CENGİZ ALDEMİR/ANKARA- Ülkeler bazında incelendiğinde intihar sebeplerinin, ülkenin kültürel, ekonomik, dini ve sosyal etkenlerinden kaynaklandığını söyleyen CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, konunun meclis tarafından araştırılması istedi. Çelebi, “İnsanlık tarihi kadar eski bir davranış bozukluğu olan intiharın aynı zamanda insanlık tarihi kadar da eski bir reddedilişi ve kabul edilmezliği vardır. Asırlar boyunca toplumlar intiharlara hoş gözle bakmamış ve hiçbir dinde de kabul görmemiştir. İntihar, önlenebilecek bir eylemdir. İntihar düşüncesi ve girişimi, yaşama dürtüsüne karşı bir davranıştır. Bu sebeple ruhsal açıdan yaşanan bir bozukluk belirtisi olarak kabul edilmektedir” dedi.

İNTİHARLARDA BÜYÜK ARTIŞ

Dünyadaki intihar vakalarıyla ilgili Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ‘nün verilerini paylaşan Çelebi, Dünyada her yıl 800 bin kişinin intihar ederek hayatına son verdiğini, bunun 20 katının ise ölümle sonuçlanmayan intihar girişimleri olduğunu kaydetti. İntihar araştırmalarının yüzde 70’den fazlasının düşük ya da orta gelir seviyeli ülkelerde yaşandığına dikkat çeken CHP’li Çelebi, Türkiye’deki artan intihar verilerini ise TÜİK verileriyle paylaştı. Çelebi, “ Ülkemizde TÜİK verilerine göre 2002’de 2 bin 301 olan intihar sayısı 2003’te 2 bin 707’ye yükselmiştir. Birkaç yıl boyunca bu seviyelerde seyreden intihar sayısındaki en ciddi artış 2012 yılında yaşanmıştır.2011’de 2 bin 677 olan intihar sayısı 2012’de 3 bin 287’ye yükselmiştir.2017’de 3 bin 193, 2018’de 3 bin 161 hayatına son vermiştir. En fazla intihar oranı İstanbul’da yaşanmıştır. Ardından Ankara, İzmir, Bursa ve Konya gelmektedir. Yaşamını yitirenlerin arasında erkek sayısı kadın sayısından fazladır” bilgisine yer verdi.

EKONOMİK KRİZ İNSANI ÖLDÜRÜYOR

Kişiyi intihara sürükleyen biyolojik, psikolojik ve sosyolojik pek çok nedenlerin olduğunu hatırlatan Çelebi, “ Bunların başında ülkedeki ekonomik sıkıntılar, işsizlik, gelir dağılımındaki eşitsizlikler ve taciz/tecavüz gelmektedir. 2000-2018 yılları arasındaki veriler incelendiğinde intihar nedenlerinden birincisi hastalık, ikincisi aile geçimsizliği, üçüncüsü ise geçim zorluğudur. Son zamanlarda ülkemizde yaşanan intihar vakalarındaki artış incelendiğinde ise en temel etkenin ekonomik sıkıntılar olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle toplu intihar vakalarının birinci nedeni olarak geçim sıkıntısı ve işsizlik ön plana çıkmıştır. Ekonomik krizle birlikte insanlar toplumsal bir çaresizlik ve umutsuzluğa sürüklenmiştir” şeklinde ortaya koydu.

Çelebi hazırladığı araştırma önergesinde şu cümlelere de yer verdi: “ 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL ve devamında Anayasa’yı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini askıya alan KHK’larla Türkiye genelinde başta kamu görevlileri olmak üzere toplum genelinde yaşanan tutuklama, açığa alma ve ihraçlar neticesinde intihar eden veya intihar girişiminde bulunan kişiler olmuştur. Daha mahkeme kurulmadan, soruşturma tamamlanmadan, masumiyet karinesi yok sayılarak çıkarılan KHK’larla işlerinden atılan insanların bir kısmı durumu kaldıramayıp intihar etmiştir. Yaşanan acı olaylar intihar vakalarının nedenlerini araştırma zorunluluğu doğurmuştur.”

Editör: Haber Merkezi