Cengiz Aldemir/ ANKARA - Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Türk Hava Kurumu'nun 2016'da İsrail'de 16 noktada çıkan yangını başarıyla söndüren uçaklarının İzmir'de 5 noktada çıkan yangında kullanılmamasını,  Dalaman'da orman yangınında THK'yı neden reddettini, Pakdemirli'nin, "Yunanistan yangını için yardıma hazır!" demiş olmasına rağmen 1 yıl sonra farklı açıklama yapmasını nedenlerini de yer aldığı önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin verdiği yanıta dikkat çekti.

İSTİFA ET PAKDEMİRLİ

Bakan Pakdemirli'yi dün söylediği sözlerin bugün tam tersini söylemekle eleştiren ve istifa çağrısında bulunan Çelebi, sosyal medya üzerinden," Orman yangınları konusunda 

-Araştırma önergesi verdim. Kaale almadın.

-Soru önergesi verdim. Araç gereç personel yeterli dedin.

-Komisyonda yüzüne THK uçakları sertifikalı dedim. Tanımam dedin. 

Yeni uçak al yangını izleme dedim. İzledin

Uçak niye yok?!

Vergi toplayıp niye iban veriyorsun!? Sabotajsa istihbaratın ne iş yapıyor?!

İstifa et Pakdemirli"

sözleriyle tepki gösterdi.

PAKDEMİRLİ'NİN THK YANITI

Bakan Pakdemirli'nin 28 Ağustos 2019 tarihinde THK ile ilgili Çelebi'ye verdi işte o yanıtlar:

"Bakanlığımızca her yıl orman yangınlarıyla mücadelede kullanılmak üzere uçak Ve helikopter kiralanması için ihaleler açılmakta ve hizmet almaktadır. Uçak ve helikopter kiralama işlemleri Kamu İhale Kanununa göre yapılmaktadır. Bu İhaleler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen İşletme Ruhsatına sahip bütün isteklilere açıktır. Yapılan bu ihaleler sonucunda en düşük teklif veren istekliler ile sözleşmeler imzalanıp, hizmet alınmaktadır.

Her yıl Bakanlığımız Orman Genel Müdürlüğü Ülke geneli İçin, Orman Bölge Müdürlükleri ise sorumlu olduğu bölgeler için Yangın Eylem Planlan hazırlamakladır. Ayrıca İllerde Valiliklerin başkanlığında tüm kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler, sivil toplum kuruluşları toplanarak Orman Yangınları Komisyon Kararları alınmaktadır.

Orman yangınlarında kendisi ile benzer orman ve iklim yapısına sahip Akdeniz ülkeleri ve dünyadaki diğer ülkeler ile kıyaslandığında en başarılı ülke olduğumuz net bir şekilde görülecektir.

2019 yılında Rusya'nın Sibirya Bölgesinde, Amerika'da ve Kanada'da çıkan orman yangınlarında 4 Milyon hektardan fazla orman zarar görmüştür. Dünyadaki yangın söndürme uçak ve helikopter sayısı en fazla olan bu üç ülke orman yangınlarıyla mücadelede çaresiz kalabilmektedir.

Anayasamızın 169'uncu ve 170'inci Maddeleri ve buna göre çıkarılan 6831 sayılı Orman Kanunu   ikincil mevzuatında yanan orman alanları başka amaçla kullanılamayacağı, imara konu edilemeyeceği en kısa sürede tekrar ormanlaştırılacağı açıkça yazılmıştır. Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan bütün helikopter ve uçakların uçuşa elverişlilikleri ve tescil işlemleri Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yapılmaktadır. Bütün Bakanlığımızca, orman yangınlarına müdahalede yeterli sayıda araç, görev alan personel,

13.07.2019 tarihinde basın açıklaması yapılmış olup kamuoyunun bilgisine sunulmuştur."