Cengiz Aldemir / İZ GAZETE - Meclis genel kurulda partisi adına söz alan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, ülke gündemindeki sorunlara değindi. Asker kökenli Çelebi’nin önceliği ise mağduriyet yaşayan gazilerin sorunları oldu. Çelebi, devletin, yüzde 40 üzerinde uzuv kaybı raporu olan vatandaşlara, "Gazisin" diyerek malullük maaşı bağladığını ve daha sonra bu maaşların kesilmesine tepki gösterdi. Çalışabilecek durumda olan gazilere iş bile verilmediğini belirten Çelebi kolu, bacağı ve gözünü kaybetmiş bu insanların 60'lı yaşlara kadar çalıştırılmasının adil olmadığını söyledi.

GAZİ MECLİS BUNU YAPMAZ

Kanunun komisyondan değil, genel kurulda bir önergeyle geçtiğini, bunun üzerinde de yeteri kadar çalışılmadığını hatırlatan Çelebi,"Malullük aylığını yüzde 25 artıracağız." denilerek gazilerin emeklilik aylıkları kesilmiş durumda. Burada bir hata var, bunun düzeltilmesi gerekmektedir. Peki, nasıl düzeltilecek? Ben burada bu uygulamaya geçmeden evvel en az 3-4 kere uyardım, inadına getirdiniz bu işi yaptınız, göz göre göre yaptınız. Yapılması gereken ; 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesinin 2'nci fıkrası madde metninden çıkarılacak. Bir cümle çıkarılması gerekiyor. O cümleyi çıkarmıyoruz da gazilerin canını çıkarıyoruz yani Gazi Meclis gazilere bunu yapamaz” sözleriyle tepki gösterdi.

FETÖ İSTİSMARINA DİKKAT

Konuşmasında 15 Temmuz davalarıyla ilgili ciddi hukuk ihlalleri yaşandığını da kaydeden Çelebi, kendisinin de FETÖ'den mağdur olduğunu hatırlattı. Konu ile ilgili örnekler paylaşan Çelebi, “FETÖ'cü avına çıkarak masum insanları zor durumda bırakmamak gerekiyor. Çünkü FETÖ o mağdurları istismar ediyor, onların istismar edilmesine engel olmamız lazım” uyarısında bulundu.

ASKER GÖNDERMEK HATA

İktidarın Doğu Akdeniz politikalarını da eleştiren Çelebi, Libya’ya asker göndermenin hata olduğunu belirttiği konuşmasında yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Dış politikada yapılan hatalar toplandı ve bugün oraya asker göndermek zorunda kaldık. Oraya asker göndermek bize zaman kazandırabilir, doğru ama mavi vatanı kazandırmaz. Yapılması gereken bazı şeyler var. Bir: Türk askerinin orada, bir defa, taarruzi görev almaması gerekiyor; orada savaşacaksa Ulusal Mutabakat Hükûmetinin savaşçıları savaşacak, Mehmetçik'in burnu kanamayacak, birinci şart bu. İki: Bu ateşkes ortamının sağladığı zamandan faydalanarak Suriye, Mısır, İsrail ve Lübnan'la bir an evvel masaya oturmamız gerekiyor yoksa o tek başına mavi vatanı kurtarmaya yetmez, Mısır'la da oturulması gerekiyor, İsrail ve Suriye'yle de oturulması gerekiyor. Rusya'yla zaten iş birliği ve eş güdüm sağlanmış durumda. Asker gönderiyoruz, bayağı atıp tutuyoruz ama buraları nasıl koruyacağımıza dair münhasır ekonomik bölge kanunumuz yok, acil çıkarılması gerekir. Artı, Türk deniz egemenlik ve deniz yetki alanlarında yabancılar tarafından yapılacak bilimsel araştırmalar hakkında kanun çalışması da yapılması gerekiyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ivedi tanınması için diplomatik çabaları artırmamız gerekiyor” dedi.

HAKLARIMIZIN ARKASINDA DURMALIYIZ

Türkiye’nin Doğu Akdeniz enerji forumunu kurması gerektiğini ifade eden CHP’li Çelebi, bölgenin istikrara kavuşmasının yolunun Ortadoğu Barış ve İstikrar Teşkilatı (OBİT) nın kurulmasından geçtiğini söyledi. Türkiye’nin deniz yetki alanlarına sahip olduğu, Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Hakem Heyeti kararlarını hatırlatan Çelebi, bunların arkasında ciddi bir şekilde durulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi