İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 Mali Yılı Bütçesi, Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde kabul edildi. 5 milyar 995 milyon TL'lik bütçenin yüzde 39'undan fazlasını oluşturan 2 milyar 359 milyon TL'lik bölümü yatırımlara ayrıldı. Böylece Meclis'te üç gün süren bütçe maratonu da sona ermiş oldu. Pazartesi günü İZSU Genel Müdürlüğü'nün 2 milyar 469 milyon 352 bin, Salı günü ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 1 milyar 77 milyon 820 bin TL'lik bütçeleri kabul edilmişti. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinin Meclis'ten geçmesiyle birlikte, İzmir'in yerel yönetiminin toplam 9,5 milyar TL büyüklüğünde bir gider bütçesini kent için kullanması kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi'nin 2018 yılı bütçesi 5 milyar 450 milyon lira, İZSU ve ESHOT ile birlikte toplam bütçe ise 8.5 milyar lira olarak belirlenmişti.

Mecliste söz alan CHP Grup Başkanvekili Bülent Çetinkaya, köklü belediyecilik birikimini, halkı ile birlikte omuzlayarak, yenilikçi, sürdürülebilir, hesap verilebilir, katılımcı yönetim anlayışı ortaya koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na ve belediye yöneticilerine teşekkür etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarımda yürüttüğü projelerle Tarım Bakanlığı'na örnek olduğunu dile getiren Çetinkaya, "Büyükşehir, stratejik plana koyduğu her yatırımı ülkedeki ekonomik daralmaya rağmen yapmaya devam ediyor. Narlıdere Metrosu'na başlandı. Buca Metrosu'na da başlayacak" diye konuştu.

Ankara, İstanbul ve Bursa'da olduğu gibi hükümetin İzmir'e de aynı nazardan bakmasını istediklerini kaydeden Çetinkaya, konuşmasını şöyle tamamladı: "Verginin karşılığı kadar hizmet edilmesini istiyoruz. Sürdürülebilir ulaşım ile ödül alan belediyemiz ülkeye model oluyor. Kentsel dönüşümde kentlisinin rızasıyla hareket edip rantı kentliye veriyor. Adaletli, çevreci, yaşam kalitesini arttıran özgün yaklaşımı ile ortaya konan İzmir Modeli sayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 yılda İzmir'e en çok yatırım yapan kamu kurumudur. 2019 yılında da bu unvana uygun bir program ortaya koymuştur. Gelecek yıla mutlu giriyoruz".

ANKARA SEFERİNDEN SONUÇ YOK

Mecliste AKP grubunun kentsel dönüşüm, Körfez, Kemeraltı düzenlemesi ile ilgili eleştirilerine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, körfez kokusu ile ilgili sözler üzerine, "Ben size bir kayık alayım, bir dolaşın bakayım; Körfez'in neresi kokuyor?" dedi.

Deniz ulaşımının güçlenmesi için 10 yıla yakın süredir kıyı planlarının onaylanmasını beklediklerini belirten Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İskele yapmak istiyorum. Yapamıyorum. Siz iktidar partisinin meclis üyesisiniz. Onaylatın planları da Mavişehir İskelesi'ni yapalım. AK Parti İl Başkanı Aydın Şengül ile Ankara'ya gittiğimizden bu tarafa hiçbir şey olmadı. ‘Dosyada eksik vardır’ diyorsunuz. Dosyada eksik yok. 10 senedir dosyada eksik olmaz. ‘Kemeraltı ile ilgili bir şey yapılmadı’ diyorsunuz. Kemeraltı’nda yağmur suyu hattı yapıyoruz. Tarihi bölgeye İzmir kurulduğundan beri, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bizim gösterdiğimiz hassasiyeti, harcadığımız parayı bir Allah'ın kulu harcamadı. Düşünmedi bile. Kadifekale'de sur duvarlarını restore ettik; tiyatronun yerini kamulaştırdık. Bu bölgedeki evleri kamulaştırdık; herkese konut verdik. Agora'da 35 milyon liralık kamulaştırma yaptık. Şimdi yap maya kalksanız 350 milyon liraya yapamazsınız. İzmir vilayeti sınırlarındaki bütün kazıların bedelinin yüzde 90'sını biz karşılıyoruz. 6 milyon liradır. Bizim her sene verdiğimiz destek, Kültür Bakanlığı'nın Türkiye genelinde kazılara ayırdığı para kadardır."

"HER İKİ ÖRNEK DE ORTADA"

İzmir’deki kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili eleştiri karşısında herkesten elini vicdanına koymasını isteyen Başkan Kocaoğlu, “Kentsel dönüşüme konu geldiği zaman burada burada bir nokta koyacaksınız. Çünkü Türkiye’de bunun örneği yok. Uzundere’de ve Örnekköy’de hayata geçirdik. ‘5800 tane kentsel dönüşüm yaptık’ diye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı çalışmaların bir tanesi bile kentsel dönüşüm değildir. Aynı alana yoğunluk verilerek belirli miktarda bina yenilenmesidir. Biz bina yenilenmesinden bahsetmiyoruz. Kentsel dönüşümde sosyal donatı alanlarını artırarak kent yaratmaktan bahsediyoruz. Uzundere ve Örnekköy öyledir. Bir de sizin Yenitepe heyelan b&ou ml;lgesi var. Yeni bir jeoloji raporuyla heyalan bölgesinden çıkartıldı. Bu bölgeye yüksek yapılar yapmak ve kamuyu bulaştırmak için İller Bankası’nı yüzde 25 ortak etmek midir kentsel dönüşüm? Orada insan yok. Örnekler ortada görülüyor. İzmirli bizim yaptığımıza da bakar, Yenitepe’ye de. Kentsel dönüşümün nasıl yapıldığını toplum değerlendirir” diye konuştu.

Önceki yıla göre yüzde 10 oranında büyüyen İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden "aslan payını" kentsel altyapı, çevre yönetimi ve ulaşım yatırımları aldı. 2019 bütçesinin yüzde 26'sı Homeros Bulvarı-Otogar bağlantı yolu, karayolu üst-alt geçitleri, derelerin üzerine taşıt ve yaya köprüsü yapılması, ulaşım yollarına asfalt kaplama, bakım ve tadilat yapılması, yeni imar yolları gibi yatırımları içeren kentsel altyapıya ayrıldı. Büyük bölümünü raylı sistem projelerinin oluşturduğu ulaşım yatırımları bütçenin 15'i, çevre yatırımları yüzde 15'i, sosyal dayanışma ve sağlık yatırımları ise yüzde 11'ini aldı.

Editör: Haber Merkezi