TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı Olağan toplantısı Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu yönetiminde gerçekleştirildi. Oturuma Cumhuriyet Halk Partisi grubu ile AKP grubu arasında yaşanan Büyükşehir Belediyesi ‘ne ait tanıtım alanlarının on yıl süre ile kiraya verilmesine ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi encümenine yetki verilmesi üzerine yaşanan tartışma damga vurdu. 
Komisyondan oy çokluğu ile gelen madde; AKP’nin ret oylarına rağmen oy çokluğu ile kabul edildi. 
Söz konusu maddeye ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi grubu ile AKP grubu arasında tartışma yaşandı.

‘BİR SONRAKİ DÖNEMİN HAREKET ALANINI KISITLIYORUZ’

Söz konusu maddeye ilişkin söz alan AKP’li Erhan Çalışkan, “Sayıştay’ın bir önerisi var ancak bu 30 ilçe belediye başkanımızın aleyhine olacaktır. Bir iş yapmanın fizibiliteye dayalı olduğunu hatırlatmak istiyorum. Aynı problemi ESHOT’ta yaşamıştık. Bizden sonraki dönemi yaşayacağımızın garantisi yok. Biz bir sonraki döneminde hareket alanını kısıtlıyoruz. Bir ev kiraladığınızda on yıl önceki ya da on yıl sonraki kirası farklıdır. Enflasyon oranı da ortadadır. Sayıştay 10 yıl için mi verin diyor? Biz kiraya verilsin diyoruz, ancak süre bizim sorumluluk zamanımızın ötesine geçmemeli” dedi.

‘MESELE BU DEĞİL’

AKP’li Özgür Hizal ise “Bize verilen süre içerisinde İzmir’in menfaatine olan kararlarda birlikte hareket edelim dedik. Burada kısmen başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Burada Büyükşehir Belediyesi’nin gelirinin engellemesi adına konuşma yapmıyoruz. Bu uygulama geçmişte yapılmamıştır. Önümüzdeki süreçte yapılsın. Bazı çelişkilerden bahsetmek istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı neredeyse her ay yurt dışına çıkıyor. Her ay fuarlarda, kongrelerde bir emek sarf ediyor. İzmir’deki turist sayısını artırmak, İzmir’in bir dünya kenti olması için mücadele veriyor.  Biz burada iyi niyetle bir hatadan vazgeçilmesini talep ediyoruz. 10 yıl sonra gelinecek noktayı, siz iddia ediyorsunuz. Daha önce hiç yapılmamış bir yöntem, bu da başka bir çelişki.  Beş yıl sonra iktidarda hangi siyasi partinin olacağının garantisini kimse veremez. Veriyorsa seçmenin görüşünü hiçe sayıyordur. Bunu oy çokluğu ile geçirebilirsiniz. Ama mesele bu değil” ifadelerini kullandı.

‘GELİR ELDE EDİLECEK YOLLARA BAŞVURMAMIZ LAZIM’

Cumhuriyet Halk Partili Nilay Kökkılınç ise “Yatırımcı tarafından bakıldığında on yıl süre ile yapılan kiralamalarda ilgi yüksek olabilir. Burada ayrıca bir kıymet takdiri yapılacaktır. Biz izin verdikten sonra yetki, belediye encümenine geçiyor. Yeniden bir değerlendirme olacaktır. Belediyenin beklediğinden de yüksek bir gelir kazanması söz konusu olacak. Herhangi bir sebeple kredi temin edemiyorsak; gelir elde edilecek yollara başvurmamız gerekmektedir” diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partili Bülent Sözüpek, “Belediyemizin gelir elde etmesi de Sayıştay tarafından tavsiye edilmiştir. Bununla ilgili Melih Gökçek döneminde Ankara’da yirmi beş yıl olan süreç  on yıl süreye düşürülmüştür. İstanbul’da da on yıl olarak belirlenmiştir. Bu gelir İzmir halkına hizmet olarak dönecektir. Süre olarak beş yıl ya da on yıllık bir süreç belirlenebilir. İsteyen şirket Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesine katılabilir.  Cumhuriyet Halk Partisi beş yıl sonra da İzmir’i yönetiyor olacaktır” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi