Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, Et ve Süt Kurumu, Yem Sanayi, Fiskobirlik, Şeker Fabrikaları, GDO'lu pamuk, çiftçiler de büyük bir mali yük oluşturan tarım girdileri ve vergilerden oluşan bir dizi soru önergesini Meclis  Başkanlığına verdi.

ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ DURACAK MI?

Memleket Partili Çelebi Bakan Pakdemirli'ye,

"Et ve Süt Kurumu (ESK), Süt Endüstrisi Kurumu (SEK) ve Yem Sanayi gibi kurumların yeniden piyasada varlığını hissettirecek ve piyasayı düzenleyici olmalarını sağlayacak mısınız?

FiskobirIik'i, piyasayı üretici lehine düzenleyen özerk bir yapıya kavuşturarak, dünyanın en büyük fındık ihracatçısı ve çikolata üretiminde dünya markası haline getirecek planlarınız var mıdır?

Şeker fabrikalarını özelleştirme kapsamından çıkaracak mısınız?" sorularını yöneltti.

PAMUK FİYATLARINI GÜNCELLEYECEK MİSİNİZ?

Çelebi verdiği önergeler den birinde, GDO'suz pamukla ilgili, "Türk Pamuğu ve tekstilinin tanıtılması için özel çalışmalarınız var mıdır?

2-Pamuk destekleme primini, üretim maliyeti ile dünya fiyatlarını dikkate alarak güncelleyecek misiniz?" diye sordu.

ÇİFTÇİNİN GİRDİ MALİYETLERİNİ AZALTACAK MISINIZ?

Çiftçinin üzerinde büyük yük oluşturan girdi maliyetlerini de gündeme getiren Çelebi, Bakan Pakdemirli'den, "TarımsaI üretimde kullanılan mazotta Özel Tüketim Vergisini kaldıracak mısınız?

Tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre ve tarım ilacı gibi girdilerin vergilerini düşürerek, maliyetleri aşağıya çekmeyi düşünüyor 

musunuz?

Elektrikte çiftçi üzerinde büyük yük oluşturan, ek vergi, fon, belediye katkı oranları ve TRT payını almaktan vazgeçecek misiniz?" sorularına yanıt istedi.

KOOPERATİFLERİ DESTEKLEYECEK MİSİNİZ?

Bakan pakdemirli'ye, TarımsaI Üretim Kooperatiflerinin, üretimin yapıldığı yerde (ilçede) kurulmasını; üretim, paketleme, piyasaya sunum ve hatta ihracat aşamalarının kooperatifler eliyle yapılmasını sağlayacak planlamaların olup olmadığını da soran Mehmet Ali Çelebi, "Et, süt meselesinin çözümü, ot meselesinin çözümüyle mümkündür. Meraların ıslahı ve rehabilitasyonu, amaç dışı kullanımının önlenmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır?

TARIM ENVANTERİ OLUŞTURACAK MISINIZ?

Ayrıca, DijitaI teknolojilerden yararlanarak; çiftçi, toprak kullanımı, iklim, sulama, ürün deseni, zirai üretim profili gibi alanlarda tam tarım sayımı yaparak, "Türkiye Çiftçi ve Tarım Envanteri”ni oluşturacak mısınız?" diye sordu.

İTHALAT BAĞIMLILIĞINI SONA ERDİRECEK MİSİNİZ?

Çelebi, Bakan Pakdemirli'den şu sorularına da yanıt istedi:

HayvancıIık kredilerinde hayvan materyalinin ipotek olarak kabul edilmesini sağlayacak mısınız?

Ayçiçeği, mısır ve soya başta olmak üzere, yağlı tohumlu bitkilerin üretimine yönelik orta ve uzun vadeli politikalarla üreticiyi destekleyecek, ithalat bağımlılığını sona erdirecek misiniz?"

Editör: Haber Merkezi