönündeki soruyu da yanıtlayan Cemil Tugay, “Karşıyaka’da insanların beklentileri yüksek. Çünkü burada yaşayan insanlar yaşam kalitesini gözetiyorlar. Ama diğer yandan bilinçli ve eğitimli bir insan kitlesi ile karşı karşıya olduğunuzda sizden istedikleri şey, popülizmden uzak, dürüst ve içten bir belediye başkanı olmanız. Ben bunu işin başından beri biliyorum. O nedenle hiçbir zaman kendimi değiştirmeye, kendi olduğumdan farklı biri gibi satmaya çalışmadım. Hata yaptığım zaman özür dilemeyi bildim. Eksik olduğum zaman ‘Ben burada eksiğim’ dedim. Kendimi ispat etmek gibi bir çaba içerisinde değilim. Samimi olarak çalışmak ve mahcup olmayacak derecede başarılı olmak benim için önemli”

Karşıyaka halkına teşekkür ederek sözlerini sürdüren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle efsane bir belediye başkanı olmayı da isterdim. Çok güzel olurdu. Ama bu şartlarda bunun zor olduğunu, hatta imkansız olduğunu düşünüyorum. Ama ileride bir gün benden bahsedilirken ’Çalışkan bir insandı, dürüst bir insandı, elinden geleninin en iyisini yaptı, Karşıyaka’ya hizmet etti’ denmesi benim için yeterli. Ama çok büyük gelişmeler olur, çok büyük izler bırakacak çalışmalar gerçekleştiririz onu bilemem. Bunu ancak zaman gösterir. Ya da bir dönemin üstüne bir başka dönem eklenir mi? Ona da bakmak lazım. Ama ben Karşıyaka halkına teşekkür ederim. Bugüne kadar saygılı ve anlayışlı davrandıklarını görüyorum”

“Hiçbir şekilde memnun edemeyeceğim küçük bir insan grubu var” diyen Tugay, “ Onlar da hayatın bir gerçeği. Ancak çoğunlukla talep edilen şeye dürüst ve saygılı bir biçimde karşılık verdiğinizde cevabınız olumsuz da olsa insanlar buna olumlu tepkiler veriyorlar” ifadelerini kullandı.

‘ADAY OLMADIM, TEKLİF EDİLDİ’

Karşıyaka Belediye Başkan adaylığının kendisine teklif edildiğine vurguda bulunan Tugay, “Ben kendi kendime bu göreve aday olmadım. Bana teklif edildi. Ben de bana teklif edilen bu sorumluluğun altına girip girmemeye ilişkin kişisel bir muhakeme yaptım. Hayatım boyunca çevremdeki sorunlara karşı duyarsız kalmadım. Mesleğimi yaparken de, sosyal yaşamımda da, ev yaşamımda da böyle oldu bu.. Belediye Başkanlığını gerçekten olumlu örnekleyecek şeyler yapmak, geride böyle bir iz bırakmak, sadece benim adıma bir başarı olmaktan öte; toplumda özellikle de genç insanlara daha kalıcı bir etki yaratabilir, düşüncesiyle belediye başkanı olmak istedim.Hedefim aslında olumlu bir örnek ortaya çıkarmaktı. Bunu yapabilirsem amacıma ulaşmış olacağım” şeklinde konuştu.

Siyasette farklı bir tarzın ortaya çıkması gerektiğini savunan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i işaret etti. Tugay, sözlerini ”Tunç Başkan bu konuda örnek aldığım bir insan. Samimi, daha dürüst, insanlara kulak veren, dinlemeyi bilen, ihtiyaçları doğru algılayan, yenilikçi ve duyarlı insanlara ihtiyaç var. Bunları başarabilen insanlar, kentleri ve dünyayı yönetmeli. Ancak bu şekilde sıkıntıları aşarız diye düşünüyorum” diyerek noktaladı.

Yarın: Karşıyaka Belediyesi’nin TOKİ’den satın aldığı üç farklı arazinin hiakyesi ne, Soyer’in bu konudaki tutumu ne yönde oldu?

Editör: Haber Merkezi