TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında toplandı.  Meclis  toplantısında; geçtiğimiz Cumartesi günü silahlı saldırıya uğrayan Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Koçer için de karar alındı. Mecliste bulunan dört siyasi parti tarafından saldırıya karşı ortak kınama metni hazırlaması kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı oturumuna AKP ve CHP grubu arasında yaşanan 'Cemevi' tartışma damga vurdu.

‘TOPLUM İÇİN SİYASET YAPACAĞIZ’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ocak ayı oturumunu açarken Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Koçer’in uğradığı saldırıya tepkisini dile getirdi. Soyer,  “Ali Rıza Koçer’e yapılan silahlı saldırıyı kınıyor ve faillerinin en kısa sürede yakalanarak cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, meclisin usulen bir kınama kararı alamayacağını, ancak meclisteki partilerin ortak bir kınama metni yayınlayabileceklerini kaydetti. Dört siyasi partinin ortak metin hazırlaması mecliste oybirliği ile kabul edildi.   

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşan Çiğli  Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Koçer ise “Büyükşehir Meclisi’nin duyarlı olması bizleri sevindirmiştir. Planlı programlı bir olay. Bu aslında belediyemize, belediye başkanımıza yapılan bir saldırıdır. Biz, buna karşı dik duracağız. Toplum için siyaset yapacağız. Meclis üyesi arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

DENETİM KOMİSYONU BELİRLENDİ

Büyükşehir Meclisi’nde ayrıca Denetim Komisyonu için seçim gerçekleştirildi. Komisyonda Cumhuriyet Halk Partisi grubundan Bülent Köklü, Birgül Sural Üner, Nilay Kökkılınç, AKP grubundan ise  Erhan Çalışkan yer aldı. Öte yandan Denetim Kurulu’nun dört kişi olması oy çokluğu ile kabul edildi.

MENDERES TARTIŞMASI’NDA HARMANDALI’NI ÖRNEK GÖSTERDİ

İzmir’in Menderes ilçesinde Katı Atık Entegre Tesisi kurulmasına ilişkin AKP grubundan itirazlar geldi. Menderes’te kurulacak olan  katı atık tesisinde Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere’de bulunan evsel atıkların geri dönüşüm vasıtasıyla kazanılması amaçlanıyor.

Menderes’e katı atık tesisi yapılmasına ilişkin söz alan geçmişte de katı atık tesisinin hem AKP’li yönetim hem de CHP’li yönetimlerce istenmediğinin altını çizen AKP Menderes Meclis üyesi Ayşegül Duran Türker, “Menderes İzmir’in en değerli ilçelerinden biri. İzmir’in içme suyunun yüzde 40’ını karşılayan bir ilçe. Menderes aynı zamanda bir tarım ilçesi. Menderes’in daha bir çok özelliği söz konusu” ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu geçmiş dönemde de tartışılmış bir konu. 2013’ten değişen bir şey var. O da Harmandalı Tesisi. Çöp meselesi çözümsüz kalacakmış gibi görünüyordu. Harmandalı’na bakıldığı zaman çevresinde yaşam alanları söz konusu. Bizim her ilçemiz çok özeldir. Ancak bu dünyada da artık böyle. Viyana’nın merkezinde de katı atık tesisi var”  şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘MÜLTECİ’ KOMİSYONU

İzmir il sınırı içerisinde bulunan 200 bin mülteciye ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ‘Mülteciler Komisyonu’ kurulması yönünde önerge de gündeme alındı. Önerge, hukuk komisyonunda görüşülecek.

CEMEVİ TARTIŞMASI

Selçuk’ta bulunan Cemevi’ne ilişkin imar değişikliği önerisi AKP grubu ve CHP grubu arasında Büyükşehir Meclisi’nde tartışıldı.

AKP grubu adına konuşan Özgür Hızal, “Bu düzenleme bugün geçecek. Ancak bu işin altyapısına ilişkin sıkıntıların söz konusu olduğunu düşünüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi olarak karar alırken, hukukun çizdiği sınırlar içerisinde hareket etmeliyiz.  Biz ileride başka sorunların çıkmasını önlemek adına bunu detaylıca konuşalım. Gerekiyorsa Alevi yurttaşlarımız ve vakıflarımız ile birlikte bir program yapalım ve bu durumu çözmek adına adım atalım” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi adına konuşan Kazım Çam’ın  “Seçimden seçime aleviler ziyaret ediliyor.Ülkemizde alevi vatandaşlar da şehit oluyor. Bir devlet büyüğümüz cemevinden kaldırılan şehidimizin cenazesine katılmıyor. Cemevlerine ibadethane statüsü tanınmalıdır” ifadeleri salonda AKP grubundan tepkiler yükseldi.

Bayraklı Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili Serdar Sandal ise  “Bu mesele Türkiye’nin 100 yıldan bu yana tartışılıyor. Bu konunun komisyonda tartışılmasının bir anlam ifade edeceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin attığı adımın doğru olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

‘BİZİM ASIL NOKTAMIZ KAMU VİCDANIDIR’

Kararla ilgili konuşan ve “Değil bir ay bir dakika daha beklemesini doğru bulmuyorum” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanımız demişti, kanunilik her zaman hukukilik demek değildir. Burada yeteri kadar kanuni argüman ortaya konuldu. Ancak  bizim asıl noktamız kamu vicdanıdır. Ben kamu vicdanının önüne geçecek herhangi bir otorite olduğunu düşünmüyorum”

Karar oy çokluğu ile kabul edildi. AKP ve MHP grubu ret oyu verdi. Selçuk Kültür Merkezi olarak bilinen yer, imar planlarına ibadethane(Cemevi) olarak girdi.

‘KARARLILIKLA HAREKET EDİLMELİ’

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, benzer bir örneğin Narlıdere’de verildiğinin altını çizdi Batur, “Narlıdere’de 2014 yılında daha önce vakfa tahsis ettiğimiz alanda bir cemevi inşa etmiştik. Burada meclis üyesi arkadaşlarımızla, alevi yurttaşlarımız ile bir araya geldik ve birlikte çalıştık. Narlıdere’deki bütün ibadethanelerin içerisine cemevini de koyduk. Beş yıldır uygulamada. Herhangi bir sıkıntı da yaşanmıyor. Bu konuda kararlı ve samimi olmak gerekiyor. Komisyona gitse ne olacak? Bu konu 16 yıldır konuşuluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi  burada bir irade ortaya koyuyor. Komisyona gidilmesi yerine kararlılıkla hareket edilmeli” ifadelerini kullandı.

SERMAYE ARTIŞI

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan İZBAN, İZFAŞ, İZULAŞ, İZENERJİ ve İZDENİZ’de sermaye artışının sağlanmasının komisyonlarda görüşülmesi yönünde kararlar alındı.  

 Öte yandan dilek ve temenni kısmında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile AKP'li Hüsnü Boztepe arasında gergin anlar yaşandı.

KÖKKILINÇ'TAN URLA TEMENNİSİ

 CHP grubu adına konuşan Nilay Kökkılınç ise dilek ve temenni kısmında Urla'da "Burada AKP grubuna çağrı yapıyorum. Çünkü Urla Belediye Meclisi'nde onların da üyeleri var. Bu konu ile ilgili İçişleri Bakanı ile bir görüşme sağlanabilir. Urla'da belediye meclisinin toplanması kıymetli. Bu yerel demokrasinin gelişmesi açısından önemli" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi