Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma bütçesi üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, YAŞ, yaşanan mağduriyetler, güvenlik sistemleri ve TSK personeliyle ilgili önerilerde bulundu.

YAŞ’DA CİDDİ ŞEKİLDE KULLANILAN MADDE

Temmuz ayında yapılan YAŞ toplantısında 624 albayın emekliye sevk edilmesinin ordunun işleyişini bozan, gücünü zayıflatan bir uygulama olduğunu söyleyen Çelebi, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 54. maddesinin albayların tasfiyesine yönelik sınırsız yetki verdiğini ve Yüksek Askerî Şûra(YAŞ)sında ciddi şekilde kullanıldığını hatırlattı. CHP’nin asker kökenli Milletvekili Çelebi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a, emekliye ayrılan albaylarla ilgili kuvvet komutanları ve Genel Kurmay Başkanının bilgisinin olup olmadığını, ihtiyaç görülen kadroları ve emekli edilen kritik personelin hangi birimlerden olduğunu sordu.

KADRO AÇIĞINA RAĞMEN EMEKLİ EDİLİYORLAR

TSK ve YAŞ değerlendirme kriterleri arasında ciddi bir fark oluştuğu, TSK’nın bilmediği, YAŞ değerlendirme kriterleri varmış gibi bir durumun ortaya çıktığını söyleyen Çelebi, “YAŞ toplantılarını hazırlayan kim, hangi kurul yapmaktadır, bunu sormak istiyorum. Kadrolarda açık varken neden geçmiş yıllara nazaran fazla emeklilik yapılmıştır? Ülkemizin terör ve konvansiyonel halk tehdit algısı azalmış mıdır” diye sordu.

MSB’NİN İÇİ Mİ BOŞALTILIYOR?

465 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’yla 17’nci fıkrada dikkat çeken bir ekleme yapıldığını hatırlatan CHP’li Çelebi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na bağlı MSB ve MİT fiilî kadrosunda yer alan personelle ilgili dikkat çeken bir karar alındığını vurgulayarak, “ Cumhurbaşkanlığı kararına eklenen bu maddeyle, söz konusu kurumlarda çalışan personel, diğer kurum ve kuruluşlarda yapılacak olan atamalar, atama sayısı sınırlamalarına tabi olmayacak. Yani isterseniz Millî Savunma Bakanlığının içindeki bütün personeli başka yerlere gönderebileceksiniz ki bu da içini boşaltmak anlamına gelir. Bizim göremediğimiz farklı bir niyet mi var? MİT içerisinde ve Millî Savunma Bakanlığı personeli içerisinde Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulmuştur?” sorusunu yöneltti.

PARTİ ORDUSU KURMAYA MEYİLLİ ŞÜRA

Ordunun geneliyle ilgili olarak da Kuvvetler ve Genelkurmayın ayrı ayrı Millî Savunma Bakanlığına bağlanmasının yanlış olduğunu hatırlatan Çelebi, ordunun yargı ve eğitim sistemini bozulduğunu belirterek, askerî liselerin tekrar açılmasını istedi. Atama, liyakat sistemiyle ilgili sıkıntılara da değinen Çelebi, “Yüksek Askeri Şûraya ilgili ilgisiz sivillerle doldurulmuş durumda, siyasi müdahaleye açık; millî ordu yerine parti ordusu kurmaya meyilli bir Yüksek Askerî Şûra yapısı var. Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin de eski işlevsel boyutuyla çalışmadığını değerlendiriyoruz” eleştirisinde bulundu.

HAVA SAVUNMA ÖNERİSİ

Millî gizliliğin her aşamada sağlanacağı, millî lojistik sistemini devre dışı bırakmayan tercih üzerinde F-35’ler dâhil, daha üst katmanlı S-400’le ilgili de geniş yelpaze sağlayan hava savunma şemsiyemizin gecikmeksizin oluşturulması yönünde hemfikir olduklarını söyleyen Çelebi, Doğu Akdeniz harekât alanını da kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

DESTEK VERİN MAĞDURİYETLER GİDERİLSİN

FETÖ terör örgütüyle iltisaklı olarak 20 bin 571 kişinin ihraç edildiğini söyleyen Bakan Akar’a, Adalet Bakanı Gül’e verdiği kanun teklifini hatırlatan Çelebi, mağduriyetlerin giderilmesi için Bakan Akar’dan da destek vermesini istedi.

TSK DEPREMDE ETKİN GÖREV ALSIN

Türk Silahlı Kuvvetlerinin afetlerde daha etkin görev almasını isteyen Çelebi, “İzmir depreminden geliyoruz. AFAD görevlileriyle de görüştüm. Bedelli askerlik yapacak olanların afetlerde afet eğitimi alıp görev alması

güzel olur mu dedim, “Güzel olur.” dediler çünkü personel sayısı orada az, sahada çalışan 1.700 personel var. Daha büyük depremlerde sıkıntı yaşayacağımız ortadadır. Bu nedenle bununla ilgili tedbir almamız gerekiyor” önerisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi