Cengiz Aldemir/ANKARA- Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ile birlikte  parti Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Avni Akyol, Özcan Özel Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi verdi.

PARTİLER TEK ADAM SİSTEMİ İLE YÖNETİLİYOR

Siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğunu ve milli egemenliğin asıl sahibi olan vatandaşların, yasalarla belirlenen süreler içinde, kendilerini temsilen ülkeyi yönetecek kadroları seçtiğini belirten Çelebi, mevcut sistemde yaşanılan en büyük sorunun parti içi demokrasi olduğunu vurgulayarak, "Partiler otoriter bir anlayışla, ortak aklın devre dışı bırakıldığı tek adam sistemleriyle yönetilmektedir. Genel başkanların iradesi uygulamada tüm kurulların üzerinde konumlanmıştır" dedi.

ADAYLAR ÖN SEÇİMLE GELMİYOR

Genel Başkanların gelişlerinin belli ancak nasıl gideceklerinin belli olmadığını ifade eden Çelebi, "Parti üyelerini doğrudan genel başkanların seçmediğini,  Delege sisteminin dezavantajlarından faydalanarak istedikleri kadar koltukta oturmaya devam etmektedirler. Sorunlardan diğeri aday belirlemede hakim denetiminde ön seçim yapılmamasıdır. Genel merkezlerde ya da il teşkilatlarında farklı yöntemler ile liyakatin de aranmadığı aday tespitleri yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

PARTİ İÇİ DEMOKRASİ YOK

Kadınların yönetim mekanizmalarında yer bulamadığı için siyasetin dışına itildiğini belirten Memleket Partili Çelebi,  partilerin mali yapıları yeterli şeffaflığa sahip olmadığını kaydetti. Aynı parti içindeki insanların yönetime aykırı fikir beyan ettiklerinde ya ihraç ya da parti içinde istenmeyen adam ilan edildikleri için kendilerinin ayrılmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Çelebi, "Parti içinde demokrasi uygulamayan partiler ülkeye demokrasi vadetmektedir. Parti içi demokrasi sağlanmadan ülkemizde demokrasinin yaşatılması mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu.

GENEL BAŞKANI PARTİ ÜYELERİ SEÇSİN

Kanun teklifiyle Parti Genel Başkanının, her ilde kurulacak sandıklar aracılığıyla tüm parti üyeleri tarafından seçilmesini öneren Çelebi, partinin en yüksek oyu alamadığı takdirde Genel Başkanın görev süresinin  maksimum iki seçim dönemiyle sınırlandırılması, adaylık süreçlerinde önseçimin esas olması, eşit temsile dayalı fermuar sistemi uygulanarak kadın-erkek zorunlu ardışık sıralama yapılması, mali konuların şeffaf bir yapıya kavuşturulması için kanun teklifi verdi.

Editör: Haber Merkezi