İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Ekim 2016’da AKP İstişare Toplantısı konuşmasında, "…Her parti yetkilisine silah ruhsatı vereceğiz. Güvenlik görevlisi, koruma da vereceğiz. Hatta korumayı koruculardan da verebiliriz. Uzun menzilli silahlarla korunmalarını sağlayacağız…" sözlerini hatırlatan CHP’li Çam, “İçişleri Bakanın talimatı ile bugüne kadar kaç adet silah ve mühimmat dağıtılmıştır? Dağıtılmış silah ve mühimmatın illerinin dökümü nedir? Hangi AKP üye ve yöneticilerine bu silahlar teslim edilmiştir?” diye sordu.

"SUÇ ORANLARINDA ARTIŞIN NEDENİ…"

CHP’li Çam, benzer bir teşvik açıklamasının da Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un Cumhurbaşkanı başdanışmanı olduğu dönemde ifade ettiğini hatırlattı. Malkoç’un "…Milletimizin ruhsatlı silah almasının önü açılacak. Darbeye teşebbüs edenlere karşı milletin meşru müdafaa hakkını korumak için silah ruhsatı vermenin önünün açılması lazım. Rahatlatılması lazım…" ifadelerini kullandığını belirten CHP İzmir Milletvekili Musa Çam soru önergesinde “Türkiye’de bireysel silahlanmayı teşvik eden AKP ve Cumhurbaşkanlığı uygulamaları Türkiye’de bireysel ve örgütlü suç oranlarında artışa yol açmakta mıdır?” sorusuna cevap istedi. 

CİHATÇI ÇETELER SİLAHLA MI DONATILIYOR?

SADAT’ın kurucusu ve halen Cumhurbaşkanı başdanışmanı Adnan Tanrıverdi’nin de halkın silahlanmasının önünün açılması yönünde ifadeleri olduğunu aktaran Çam, “Başdanışman Tanrıverdi, hedefi cihatçı çeteleri eğitip mühimmat ve silahla donatmak olarak açıklanan SADAT’la ilişkisini reddetmemektedir. Son olarak 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından; Osmanlı armalı, Halk Özel Harekâtı (HÖH) yazılı bazı araçlarla gündeme gelmiş olan HÖH’ün İçişleri Bakanlığı’na kayıtlı bir dernek olduğu ve 22 ilde aktif çalışmalar yürüttüğü ortaya çıkmıştır. Yine bu örgütün liderinin Cumhurbaşkanına bağlılığını belirten ve cihad çağrıları yapan konuşması da kamuoyuna yansımıştır” dedi.

"HÖH ÜYELERİNE SİLAHLI EĞİTİM VERİLMEKTE Mİ?"

CHP’li Çam, Halk Özel Harekâtı derneğiyle ilgili önergesinde şu ayrıntılı sorulara yanıt istedi:

“15 Temmuz Darbe girişiminin ardından, silah ve mühimmat dağıtımında artış var mıdır? Öyleyse öncesi ile sonrası arasındaki farkı gösterir rakamlar nelerdir? Halk Özel Harekatı isimli örgütün varlığı paramiliter örgütlenmelerin yasal olduğu anlamına geliyorsa bu durumun hukuki dayanağını oluşturan düzenlemeler hangileridir? Bu örgütün kurulma amacı ve yürüttüğü faaliyetlere ilişkin denetim yapılmış mıdır? Halkın Özel Harekatı isimli paramiliter örgüt, dernek statüsü altında hangi faaliyetlerde bulunmuştur? Bu faaliyetlerden ötürü haklarında işlem yapılmış üyesi bulunmakta mıdır? Kaç il ve ilçede şubesi bulunmaktadır? Bu dernek üyeleri arasında kamuda istihdam edilenlerin sayısı kaçtır? Kaçı silahlı kuvvetler veya emniyet kökenlidir? Bahsi geçen yapı, harcamalarını hangi kaynaklardan sağlamaktadır?  Bu para kaynakları denetlenmekte midir? Halkın Özel Harekatı isimli örgüte yurt dışı para akışı bulunmakta mıdır? Halkın Özel Harekatı isimli örgüt üyelerine ve sempatizanlarına silahlı eğitim vermekte midir? Vermekteyse hangi amaçlarla kimler tarafından ne tür yasal gerekçelerle bunu yapmaktadır? İlgili örgüt ve üyeleri hakkında tehdit ve baskı gibi nedenlerle yapılan şikayet bulunmakta mıdır? Varsa bunlar nelerdir?”

Editör: Haber Merkezi