TUGAY CAN / İZGAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi Çiğli Gençlik Kolları tarafından düzenlenen panelde gazetemiz yazarlarından Muzaffer Ayhan Kara “Dünden bugüne Türkiye’de koalisyonlar ve Seçim ittifakları” konulu panalde konuşmacı olarak yer aldı.

“BİZE DÜŞEN GÖREV...”

Cumhuriyet Halk Partisi Çiğli İlçe binasında gerçekleşen panelde ayrıca CHP Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü de bulundu. Açılış konuşmasını da yapan Gümrükçü, bu tarz panelleri daha sık yapmalarının faydalı olacağını düşündüğünü belirtti. Gümrükçü, “Daha önce başkanlığı getirirken ittifak yapmayacağız demişlerdi. Bugün geldiğimiz noktada yüzde 50’yi yakalayamayacaklarını anladıkları noktada MHP ile ittifak yapan bir AKP var. Bize düşen görev 2019’a giden yolda bu faşist diktatörlüğü yıkmak olmalıdır.” dedi.

“BURAYA NASIL GELDİĞİMİZİ UNUTMAYALIM”

Afrin’de şehit olan askerleri hatırlatarak konuşmasına başlayan Kara, “Buruk bir günü yaşıyoruz .Ancak buraya nasıl geldiğimizi de unutmayalım. Atılan yanlış adımları da görelim.” dedi.

Bahçeli nin AKP’ye ikinci kez ip uzattığını belirten Kara, “Bahçeli’nin Erdoğan’a İlk yardım refarandum döneminde olmuştu. Şimdi ise bir ittifak söz konusu. MHP barajın altında kalacak AKP ise tek başına yüzde 51’i bulamayacağı için, bunun karşılıklı ihtiyaçlardan doğduğu çok açık.” dedi.

“ESKİDEN ADI ORTAK HÜKUMETTİ”

Koalisyonları parlamenter sistem için iki seçenekten biri olduğunu akrtaran Kara, “Türkiye de ara dönemleri çıkarınca sürecin yüzde 50’si koalisyonlarla geçmiştir.Eski adı ortak hükümetti. Ilk koalisyonun Adalet Partisi ve CHP arasında gerçekleştiğini hatırlatan Kara “Eski adı ortak hükümetti." dedi.

Koalisyon dönemlerinden örnekler veren Kara, koalisyon dönemlerinde kritik kararların verildiğine dikkat çekti. Kara “ Kıbrıs sorunu, PKK’nın Suriye’den çekilmesi gibi önemli sorunlar koalisyon döneminde çözülmüştür.” dedi.

Koalisyonların kurulduğu süreç olarak “Bir parti eğer geniş bir şemsiye açamazsa koalisyonlarla karşılaşıyoruz.” ifadelerini kullanan Kara “Mesela Mustafa Kemal Atatürk’ün dönemi. O dönemde Mustafa Kemal geniş bir şemsiye açmış ve herkesi içine dahil etmişti.” dedi.

AKP’nin tek parti sürecini de ele alan Kara, süreci “Merkez sağı, cemaatleri, liberalleri içine olan bir süreç” olarak nitlenedirdi.

Kara ayrıca, “Koalisyonların öcü gibi gösterilmesini anlayamıyorum. Türk parlementer dönmelerinde koalisyonlar ile tek parti dönemleri yarı yarıya. Büyüme rakamaları arasında çok az fark var. Demek ki ekonomik açıdan da koalisyonlar kötü değil. AKP nin 15 yıllık iktidarının büyüme oranı 4,2. Koalisyonlarla neredeyese aynı.” ifadelerini kullandı.

Dünyadan da örnekler de veren Kara, halihazırda birçok koalisyon hükumeti bulunduğunu hatırlattı. Kara, “Almanya Hitler döneminden bu yana koalisyonlarla yönetiliyor, İtalya’da yaklaşık 50 yıldır kaolsiyonlarla yönetiliyor. Ancak başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerde ise ne yazık ki kolaisyonlara yer yok. Ayrıca unutmamak gerekir ki koalsiyonlar bir ülkeyi batırmaz. Türkiye’de darbeler koalisyonlara karşı değil, tek parti dönemlerine karşı yapılıyor. Peki bunlara rastlantı diyebilir miyiz?” dedi.

"BUNUN ADI SEÇİM ÖNCESİ KOALİSYONDUR"

Kara, “Koalisyonu bu kadar öcü gösterenler bir gün ittifak demeye başladı. Oysa ikisinin hiçbir farkı yok. Bunu litaratürden bir yere oturmak gerekirse seçim öncesi koalisyon. AKP ile MHP bir şekilde birbirlerine tutunmak zorunda. Anaakım medya ise meseleyi pek doğru anlatamıyor ya da anlatmıyor. 16 nisan refarandumundan sonra buna da pek şaşırmam.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yasal düzenleme olmadığı için örtülü bir şekilde ittifakların yaşandığını hatırlatan Kara, örnek olarak HADEP’in bir kısım siyasetçinin SHP listelerinden milletvekili seçilmesini gösterdi. Kara “Ancak şu anda yasal düzenlemeyle ittifak yasal hale geliyor. Baraj kaldırılmıyor. Ancak ittifak kuran partilerden bir tanesi barajı geçtiği zaman diğer parti de geçmiş oluyor. Ancak burada aslan payını AKP alacak. Eğer kazanırsa Cumhurbaşkanlığı rejimini oturumuş olacak." dedi.

"İHSANOĞLU CHP'NİN İÇİNE SİNMEDİ"

Parlamenter sistemi savunmak isteyen cephenin CHP ve HDP’nin seçecekleri adayların birleştirici bir aday olması gerektiğini savunan Kara, “CHP’nin Afrin meselesine dair destekelerine ana muhalefet partisinden gelen yardımı iten bir iktidar ile karşı kaşıyayız.” dedi.

Kara, “Ekmeleddin İhsanoğlu 2014 seçimlerinde CHP ve MHP ile ortak aday göstermişti. Ana muhalefet partisi diğer partileri kanatları altına alıp güçlü hale gelmeli diye düşünüyorum. CHP ve MHP İhsanoğlu’nu aday gösterek yüzde 38 oy aldı. Ancak o süreçte gördük ki İhsanoğlu adayının CHP kitlesinin içine sinmedi.” ifadelerini kullandı.

"CHP’NİN 9000 SANDIKTA GÖREVLİSİ YOKTU"

16 Nisan referandumunda sandıklara sahip çıkılmamasına da değinen Kara, “16 Nisan refarandumu sırasında Cumhuriyet Halk Partisi’nin 9000 sandıkta görevlisi yoktu. Ancak pek çok yerde görev almak isteyen partililere, görev verilmedi. Bu partililere görev verilseydi ekonomik bir karşılık vermeden bu sandıkları korurlardı.” ifadelerini kullandı.

Kara sözlerini şöyle sürdürdü : “Ben Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2.tura kalacağına inanıyorum. Ancak aday gösterilen kişi geniş bir kitleye seslenebilmeli."

Editör: Haber Merkezi