TUGAY CAN / YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan ikinci oturumuna Buca Metrosu tartışması damga vurdu. İzmir Büyükşehri Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yurtdışı programı sebebiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlığında gerçekleşen birleşimde Buca Metrosu’na dair yapılan sunumun ardından AKP ve CHP grubunun üyeleri konuya ilişkin görüşlerini açıkladı.

‘ORASI DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ’NE AİT OLMAYAN BİR ARAZİ’

Buca Metrosunun yapılma sürecine dair Büyükşehir Belediyesi’ni eleştiren AKP’li Özgür Hızal, “Gönül isterdi ki sunum yapılırken teknik bilgilerin yanında siyasi söylemlerden uzak kalması bizi memnun ederdi. Dört ay önce yaptığımız ilk meclis toplantısında AKP grubu olarak önümüzdeki süreçte şehrin menfaatine olan her hususta Büyükşehir Belediyesinin yanında olacağız demiştik. Bu bilgilendirmenin meclis heyetine sunulduğunu düşünmüyorum. Bu bizce çok manidardır. Ancak bilgilendirme için teşekkür ederiz. Bazı bilgilerin eksikliği dediğiniz nokta mesela ÇED raporu. ÇED raporunun ne olduğunu hepiniz biliyorsunuz” diye konuştu.

Hızal, “Orası DEÜ’ye ait olmayan bir alan. Bir imza bekleniyor. Umarım o imzayı doğru yerden bekliyorlardır” dedi.

‘KAMU YARARI GÖZETİLSEYDİ TAHSİS SAĞLANIRDI’

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Burada on yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Bucalılar merkezi hükumetten bu konuda artık somut bir adım bekliyor” diye konuştu.

Kılıç, “Belediye’nin talep ettiği DEÜ’ye ait olmadığını söylüyor. DEÜ istediği takdirde bu araziyi verebilirdi. Kamu yararı gözetilseydi bu arazi Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilirdi. Bununla ilgili bir problem olmazdı. Büyükşehir gereğini yapardı. Bu saatten sonra Buca halkının sabrı kalmadı” ifadelerini kullandı.

‘BİR ON YIL DAHA GEÇMESİN’

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fiiliyata 800 bine yaklaşan bir nüfus söz konusu. Projenin bürokratik problemler. Buca halkına bir cevap niteliğinde değil. Büyükşehir elinden geleni yapıyor, merkezi hükumetten Bucalılar metro konusunda somut bir adım bekliyor. Bunların hepsi çok çabuk yapılabilecek yazışmalardır. Bucalı İzmirli vatandaşların daha konforlu bir ulaşıma ulaşması için AKP grubuna büyük bir görev düşüyor. Bir on yıl daha geçmesin Buca Metrosuna kavuşsun istiyorum”

‘ÇED RAPORU EKSİĞİ YOKTUR’

Özuslu, “O imza için Tunç Başkan ile beraber mücadele içerisinde olacaklarını düşünüyorum. Eğer arsa DEÜ’ye ait değilse neden ret yanıtı vermiştir. Ret demek o arsa üzerinde egemenlik hakkını kabul etmek anlamına gelir. Sayın Hızal atlamış olabilir bu projede ÇED raporu eksiği yoktur” ifadelerini kullandı.

KÖKKILINÇ:’İZMİR, METROYU VE TRAMVAYI ÖZ KAYNAKLARIYLA YAPTI’

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Bir yargılama söz konusu. Burada önemli olan Buca’ya metronun gelmesi. Bizim beklediğimiz şey şu. Buca’ya metro hizmetinin gelmesi. Çok kıymetli ve önemli bir yer Buca. İzmir merkezi hükumete en fazla vergi ödediği halde merkezi idareden en az kaynak alıyor. İzmir para pul beklemiyor, sadece ‘onay istiyorum’ diyor. Bu gerekli imzaların tamamlanacağını biliyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi metroyu, tramvayı kendi öz kaynakları ile yaptı ve bu çok değerli” diye konuştu.

BUĞRA GÖKÇE: ‘ÇED RAPORU 2017’DEN ÖNCE ALINMIŞTIR’

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe ise ÇED raporuna ilişkin tartışmalara açılık getirdi. 2017 yılından önce ÇED raporunu alındığını ancak Cumhurbaşkanlığı tarafından bir kez daha talepte bulunulduğunu ifade etti. Gökçe ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’ne geçilmesinin ardından kaldırılan Kalkınma Bakanlığı’nın yerine muhatap bulma sürecine ilişkin bir aksama da yaşandığını ifade etti.

MUHTARLARA MÜJDE: ‘YASAL MEVZUATTA BULUNUYOR’

Konuya dair konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu, “Muhtarlar tarafından epeyce ziyaret alıyorum. Onların en büyük taleplerinden biri de buydu. Muhtarların bu taleplerine de karşılık vermiş olduk. Belediye kanunu incelendiğinde muhtarların iini kolaylaştırma atfında bulunuyor. Yasal mevzuatta bulunuluyor” ifadelerini kullandı.

Karar oybirliği ile kabul edildi.

Editör: Haber Merkezi