İz Televizyonu’nda yayınlanan Özgür Coşkun İle Politik'iz programının konuğu CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu oldu. Gruşçu, Konak’ta ilk 500 günde yapılan çalışmaları ve planlanan projeleri anlattı. Ayrıca salgında sürecindeki çalışmalardan AKP iktidarının ekonomi, eğitim ve birçok alanda yarattığı sıkıntıları eleştirdi. CHP’nin erken seçim talebini, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin toplantısını değerlendiren Gruşçu, “Esnafımızın içerisinde bulunduğu durum içler acısıdır. Sokakta hangi dükkana gitsem hangi esnafımızla karşılaşsam gözünün içerisinde çaresizlik görüyorum. Umutsuzluk iklimini kaldırmamız lazım. Esnafımız kredi borcu yükü içerisindedir. Artık politikanın değişmesi lazım. CHP olarak gördüğümüz için 17 maddelik çözüm önerisi sunduk. Esnaf Bakanlığı kuracağız dedik. Çünkü esnafımızın sıkıntısı Türkiye’nin birinci önceliği olan konulardandır. Esnafımız ekonomimizin mihenk taşıdır. Genel anlamda bakarsak, ülkemizde ekonomi alanında yapılan çalışmalar sınıfta kalmış durumdadır.  2018 yılında referandum yaptık. Erdoğan o dönemde ‘Bana bu yetkiyi verin, dolarla, faizle nasıl mücadele edilirmiş göreceksiniz’ dedi. Yetkiyi aldın. Dolar 7 TL oldu aşmasın diye 150 milyar dolar para satıldı. Dolarların kimin aldığını bilmiyoruz ve fatura 83 milyon vatandaşımıza çıktı. Hesabını tarih önünde ve seçimde hesabını verecekler.

'ARTIK BU FİLMİN SONU GELDİ’

AKP seçmeninin dahi mevcut hükümetin politikalarına güvenmediğinin altını çizen Gruşçu, “AKP ne yerlidir ne de milllidir. Türk lirasını birleşik Arap Emirlikleri’nin para biriminin karşısında dahi değerini kaybetti. Bu mudur yerlilik millilik? Türk lirasının değeri düşürülürken, vatandaşı dövize mahkum etmiş durumdadır. AKP seçmeni de dahil olmak üzere hükümetin mevcut ekonomik politikalarına da güvenmiyor. Böyle bir tablo içerisinde vatandaşımız ‘memleketi bu hale kim getirdi’ sorusunu sormalıdır. Bu noktaya gelinmesinin sebebi saray hükümetidir. Ne yazık ki tefeci hükümettir. Bunu söyleme nedenim, pandemi döneminde esnafa faiziyle para verdiler. Halka verdiğiniz katkıda bile faiziyle geri almak istiyorsunuz. Ne geldiğimiz noktada ülke birilerinin eline geçmiş durumda ve yurttaşımız da maalesef karşıdan izler hale gelmiş. Artık bu filmin sonu geldi. Türkiye’de yeni bir sürecin başlama zamanı geldi. Bunu başaracak olan CHP’dir. İktidara ciddi şekilde hazırlanıyoruz. Çok güçlü bir ülkeyiz. Biz sömüren yandaşın değil, ezilen yurttaşın hesabının peşinde koşmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

‘EBA’YA ULAŞILMIYOR’

Salgın sürecinde eğitimde yaşanılan sıkıntıları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘üniversiteleri her an açabiliriz’ açıklamasını da gündeme taşıyan Gruşçu, “Üniversiteleri açarsanız yeterli mevcut kadrolarınız var mı? Bakanlık genelge yayınladı. Hiçbir kurum ve kuruluşta tam kapasite çalışmak mümkün değil. Devlet vatandaşını koruyamayan noktaya gelmiştir ve sorumlusu mevcut hükümettir. Okulların açılmasıyla veliler de endişeli. EBA sistemiyle çocuklarımız sisteme ulaşamıyorlar.7 milyon 695 kişi bu sisteme ulaşamıyor. EBA’nın  kapasitesi 1 milyonken, 15 milyon kişiyi eğitmeye çalışıyorsunuz. Okulların tatil edileceği tarihi Milli Eğitim Bakanı açıklamadı. Bütün yetki saraydadır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediyesi Başkanı Abdül Batur tablet dağıtımı gerçekleştiriyor. Çocuklarımıza ulaştırdık. Aynı zamanda her haneye interneti de ulaştırıyoruz. Geldiğimiz noktada çocuklarımız en temel hakları olan eğitim haklarından mahrum bırakıldılar” dedi.

HESABINI CHP SORACAKTIR

Türkiye’deki işsizlik sorununu değerlendiren Gruşçu, ‘hesabını CHP soracaktır’ dedi. Gruşçu, “İşsizlik ülke gençlerimizi ne yazık ki ezip geçti. Her evde ne yazık ki genç işsizimiz var. Son 1 yılda işsiz vatandaşımızın sayısı 3 milyon kişi arttı.  TÜİK’in oranlarından farklı olarak yüzde 30.4 oldu. İşi olmayıp çalışıyormuş gibi görünenlerin sayısı da 3 milyona ulaşmış durumdadır. Bunların hepsinin hesabını CHP soracaktır” ifadelerini kullandı.

STOPAJ KALDIRILMALIDIR

CHP Liderinin parti grup toplantısında esnaflara yönelik 17 maddelik çözüm önerisinin önemine değinen Gruşçu, “İlk başta Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır. Sicil affı çıkarılmalıdır. Esnafın kullandığı krediler faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilmesi gerekir. Kiralarda stopaj kaldırılmalıdır. AVM’ler haftanın en az 1 günü kapanmalı ki küçük esnafımızda alışveriş yapabilsin. Salgın döneminde haksız şekilde ceza yazılmamalıdır. Hijyen koşullarının sağlanmasıyla kahvehanelerde oyunlara izin verilmelidir. Küçük esnafımızın yanında çalışanların kısa çalışma ödeneğiyle ilgili yaşadığı sorunlar muhakkak giderilmelidir “dedi.

TOPLUMSAL MUTABAKATI SAĞLAYACAĞIZ

Konak’ta ilk 500 günde gerçekleştirilen ve yapılması planlan çalışmaları da anlatan Gruşçu, “Kimseyi ayırmayan, babacan tavrıyla herkesi kucaklayan bir belediye başkanımız var. Abdül Batur başkanımız Konak için şanstır. Deneyimli, birikimli ve Konak’ın mevcut yapısıyla uyuşan bir başkanımız var. Bizlerde ilçe örgütü olarak kendisine destek oluyoruz. Yaptığı sunumlarda her alanda yaptığımız çalışmaları takip ediyoruz. İş barışının sağlanması anlamında personele verilmiş haklarla sendikalarımızla beraber Türkiye’ye örnek olmuş toplu sözleşme imzaladı. Türkiye’de haklarını alabilen en iyi belediye Konak Belediyesi’dir. Konak gibi bir ilçede bulunmak her gün enerji ve motive katıyor. Yeri geldiğinde öz eleştirimizi de yapıyoruz. Geldiğimiz noktada CHP belediyelerinin genele geldiğinde de Türkiye’yi nasıl yürüteceğini göstermiş olduk. Muhalefette Konak’ta güzel şeyler olduğunu görüyor. Kentsel dönüşüm, Gültepe planları onaylandı. Yapılan bu planlarda sadece CHP’nin değil, AKP, MHP ve İYİ Partinin imzaları da var.  Ülkeyi yeterince böldüler, parçaladır ve ayrıştırdılar. Bizler üretim seferberliğini sağlamak ve beraber yol alarak toplumsal mutabakatı sağlayarak Türkiye’de CHP iktidarı yaratırken, halkın iktidarını yaratacağız” dedi.

Gruşçu, temel amaçlarının CHP’nin iktidara yürümesi olduğunu belirterek, “Üyelere yönelik tarama çalışması başlattık. Konak ilçemiz sınırlarında yaşayan her sokakta bir partilimizi 400 seçmene emanet edeceğiz. Komisyonlarımızı da kurduk. Çalışmalarımızda her alandaki sıkıntılarla doğrudan ilgileneceği çalışmayı başlatıyoruz. Gençlik ve kadın kollarımız salgın döneminde de güzel çalışmalar yaptılar. Performansa önem veriyoruz. Tek temel meselemiz CHP’nin iktidara yürümesidir” dedi

Arama Çalıştayı’nda farklı bir kültürün oluştuğunu belirten Gruşçu, “Farklı bir kültür oluştu. Toplantının başından sonuna kadar toplumsal sorunların ciddi anlamda çözüm önerilerinin değerlendirildiği bir Kurultay oldu. Çalışmanın neticesinde büyük bir motivasyon sağladı” dedi

Editör: Haber Merkezi