CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - EPDK tarafından 2016 yılından itibaren faturalarda iki kalem halinde gösterilmeye başlanan elektrik maliyet unsurlarına dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, 2019 Ağustos ayından itibaren de enerji bedeli adı altında tek kaleme indirilerek abonelerin fatura detayları hakkında bilgi sahibi olmalarının önlendiğinin altını çizdi. Çelebi, “ Faturayı oluşturan ve ayrı ayrı hesaplanması gereken kayıp/kaçak, sayaç okuma bedeli, iletim sistemi kullanma bedeli, dağıtım bedellerine ilişkin yaptıkları ödeme tutarları gizlendiği için abonelerin (geçiş dönemde kayıp/kaçak bedelinde olduğu gibi) bunlara itiraz etme olanakları da ellerinden alınmıştır. EPDK’nın; Enerji Piyasası Kanununda açık/seçik belirtilmiş maliyet unsurlarını dahi göz ardı ederek, teknik hesaplamalara bağlı kalmaksızın satış fiyatını pazarlık suretiyle onaylandığı anlaşılmaktadır” dedi.

ELEKTRİKTEKİ ARTIŞ YÜZDE 58,5

Enerji bedeli üzerinden farklı fonlara kesilen para miktarlarına dikkat çeken Çelebi, “Enerji Fonuna yüzde 1, TRT Payına yüzde 2, Elektrik Havagazı Tüketim Vergisine yüzde 5 ve verginin de vergisi alınarak (vergiler dahil) tüketilen enerji bedeli üzerinden ayrıca KDV’nin yüzde 18 tahsilatının yapıldığını belirtmek isterim” diye konuştu. Çelebi, 2020 yılı Ocak ayı giydirilmiş (vergi/fon/paylar dahil) elektrik fiyatları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,2 oranında arttığını ve 2018 yılının Ocak ayına göre elektrik fiyatlarındaki artış oranının ise yüzde 58,5 oranında olduğunu hatırlattı.

FATURALAR 1 AYLIK DEĞİL

Elektrik faturalarının 1 aylık süreler kapsamadığını bunun da hesaplama ilkelerine aykırı olduğunu belirten Çelebi, elektrik fiyatlarında gerçekleşmiş yüzde 25, 2 oranındaki zammın; ABD Doları/ TÜFE/ yeniden değerleme oranı, asgari ücret ve memur aylıklarındaki artış oranlarının 3 ile 13 puan üzerinde olduğu tespitinde bulundu. Çelebi şu bilgileri paylaştı: “ Mevzuata ve elektrik satış tarifeleri hesaplama ilkelerine aykırı olarak, (erken tahsilat başta olmak üzere) abonelerin aleyhlerine olacak şekilde ay yerine, 26-28 gün sürelerle elektrik faturaları düzenlendiği görülmüştür. Bu bağlamda, elektrik faturalarında halkın aleyhine olan uygulamaların tespit edilmesi, ülke genelinde standardizasyon sağlanması için alınacak tedbirlerin belirlenmesi için meclis araştırması açılması gerekmektedir.”

Editör: Haber Merkezi