Cengiz Aldemir/ANKARA - Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelere dikkat çeken CHP’nin asker kökenli İzmir Milletvekili Mehmet Ali çelebi, Türkiye’nin bu bölgede uygulayacağı politikaları İz gazete ile paylaştı.

Önceki gün Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan Navtex restleşmesinin ardından Erdoğan’ın, “Gelin Akdeniz’deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim. Herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım” çağrısı, gerçek bir “uzlaşma” çağrısı mı yoksa nasıl olsa karşılık bulmayacak ama Türkiye’nin bundan sonraki askeri girişimleri için kendisine dayanak sağlayacak bir açıklama mı tartışması ülke gündemine oturdu.

TÜRK-RUS İŞBİRLİĞİ

Türkiye’nin bölgede gecikmeli de olsa kendi stratejisini hızlandırması gerektiğinin altını çizen CHP’li çelebi, Libya'da ki UMH savaşçılarının kendi vatanları için savaşmasını ve Türk askerinin savunmaya destek mahiyetinde bir görev üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin bölge ülkeleriyle masaya oturarak deniz yetki alanlarına dair anlaşma yapmasının önemine değinen Çelebi, “Daha önce de dile getirdiğim gibi bu süreçte Rusya ile iş birliği ve eşgüdüm sağlanmalıdır. 22 Ekim 2019 Soçi Anlaşması sürecine benzer bir süreç sadece Libya'ya değil, Doğu Akdeniz'e istikrar ve denge getirecektir. Türk-Rus işbirliği Le'vant sahilinden Mağrip sahiline taşınmalıdır. Böylesi bir işbirliği Berlin sürecinde Türkiye'nin elini güçlendirecektir” dedi.

DAHA CESUR ADIMLAR ATILMALI

Sözde Seville haritası ile Türkiye’nin Antalya körfezine  hapsedileceğini, Kıbrıs adasının 11 katı kadar kaybı olacağını ve bunun kabul edilemez bir durum olduğunu ifade eden Çelebi,  karşılıklı sınırlandırma anlaşmaları yapılarak, Doğu Akdeniz'de MEB ilan edilmesi önerisinde bulunarak, “ Türkiye acilen uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız ile denizlerdeki ekonomik değerlerimizi nasıl koruyup kollayacağımızı düzenleyen bir "Münhasır Ekonomik Bölge Kanunu", ve hukuki boşlukların giderilmesi amacıyla "Türk Deniz Egemenlik ve Deniz Yetki Alanlarında Yabancılar Tarafından Yapılacak Bilimsel Araştırmalar Hakkında Kanun" çalışması yapmalıdır. Türkiye KKTC'nin tanınması için daha cesur adımlar atmalı, deniz ve hava üsleri kurmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

DOĞAL GAZ HATIRLATMASI

Türkiye’nin 572 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek ve toplam değeri 3 trilyon doları bulan doğalgaz rezervlerini hatırlatan Çelebi, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin dışlanacağı projelere geçit izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Şubat 2019'da kurulan ve Türkiye’nin dışlandığı Doğu Akdeniz Gaz Forumuna karşılık, bölge ülkeleriyle Doğu Akdeniz Enerji Forumu gibi bölgesel iş birliklerinin hayata geçirilmesinin önemine işaret eden Çelebi diğer önerilerini ise şöyle sıraladı:

“Daha geniş bir perspektifle Ortadoğu'ya barış ve istikrarın gelmesi için bölge ülkeleriyle Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı (OBİT) kurulmasına öncülük edilmelidir.

GKRY 2003 mısır, 2007 Lübnan, 2010 İsrail ile MEB sınırlandırma anlaşmaları yapmıştır. GKRY 2007'de 13 petrol arama ruhsat sahası ilan etti. 1,4,5,6,7 nolu sahalar Türkiye ile çakışmaktadır. Türkiye'nin Mavi Vatan'da 2. Sevre karşı ganbot, sismik, sondaj diplomasi uygulamaları devam ettirilmelidir.

Adaların karasuları kadar deniz yetki alanına sahip olmasına dair Uluslararası Adalet Divanı ile Uluslararası Hakem Heyeti Kararları yüksek sesle dillendirilmelidir.

Vatan bir bütündür parçalanamaz!" 21.yy da güncellenmiştir. "Anavatan, yavru vatan, mavi vatan ve semaları bir bütündür parçalanamaz." şeklinde kamuoyuna anlatılmalıdır.

Mavi Vatan: Misak-ı Millinin denizdeki karşılığıdır. Mavi Vatan Doktrini: Yetki alanlarımızın ekonomik, jeopolitik, savunma eksenli perspektifidir.

Editör: Haber Merkezi