DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Meclis Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri sürerken Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Buca Evka1 Kadın Dayanışma Evi Derneği, Öğrenci Velileri Derneği ile Ekmek ve Gül, okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemeğin verilmesi için çağrıda bulundu.

Bakanlıkların bütçe görüşmesi öncesi Türkiye’nin farklı şehirlerinde Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla imza toplayan kadınlar, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri yaptıkları açıklamada, “Bir kez daha söylüyoruz. Çocukların gelişiminden, sağlıklarından, sağlıklı beslenmeye ulaşmalarından, güvenliklerinden devlet doğrudan sorumlu. Çocukların eğitimden kopmaması, sağlıkları için okullarda ayrım yapılmadan her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi, istismarı önleyici yasa ve uygulamaların bir an önce hayata geçirilmesi şart. Ve biliyoruz ki çocuklar için kaynak da var imkân da!" ifadelerini kullandı. 

Alsancak'ta Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamayı BEKEV Başkanı Neşe Gürgör okudu.

'AÇ ÇOCUK YOK' DEDİLER

"Bu ülkede çocuklar okula aç gidiyor" diyen Gürgör, "Bu ülkede aileler çocuklarının beslenme çantasına bir kuru ekmekten başka bir şey koyamaz halde! Bu ülkede öğretmenler derslerde açlıktan bayılan, hastalanan çocuklar olduğunu anlatıyor! Bu ülkede uzmanlar yetersiz beslenme yüzünden milyonlarca çocuğun sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu bilimsel çalışmalarla ortaya seriyor.  Aylardır ülkenin dört bir yanında “Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkıdır” diyerek sokak sokak, okul okul bir kampanya yürütüyoruz. Yüz binlerce imza topladık, eylemler etkinlikler yaptık, kapı kapı dolaştık. Pek çok kadın derneği, veli derneği, emek ve meslek örgütü ile birlikte çalışmalar yürüttük. Pek çok kentte belediyelerin genel meclislerinde gündeme getirildi talebimiz. İzmir’de Bornova Belediyesi başta olmak üzere uygulamaya koyacağını taahhüt eden bazı belediyeler oldu. Çalışmaların başlatıldığını duyuyoruz.  Gündeme almayan belediyelerin de bir an önce almasını bekliyoruz. Ancak Gebze’de “Çocuklar aç falan değil, sosyalistlerin uydurması” denilerek önergeleri reddetti AKP’li belediye başkanı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, vergilerimizle oluşturulan bütçenin kime nasıl dağıtılacağının konuşulduğu Plan ve Bütçe Komisyonunda talebimizi dile getiren muhalefet vekillerine “Abartıyorsunuz, aç çocuk yok” diyebildi AKP’li ve MHP’li vekiller. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ve Eğitim Bakanlığının bütçelerine çocuklara 1 öğün sağlıklı yemek sağlanması için verilen ek bütçe önergeleri bir çırpıda reddedildi" ifadelerini kullandı. 

'BÜTÇE AYIRIN!'

Gürgör yaptığı açıklamada, "Bir kez daha söylüyoruz. Çocukların gelişiminden, sağlıklarından, sağlıklı beslenmeye ulaşmalarından, güvenliklerinden devlet doğrudan sorumlu. Çocukların eğitimden kopmaması, sağlıkları için okullarda ayrım yapılmadan her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi, istismarı önleyici yasa ve uygulamaların bir an önce hayata geçirilmesi şart. Ve biliyoruz ki çocuklar için kaynak da var imkân da! Şu an Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri devam ediyor. 10 Aralık’ta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı bütçesi, 11 Aralık’ta Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.  Milyonlarca çocuğun geleceği için Meclise çağrımızdır, gereğini yapın, okullarda çocuklara ücretsiz ve sağlıklı yemek için bütçe ayırın!  Çocuk istismarmacılarının sırtını sıvazlamaktan vazgeçip bir an önce Lanzorette Sözleşmesi’ni uygulayın" ifadelerini kullandı.

'DİYANETE DEĞİL, ÇOCUKLARA BÜTÇE'

'Savaşa değil çocuklara bütçe", "Sadaka değil hakkımızı isteriz", "İnsanca bir yaşam istiyoruz", "Diyanete değil çocuklara bütçe", "AKP elini çocuklardan çek" sloganları atılırken "Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz. Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek, hemen şimdi" pankartı açtılar. Açıklamaya Emek Partisi, Eğitim Sen İzmir 4 No'lu Şube, BES, Genel İş, Saglık-İş temsilcileri, 81 gündür direnen tütün işçileri de katıldı. 

"HERKESİ BU KAMPAYAYI BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ"
Açıklamada BORKAD adına konuşan Zeynep Reyşen, imza kampanyası kapsamında yaptıkları çalışmalarda velilerin zor şartlarda çocuklarına ne yemek vereceğinin kaygısı taşıdıklarını gördüklerini belirterek, "Bu imza kampanyamızda velilerimiz çok zor koşullarda yaşadıklarını anlattı. Neden bu yükü kadınlara yüklüyoruz? Ekonomik krizin de en ağır yükünü kadınlar yaşıyor.  Bütçeden çocuklarımız için pay ayrılabilir. Sağlıklı beslenmeyen çocukların sağlıklı büyüyemez. Buna dur demek için herkesi bu kampanyayı büyütmeye çağırıyoruz" dedi. 

MÜCADELE ÇAĞRISI

ÖVDER Şube Başkanı Behram Kaya ise, "Biz okulları dolaştığımızda yeniden gördük ki ülkenin her yerindeki sıkıntı, acı aynı. İzmir'deki öğrenci aç gidiyorsa okula, Edirne'deki de Trabzon'daki Diyarbakır'daki de aç gidiyor. Bunun farkına varılmalı ve sesimizi yükseltmeliyiz. Bütçeden emekçilere ayrılan payı hepimiz biliyoruz. Bankalar kârına kâr katarken emekçilerin geçim sıkıntısı artıyor demektir" diyerek mücadele vurgusu yaptı. 

"BÜTÇEDEN HAKKIMIZI ALANA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Ekmek ve Gül adına Nuray Öztürk de başlattıkları imza kampanyasının nasıl büyüdüğünü anlattı.

Öztürk, "Sadece kadınlar olarak değil aynı zamanda Sağlık-İş Dokuz Eylül Kadın Komisyonu imzalar topladı, Petrol-İş Aliağa'da örgütlü oldukları işyerlerinde imza topladı, DERİTEKS tekstil fabrikalarında imzalar topladı ve Tabip Odası'na kadar kampanyaya sahiplenildi; Meclis'e de sunuldu ve AKP-MHP milletvekilleri tarafından önergeler reddedildi. Bunu reddedenler sadece sağlıklı eğitim hakkını engellenmedi, bunu engelleyenler 6 yaşında istismara yol açanlar, İstanbul Sözleşmesini kaldıranlar, okullarda istismarın, önünü açtı. Kadına yönelik şiddet ve istismar siyasetin konusu değildir diyorlar, soralım, kadın ve cocuk hakları siyasetin konusu olurken neden istismarı, şiddeti önlemek siyasetin konusu olamaz?" diye konuştu. 

Öztürk, taleplerinii haykırmaya devam edeceklerini söyleyerek, "Biz bütçeden hakkımız olanı alana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. 

Editör: Haber Merkezi