CENGİZ ALDEMİR/ANKARA- Korona salgını sürecinde TSK’nın alması gereken tedbirleri paylaşan CHP’nin asker kökenli İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Koronavirüsün Milli Güvenlik tehditlerine dair kapsamlı çalışmalar başlatılması gerektiğini söyledi. Çelebi, alınan tedbir paketi ve uygulamaların basın aracılığıyla toplumla paylaşılmasını önerdi.

TSK Kara Kuvvetleri birliklerinin, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer birlikleri (KBRN) tüm teçhizatı ile faal hale getirilmesini belirten Çelebi, MSB tarafından Dikimevi Müdürlüklerince haftada 1 milyon maske, 5 bin tulum, İlaç Fabrikası Müdürlüğünce haftada 5 bin litre alkol bazlı dezenfektan üretildiğine dikkat çekti.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın televizyonlar aracılığıyla yaptığı açıklamaları örnek veren Çelebi,” Bu sayının haftada 2,5 milyon maske ve 100 bin tuluma çıkarılacağı belirtilmiştir. Üretim miktarları ihtiyacı ne kadar karşılamaktadır? Burada her kuvvetin payı nedir? Halkın ihtiyaçlarına dönük üretim ve dağıtım yapılacak mıdır? Milli Savunma Bakanlığı açıklama yapmalıdır” dedi.

TEST KİTİ ÖNCELİĞİ DENİZCİLERE

Birliklerde görevde olanlara maske takma zorunlu hale getirilmesini, dezenfektan noktaları tespit edilmesini öneren Çelebi, Test kiti, maske ve dezenfektan dağıtımında önceliğin, görevin gerektirdiği durumlar ve uzaklık nedeniyle hastaneye erişimde problem yaşayabilecek birliklere verilmesini önerdi. Çelebi, “ Deniz Kuvvetleri’nin “Sağlam Kuvvetleri Karantinaya Alma Konsepti” Amerikan Uçak Gemisi USS Roosevelt’de ve Hollanda’da yaşanan vakalardan görüleceği üzere ülke güvenliğine katkı sağlayan doğru bir uygulamadır. Ancak gemideki personelin karada sağlık tesisine gidip test yaptırma imkânı yoktur. Gemilere ivedi yeterli test kitleri dağıtılmalıdır. Özellikle denizaltı ve hücumbot, karakol botu, Sahil güvenlik botu gibi gemilerde sık sık COVİT-19 taramaları yapılması sağlanmalıdır. Deniz kuvvetlerine günlük maske dağıtımı nedir? Maskelerin hijyenik kullanım ve dayanma gücü göz önüne alınırsa uzun seyre gidecek gemilere fazla miktarda verilmesi gerekmektedir. Bununla ilgili tedbirler alınmalıdır” uyarısında bulundu.

TSK SAĞLIK ORDUSU KURULSUN

Suriye, Irak, Libya ve Doğu Akdeniz gibi yurtdışında görev yapan askerler için özel tedbirlere de değinen Çelebi, bu kriz sürecinde askeri tababetin özellikle biyolojik savaş açısından önemini ortaya koyduğuna dikkat çekti.  Askeri hastane ve tababet sistemi zaman geçirilmeden tekrar tesis edilmesini ve TSK’nın Sağlık Ordusunu kurulmasını istedi. Ordunun İlaç Fabrikasının her zaman faal halde tutulmasını da öneren Çelebi, özellikle büyük şehirler Sahra Hastanesi sayısının artırılması gerektiğinin önemini vurguladı.

TARIM VURGUSU

Kriz sürecinde yeni askerlik sisteminin, ülkenin olağanüstü durumlara hazırlığında eksiklik yaratıp yaratmadığının sorgulanması ve bununla ilgili analizlerin yapılmasını isteyen Çelebi, Milli Savunma Bakanlığına, “Yaşanan salgın nedeniyle herhangi bir birliğe ikmal sıkıntısı yaşanmakta mıdır? Bu konuda açıklama yapılmalıdır. ABD ordusunun 1929 ekonomik buhranında tarım alanında yaptıkları dikkate alındığında olağanüstü durumlarda tarım ve hizmet sektörlerini takviye bağlamında çalışmalar yürütülmelidir. Terhis olacak askerlerin evlerine sağ salim ulaşabilmeleri için gerekli koordineler (ulaşım, gerekli izinler) İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı koordinesinde sağlanmalıdır” çağrısında bulundu.

                              

Editör: Haber Merkezi