CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Yunanistan, atış eğitimleri maksadıyla Türkiye'nin sorumluluk sahasında geniş bir alanı kapsayan iki yeni Navtex yayımladı. Bunun üzerine Türkiye de ilan edilen sahaların Antalya Navtex istasyonu sorumluluk sahasında olduğunu belirterek bu NAVTEX ilanlarını kendisi tekrar yayınladı.

Konuyla ilgili İz Gazete'ye özel değerlendirmelerde bulunan CHP’nin asker kökenli İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, “Yunanistan bizi test ediyor. İktidar atış eğitimi ile değil büyük bir tatbikatla cevap vermelidir” dedi.

BÜYÜK BİR TATBİKATLA YANIT VERİLMELİ
Kıta sahanlığı üzerindeki suların açık deniz olduğunu, Türkiye’nin navtexi olmasa Yunanistan’ın tatbikat yapabileceğini söyleyen Çelebi, ”Dünkü AB sonuç raporundaki tehditleri yutacak mıyız, buna bakıyorlar. Hükümet bir milim geri atmadan çok büyük bir tatbikatla cevap vermelidir. Atış eğitimi ile değil. Gambot, sismik, sondaj diplomasisi kesintisiz devam etmelidir. Türkiye, gecikmeli de olsa Doğu Akdeniz’de ülkenin çıkarına olan  çalışmalar yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

SURİYE YÖNETİMİ TANINMALI

Türkiye’nin daha önce kapattığı elçiliklerini açarak bölge ülkeleriyle masaya oturması gerektiğinin altını çizen Çelebi, Suriye’nin Meşru yönetiminin Libya da olduğu gibi tanınmasını, göçmenler ve deniz yan sınırına dair anlaşma yapılmasının önemine değindi.

MISIR EN İYİ PARTNER OLUR

Mısır ile anlaşma yapmamayı diplomatik bir başarısızlık olarak değerlendiren Çelebi, Mısır’ın, karşılıklı kıyılar açısından üçüncü ülkelerin itiraz edemeyeceği en iyi partner olduğunu ve deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması yapılmasının önemini vurgulayarak, “Türkiye-İsrail anlaşması durumunda İsrail Münhasır Ekonomik Bölge (MEB)’de kalacak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) sözde 12 nolu ruhsat sahasındaki Afrodit yatağında 125 milyar m3 doğal gaz rezervi bulunduğu belirtilmelidir. Lübnan: GKRY ile anlaşma yaparak 3957 km2 deniz alanını kaybettiklerini anlatmak gereklidir” değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA İLE İŞ BİRLİĞİ DENGE GETİRİR

Bu süreçte Rusya ile iş birliği ve eşgüdüm sağlanmasının Doğu Akdeniz’e istikrar ve denge getireceğini ve Türk-Rus iş birliğinin Levant sahilinden Mağrip sahiline taşınmasının önemine vurgu yapan Çelebi, Türkiye’nin önündeki tehlikelere dikkat çekerek, “Seville haritası ile 189000 km2 hakkımız 41000 km2 düşürülmek istenmektedir. Sözde Seville haritası Antalya körfezine Türkiye’yi hapsedecektir. 148bin km2 yani Kıbrıs adasının 11 katı kaybımız olacaktır. Buna asla müsaade etmeyeceğimizi ve karşılıklı sınırlandırma anlaşmaları yapmaya hazır olduğumuzu belirterek Doğu Akdeniz’de MEB ilan edilmelidir. Halen GKRY dâhil 4, dünyada 32 devlet tek taraflı MEB ilan etmiş durumdadır” hatırlatmasında bulundu.

KKTC İÇİN CESUR ADIMLAR ATILMALI

Türkiye’nin acilen denizlerdeki ekonomik değerlerini koruyup kollayacağı bir “Münhasır Ekonomik Bölge Kanunu”, ve “Türk Deniz Egemenlik ve Deniz Yetki Alanlarında Yabancılar Tarafından Yapılacak Bilimsel Araştırmalar Hakkında Kanun” çalışması yapması gerektiğinin altını çizen Çelebi, KKTC’nin bağımsız bir devlet olması için gerekenlerin yapılmasını, gecikmeksizin deniz ve hava üsleri kurularak cesur adımlar atılması gerektiğini söyledi.

EKONOMİK ÇIKARLARIMIZ

Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin dışlanacağı projelere fırsat vermemesi uyarısında bulunan Çelebi, Türkiye’nin kıta sahanlığından geçen İsrail-GKRY-Yunanistan Denizaltı Elektrik Kablosu Projesi ile AB’nin doğalgaz boru hattı projelerinden elde edilecek ekonomik çıkarlarını hatırlattı. Türkiye’nin Ortadoğu Barış ve İş Birliği çalışmalarında öncülük etmesini, Uluslararası Adalet içtihatlarını yüksek sesle dillendirilmesi isteyen Çelebi, Doğu Akdeniz politikalarının detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi