CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- İz Gazete'ye konuşan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve ihtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanunda değişiklik yapılarak, muhtarların bulundukları ilçelerin belediye meclislerinde kendi bölgeleri ile ilgili bir karar alınırken fikirlerinin alınmasının önemine değindi. Konu ile ilgili bir de kanun teklifi verdiklerini söyleyen Çelebi, Muhtarların, halkın özgür iradesiyle seçtiği kişiler olarak demokrasinin temel taşları olduğunu vurgulayan Çelebi, halka hizmet sağlamada bir köprü, vatandaşla devlet arasındaki iletişimin ilk basamağı, vatandaşın danışmanı, dert ortakları olduğunu belirtti.


İLDE VALİ MAHALLEDE MUHTAR

Valinin il genelindeki önemi neyse, mahalle ve köylerde da muhtarın o kadar önemli olduğunu ifade eden Çelebi, “Merkezi yönetimin taşra örgütleri bizim için çok önemli, yeri geldiğinde taleplerin iletildiği, sorunları çözebilecek makamlardandır muhtarlıklar. Taşra örgütleri İl ve ilçe örgütlenmeleri olarak ayrılıyor. İl örgütlenmesine baktığımızda 1864’ten yani Osmanlı’dan beri varlığını sürdüren bir yapı. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu çerçevesinde görev ve yetkileri hakkında bilgi edinebiliriz. Bu kanun hakkında da bilginiz olmalı. İlde valiler en üst yönetim birimidir, ilde vali yönetimde ne kadar önemliyse mahallede de muhtarlar o kadar önemlidir” hatırlatmasında bulundu.

GÖRÜŞLERİ ALINMALI

Şehir ve kasaba muhtarları, bağlı bulunduğu ilçe ve büyükşehir belediye meclislerinin, köy muhtarları ise il genel meclisinin, oy hakkı olmaksızın doğal üyeleri olduğunu hatırlatan Çelebi şöyle konuştu: “Mahalle veya köyleri ilgilendiren bir karar alınırken belediye meclisleri ile il genel meclisleri, ilgili muhtarların görüşünü almak zorundadır. Günümüz ekonomik koşullarının çok gerisinde özlük haklarına ve çağın gerekleriyle örtüşmeyen çalışma koşullarına rağmen muhtarlarımız görevlerini son derece fedakârca yerine getirmektedir. Demokratik sistemde seçimle işbaşına gelen muhtarlarımız kamu adına vatandaşın sorunları ile doğrudan muhatap konumundadır. Bakın verdiğimiz teklifte, muhtarların bulundukları ilçelerin belediye meclislerinde kendi bölgeleri ile ilgili bir karar alırken fikirlerinin alınmasını amaçladık.” 

Editör: Haber Merkezi