Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan CHP’nin asker kökenli İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, TSK yasalarında yapılan düzenlemelerdeki eksiklik ve çelişkilere dikkat çekerek ordunun siyasallaşabileceği uyarısında bulundu.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2018 yılında, "Astsubaylara müjde vermek isterim" ile başlayıp "hayırlı olsun" diye bitirdiği konuşmada, "Göreve başlangıç derecelerini çözüyoruz." dediğini, yine 17 Ocak 2020 de, "CHP gibi vaat yağmuruna tutup seçim sonrası unutanlardan olmadık." sözlerini hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, “Yani astsubaylarımızın görev tazminatı verilmesi gerekir. Görev tazminatı verildiğinde emekli maaşları da artacak, uygun bir seviyeye gelecek. Kademe-derece sorunlarının çözülmesi gerekir. Kıdemli başçavuşlara makam tazminatının verilmesi gerekir” diyerek Erdoğan’dan sözünü yerine getirmesini istedi.

FETÖ MAĞDURLARI

FETÖ işkenceleriyle, yalan yanlış sağlık raporlarıyla atılan 3 bin askerî öğrenciyi hatırlatan Çelebi, Devletin, bunlardan özür dilemediğini, ödedikleri tazminatı geri iade edilmediğini ve devlet kurumlarında kadroya geçiş hakkının da sağlamadığını belirterek, iktidarın FETÖ mücadelesini sorguladı. 1971-1980 arası darbe mağduru askerî öğrencilerin emeklilik hakları ve tazminatlarının iade edilmesini istedi. Devrolan askerî hastane personellerinin sosyal haklarında büyük gerilemeler olduğunu dile getiren Çelebi, Uzman Jandarmaların 3600 ek gösterge taleplerini de belirterek, bu konuda yapılan yanlışlıkların düzeltilmesini istedi.

TSK’DA YETKİ SORUNU

Genelkurmay Başkanının elinden disiplin soruşturma ve görev yetkilerinin alınmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Çelebi, birinci ordu komutanı bir Orgeneralin Genelkurmay Başkanına meydan okuduğunu, hakaret etmesine rağmen Genelkurmay Başkanının soruşturma açamadığı örneğini verdi. Yetkinin Millî Savunma Bakanı, Millî Savunma Bakanlığına kaydırıldığını ve bu durumun siyasileşmesine yol açacağı uyarısında bulunan çelebi, bunun Genelkurmay Başkanlığı makamının altını boşaltmak anlamına geldiğini söyledi.

Bir komutanda İzin, sicil, ödül ve ceza yetkisinin olması gerektiğini hatırlatan Çelebi, “ Genelkurmaydaki Yüksek Disiplin Kurulu yerine Millî Savunma Bakanlığına YDK'yi alıyorsunuz, Yüksek Disiplin Kurulunu alıyorsunuz. Bunların çoğu da sivil, ağırlıklı olarak sivil olacak ve TSK'den bu ayırma cezası alınırsa partili cumhurbaşkanının onayına sunulacak; partili cumhurbaşkanının onayına sunulunca da siyasallaşmanın önü açılmış olacak. Yani bir soruşturma yapılacak, "Aman, Cumhurbaşkanı ne der?" diye düşünecek soruşturmayı yapan. Dolayısıyla bunlar, hep yanlış şeyler. Kuvvet Disiplin Kurallarında personel işlem daire başkanları yok, bunların eklenmesi gerekir. Hizmetten men cezası verilecek, bunları disiplin kuralları veriyor normalde. Disiplin kurulunun bu yetkilerini alıyoruz, disiplin amirlerine veriyoruz, çok ciddi sıkıntılar yaşanır” uyarısında bulundu.

SİYASALLAŞMA UYARISI

TSK yasasının 22. Maddesindeki çelişkilere dikkat çeken Çelebi, Kuvvet Komutanlığının onayladığı bir şeye, "Ben bunu bir de Millî Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunda kontrol edeyim." denilmesinin doğru olmadığını savunarak, “O kurulun zaten yarısından çoğu sivil dolayısıyla hem ara kademe koyuyorsun hem de siyasallaşmanın önünü açıyorsun. Bunlar, orduya gerçekten zarar verecek şeyler. Bunlarla ilgili maddelerin geri çekilmesini talep ettik önergelerimizde. İnşallah her şey ordumuz için hayırlı olur. Atatürk'ün dediği gibi: "Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir ve öyle kalacaktır” sözleriyle kararlılığını dile getirdi.