CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - İstanbul Eyüpsultan İlçesinin sınırları içinde bulunan Hasdal Askeri Kışlası'nda, 9 bin 800 metre karelik alanın imara açılarak betonlaştırılmak üzere yandaşa peşkeş çekildiği iddialarını İz Gazeteye değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, " Toplumda, ‘ asker en güzel yerlere konar’ gibi yanlış bir algıyı öncelikle düzeltmemiz lazım. Asker girdiği yeri güzelleştirir. Buna örnek olarak Şimdiki Kara Harp Okulu’nun yerini gösterebiliriz. 1950-60 yıllarında baktığınızda çöl gibiydi. Şimdi her tarafını orman haline getirmiştir asker. Asker girdiği yeri sistematik bir şekilde güzelleştirir, korur ve yapılaşmaya açmaz. Bu araziler genelde şehir merkezin de bulunduğu için birilerinin iştahını kabartıyor” dedi.

TSK ÇOK YIPRATILDI

AKP iktidarında Silahlı Kuvvetlerin çok yıpratıldığını belirten asker kökenli CHP Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, “Özellikle 15 temmuz darbe girişiminden sonra genel başkanımızın ifade ettiği gibi 20 temmuz darbesi ile silahlı kuvvetler çok ciddi bir şekilde yıpratıldı. Gücü azaltılarak silahlı kuvvetlerini yönetim kademesi etkisizleştirildi. YAŞ kararıyla da siyasi müdahaleye tamamen açık hale getirildi. Ordunun durumu bu, Şimdi bundan yararlanarak, bazı rant odakları, siyasetçilerle iş birliğinde olanlar, bu arazilere konmak istiyorlar açıkçası yapılan bu” diye konuştu.

O İLLER ARASINDA İZMİR’DE VAR

Askeri arazilerin rant alanı haline getirmek için iktidarın yasa hazırladığını ileri süren Çelebi, “ Örneğin İstanbul Hastal arazilerini orada cezaevinde kaldığım için biliyorum. İstanbul, Ankara İzmir gibi kentlerimiz başta olmak üzere tank palet fabrikasının olduğu ilimiz gibi bazı illerimizdeki araziler üzerinden rant çalışması yapıyorlar. Bu konuda özellikle belediyelerin yetkilerini kısıp , bakanlığa devretme gibi hazırlanan bir yasa getirecekler. Bu iş bir rant meselesine dönüştürülmüş durumda. Askeri gazinoların özel şirketlere devri konusunda bir direnç göstermiş ve başarılı olmuştuk. Yine parti olarak bu konuda bir araştırma önergesi vereceğim. Bu işin peşini bırakmayacağız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz” sözleriyle tepki gösterdi.

BERLİN’DEN UMUDUM YOK

Berlin’de ki Libya görüşmelerini de değerlendiren Çelebi, çıkan sonuçtan pek umutlu olmadığını belirterek, “ Çıkan sonuç mevcut durumu pek iyileştirecek gibi görünmüyor. Konu biraz ortada bırakılmış gibi görünüyor. Biz söyleyince dinlemiyorlar, Putin söyleyince hemen yerine getiriliyor. Ben her zaman söylediğim gibi, diplomatik yolların açılması gerekiyor. Özellikle Suriye, Mısır, İsrail gibi ülkelerle anlaşma yapmazsanız işimiz biraz zor. Berlin aslında bizim için tam bir çözüm olmadı diyebilirim. Tam bir mutabakat sağlanmadı. Türk askeri taaruz gibi bir görev almamalı. Mutabakat hükümetinin askerleri savaşmalı, Türk askeri lojistik destek verebilmeli. Boru hatları zaten bizim sınırlarımızın içinden geçiyor. Bunun çıkar yolu diplomasi diyoruz. Aynı karede bir poz verdiler ama sonuca bakmak lazım. Benim pek umudum yok” yorumunda bulundu.

Asker, polis, bekçi, zabıta, özel güvenlikçi, itfaiyeci gibi üniformalı çalışanlar ile ilgili bir rapor hazırladığı bilgisini de paylaşan Çelebi, bugüne kadar bu insanlar için neler yaptıklarını ve neler yapabileceklerini ortaya koyacak bir rapor olduğunu söyledi. Bir buçuk yıllık bir süreci içeren ve 250 sayfalık bir rapor olduğunu belirten Çelebi, “ Bu üniformalılar içişleri Bakanlığına bağlı ama ben bu konuda bir eksiklik gördüğüm için böyle bir çalışma yapıyorum. Genel Başkanımıza sunacağım yakında basınla paylaşacağım.”

Editör: Haber Merkezi