Cengiz Aldemir/ANKARA - Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, risk altında ve ağır koşullarda çalışan AFAD çalışanlarına fiili hizmet süresi zammı verilmesi için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)na bağlı arama ve kurtarma teknisyenlerinin, 2 senelik zorlu eğitim sonrası sahada fedakârca çalıştığını kaydeden Çelebi, korona önlemleri kapsamında yurtların koordinesi, yurt dışında kamp yöneticiliği gibi görevler de aldıklarını hatırlattı.

RİSK TAZMİNATI ARTIRILMALI

AFAD bünyesindeki 1700 saha çalışanının yetersiz olduğunu, 11 ilde birlik kadroları vaka sayısı ve yoğunluğa göre doldurulması gerektiğini söyleyen CHP’li Çelebi,“ AFAD emekçilerinin riskli çalışma koşulları nedeniyle 3600 ek gösterge verilmelidir. Yükselmeleri sınavla olmalıdır. Benzer görevi yapan Jandarma Arama Kurtarma personelleri gibi göçük altında kalındığında şehitlik, gazilik haklarından faydalanmaları sağlanmalıdır. iş güçlüğü ve risk tazminatı arttırılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

EĞİTİLEN ALIYOR EĞİTEN ALAMIYOR

Bazı eğitimleri birebir AFAD personelinin vermesine rağmen, eğittikleri kurumlardaki (dalgıçlık, itfaiye vb…) çalışanların çeşitli tazminatlar alırken AFAD çalışanlarının almamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten Çelebi, kanun teklifinin gerekçesinde şu bilgilere yer verdi: “Eğitilen tazminat alırken eğitenin alamaması trajik bir durumdur. AFAD Teşkilatı Arama ve Kurtarma Tazminat Kanunu ivedi düzenlenmelidir. 5510 sayılı Kanun 40. Maddesinde "Fiili Hizmet Süresi Zammı” başlığı altında yeraltı işlerinde, radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işlerde, su altında veya su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işlerde, itfaiye işlerinde çalışanların yıpranma hakları varken tüm bu işleri yapan AFAD çalışanlarının yıpranma hakkı olmaması ivedi düzeltilmesi gereken bir eksikliktir. Kanun teklifimizle risk altında ve ağır koşullarda çalışan AFAD çalışanlarına fiili hizmet süresi zammı verilmesi amaçlanmıştır.”

Editör: Haber Merkezi