İZ GAZETE - İz Gazete yazarlarının Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’a kent ve Türkiye gündemine dair sorularını, Tugay’ın cevaplarını, İz Gazete okurlarına beş günlük yazı dizisi şeklinde aktarıyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Kongresi’nde önceki dönem Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın belediye bütçesi ile ilgili 250 milyon lira borcu olduğu ve bu borcun belediye bütçesini aşmadığı yönündeki açıklamalarına ilişkin İz Gazete yazarlarının sorularını yanıtlayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay çarpıcı bilgiler verdi. Tugay, borcun sadece belediyeyi kapsadığını ancak Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent A.Ş. ve Personel A.Ş.’nin de yüksek miktarlarda borcu olduğunu söyledi. Tugay, “Hüseyin Mutlu Akpınar, belediyeye bağlı Personel A.Ş. şirketinin borcu belediyenin borcu değil gibi söylüyor. Ya da aynı şekilde Kent A.Ş.’nin borcu var. Bunları bir kenarda tutarak söylüyor. Dolayısıyla rakamlar doğru değil.” dedi.

BİSİKLET KENTİ

Cemil Tugay, Karşıyaka2nın bisiklet kenti olması yönünde sağlam adımlarla yürüdüğünü söyleyerek bu konuya yatırım yapacaklarını dile getirdi. Projelerle kente bisiklet ağının yayılması gerektiğini ifade eden Tugay “Sadece bisikletler için yapılmış, alt geçitler üst geçitler yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bunu bir şekilde yapacağız. Tunç Başkan da bu konuda istekli. Ulaşım Daire Başkanlığı ile bu konuyu konuştum. Projeler için çalışıyorlar.” diye konuştu.

GÖÇ FAKTÖRÜ

Karşıyaka’nın dışarıdan aldığı göçe ilişkin konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Karşıyaka kilometre başına insan yoğunluğunun en fazla olduğu yer. Böyle bir kent için ‘yeni bina yapalım, insanlar gelsin’ diye düşünmemelisiniz. Var olan çarpık yapılaşmayı rehabilite etmeyi düşünmelisiniz. Bunun için İnşaat Mühendisleri Odası ile bir bina envanteri çıkaralım, jeoloji mühendisleri ile zemin etütlerini yapalım. Yenilenme ihtiyacını sağlıklı bir şekilde sağlayalım. Yenilenmeler olurken yeşili gözetelim. Bunu yaparken ekoloji kentsel dönüşümü gözetelim diye bir düşüncem var” şeklinde konuştu.

Karşıyaka Belediyesi’nin spora karşı tutumuna ilişkin de konuşan Cemil Tugay şu ifadeleri kullandı; “Karşıyaka Spor Kulübü, kurum olarak desteklenmesi zorunlu bir kurum.Onu sıradan bir spor kulübü olarak göremeyiz. Karşıyaka Spor Kulübü’nün kendisi yarışmacı olarak işin içerisinde. Karşıyaka halkının beklentisi de bu yönde.Bizim bu yarışçı tarafı desteklememiz lazım. Ama futbol başta olmak üzere kulübün başarılı olduğu branşların da – ki bunun içerisinde basketbol, voleybol ve futbolun yanında su sporları da yer alıyor- desteklenmesi lazım. Bu kulübün kimliğinin korunması açısından değerli”

SPORU DESTEKLEYECEK

Sporda gençlerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Cemil Tugay, “Ben kentin kendi çocuklarından oluşan takımlara inanıyorum. Karşıyakalı çocukların küçük yaşlardan itibaren keşfedilip, desteklenip zamanla A takımda oynaması gibi bir hayale sahibim. Bu anlamda basketbolda bu sene A takımda yer bulamayan 16-17-18 yaşlarındaki kulüp basketbolcularının Belediyespor adı altında ikinci ligde bir pilot takım oluşturarak oynatıyoruz. Çok da başarılı gidiyorlar. Bu çocuklar bu takımda oynayamasaydı, muhtemelen başka takımlara gidecekti. Buradaki amaç Karşıyakalı oyuncuları Karşıyaka’da tutmaktı. Karşıyaka Spor Kulübü’nün çalıştırıcıları tarafından çalıştırılıyorlar. Muhtemelen iki yıl sonra A takımda oynayabilecek hale gelecekler. Bu modeli futbolda da uygulayabileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

Karşıyaka’yı spor kenti yapmak istediğini de sözlerine ekleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay, amatör kulüplere yardım ettiklerini ve okullar arası turnuvalar düzenleyerek öğrencilerin sporla buluşmasına destek olacaklarının altını çizdi.

KARŞIYAKA’DA SANAT

Karşıyaka’nın sanat motivasyonunun da yüksek olduğunu ifade eden Tugay, Karşıyaka’nın sanatçı faaliyetlerinin de yoğun olarak yaşandığı bir kent olduğunu ifade etti. Tugay şöyle konuştu; “Halkın kendisi yoğun bir biçimde sanatın içerisinde. Bizden de beklediği şey; salon tahsisi, tanıtım ile ilgili destek. Bunlara da belediye sahip. Benden önce kurulmuş, kültür merkezleri ve konservatuar var”

Karşıyaka Belediyesi’nin Türkiye’de senfoni orkestrasına sahip tek belediye olduğunu hatırlatan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’nin senfoni orkestrası olan tek belediyesi Karşıyaka Belediyesi, KODA. Bu aslında bizim gibi bütçesi olan bir belediye için oldukça yüksek bir bütçesi olan bir orkestra. Karşıyaka’da kurulmuş, içerisinde çok değerli sanatçıları barındıran bir orkestra. Dokunmaya kıyamazsınız. Gelişmesi için çaba gösteriyoruz. KODA’dan, sanat yönetmenleri ile konuştuğum zaman şunu rica ettim. Ben iyi bir çok sesli müzik dinleyicisiyimdir. Batı’daki örneklerinde sokağa taşırlar performanslarını. Kent meydanlarında, caddelerde ve halka açık alanlarda çok sesli müzik konserleri verilir. Bu tarz işler yapmaz mısınız dedim. Buna olumlu baktılar. Yamanlar’da konser verdiler. Muhteşem bir şey oldu. 29 Ekim Cumhuriyet Konseri, Yeniyıl konseri verdiler. 13 Şubat’ta Sevgililer Günü dolayısıyla düzenlenecekbir konserleri var, Bahar Konseri verilecek. Bunlara çok büyük paralar harcamıyoruz. Elimizde var olan imkanlarla konserleri gerçekleştiriyoruz. Kendi koromuz, korolarımız ve kendi bandomuz var zaten”

KÜLTÜREL ETKİNLİKLER SÜRECEK

Yüksek bütçeli sanat etkinlikleri ile ilgili de konuşan Tugay, bu tip etkilikler için belediye bütçesinin henüz yeterli olmadığını sözlerine ekledi. Şubat ayında Karşıyaka’da Edebiyat Günleri düzenleyeceklerinin müjdesini veren Tugay, “Karşıyaka Edebiyat Günleri, 10 gün kadar sürecek. Olabildiğince zengin bir etkinlik olacak. Yurtdışından yazarları da davet ettik. Benim önemsediğim bir şeydi. Benim istediğime göre zayıf bir başlagıç oldu ancak önümüzdeki yıllarda güçlenerek devam edecek.” değerlendirmesini yaptı. Edebiyat Günleri programının henüz belirlenmediğini söyleyen Tugay, Murathan Mungan, Ünal Ersöz ve Ahmet Ümit’in etkinlikleri için geleceklerini duyurdu.

‘BÜTÇEYİ AŞMAYACAK’

Karşıyaka’da kültürel etkinliklerinin önümüzdeki dönemde artarak süreceğini söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı, “Karşıyaka büyük kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak. Mayıs sonu Haziran başı gibi Mermer Sempozyumu olacak. O da 20 gün sürecek. Yurtdışından 5 sanatçı, burada çalışmalar üretecek.” dedi. Bu tip etkinlikler için yapılan harcamalarda belediye bütçesini sarsmayacaklarını da sözlerine ekleyen Tugay, “Bütçemizi sarsmamaya dikkat ediyoruz. Mesela Mermer Sempozyumu için sponsor bulduk. Yüksek bütçelere çıkmayan çalışmalar içerisindeyiz. Karşılığında da ortaya çıkan eserler bu kentte bir yerlerde devamlı yaşayacak.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi