CHP İzmir’de yerel seçim çalışmaları devam ediyor. CHP’nin aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na son teslim günü olan 19 Şubat’ta Buca Belediye Başkan Adayı olarak açıkladığı Erhan Kılıç'ın sorulara verdiği yanıtlar şu şekilde:

Buca’da resmi aday olarak açıklandınız. Fakat Buca’da aday belirleme sürecinde bir karmaşa oldu. Bundan dolayı da partide bazı küskünlükler yaşandı. Buca’da birlikteliği nasıl sağlayacaksınız?

Buca’da şu an birlik sorunu olduğunu düşünmüyorum. Örgüt yanımızda. Seçim ofisindeki kalabalıktan bunu görebilirsiniz. Biz örgüt olarak yaşadığımız tüm sorunları kendi içimizde çözebilecek güçte bir partiyiz. Bizim için as olan partimizin başarısıdır. Şimdiye kadar partimiz bize hangi görevi verdiyse hepsini tereddüt etmeden üstlendik. Bugün bize bir yerel yönetim görevi layık görülmüşse bunu da en iyi şekilde, ne partimize ne de belediyemize tek bir laf getirmeden yerine getirmek boynumuzun borcudur. Biz gençlik yıllarımızdan beri hiçbir zaman ucuz hamasetle siyaset yapmadık. Hiçbir zaman küçük hesaplar içine girmedik. Kendi menfaatlerimiz için partimize zarar verecek oluşumlarda bulunmadık. Benim adaylık sürecinde hiçbir talebimiz olmadı. Geçtiğimiz hafta bize görevimiz tebliğ edildi. Tereddüt etmeden görevi üstlendik.  Sahadayız, alandayız. Gece gündüz girmedik sokak sıkmadık el bırakmamaya çalışıyoruz. Partililerimiz, yanımızda olduklarını ifade ettiler. Buca’da kaos yok. Baştan beri söylediğimiz bir şey var. Buca’da rekor oyla seçimi kazanacağız. Parti içerisinde küçük sorunlar yaşanır. Her partide olur. Bu sorunlar aşılamayacak sorunlar değildir. Buca’da el ele verip Cumhuriyet Halk Partisi bayrağını, şu anda olduğu gibi tekrar dalgalandırmaya devam edeceğiz.

“KENDİME GÜVENİYORUM”

Belediye Başkanlığı ile ilgili bir başvuruda bulunmadınız. Parti sizi aday olarak gösterdiğinde ne hissettiniz?

23 yıldır Buca’da yaşıyorum. 23 yıldır da partide emektarım. Bayrakta astım, afişlemede yaptım, gençlik kollarında çalıştım. Hiç yorulmadan bütün emeğimizi sunduk. Sonrasında yöneticilik yaptım. Parti baraj altında kaldığında ilçe yöneticiliği, başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. Birçok kurulda görev aldım. Son olarak da belediye meclis üyeliği başkan vekilliği görevinde bulundum. Görevim sürecinde yaptıklarımız belli. Böyle bir özgeçmişi olan birinin belediye başkanlığı düşünür mü? Doğal olarak düşünür. Vardır hayalinde, hedefinde… Zaman ve koşulların bir araya gelmesi lazım. Şu ana kadar yaptığımız hizmetler ve çalışmalar Genel Merkezimizin beğenisini aldı. Bu görevi bana layık gördüler. Biz de hayır demedik. Böyle bir göreve hayır denmez. Kendime güveniyorum. 23 yıldır Buca’dayım. Belediyeyi biliyorum. Buca’nın sorunlarına hâkimim. Çözümlerini hazırladık. 1 Nisan sabahı göreve geldiğimiz takdirde sorunları teker teker çözeceğiz.

“VATANIMIZIN TÜM KOZMOPOLİT YAPISININ DESTEĞİNİ ALDIĞIMI GÖRÜYORUM”

Adaylığınız açıklandıktan sonra hem İYİ Parti kanadından, hem de farklı etnik grup ve cenahlardan tam destek aldınız. Böyle bir durum bekliyor muydunuz?

Toplumun her kesiminden insanlarla bir araya geldim. Göçmenlerden Egeli seçmenlerimize, Kürtlerden Karadenizli seçmenlerimize, Alevilerden Sünni seçmenlerimize varan ziyaretlerimiz, görüşmelerimiz oldu. Vatanımızın tüm kozmopolit yapısının desteğini aldığımı görüyorum. Seçmen, belediye başkanının genç, çalışkan, dürüst, dinamik ve hizmet edeceği kişiler olmasını istiyor. Ben de bunlara uygun bir aday olduğunu düşünüyorum. 300 yıllık Manisa Salihli geçmişimiz var. Yörük çocuğu olarak bu işe girdim. Kimsenin geldiği coğrafyaya, mezhebine, dinine bakmadan herkesi aynı görüyorum. Şu an bana olan bu destekte de bu durumu görüyorum. İnsanlar benim, nereli olduğuma bakmıyor, kim olduğuma bakmıyor. Sadece başarılı olduğum yönlere, karakterime dikkat ediyor.

BUCA’NIN ‘GEZİ PARKI’ OLSUN

Kentin acil çözüm bekleyen trafik gibi altyapı gibi sorunları var. Bunları nasıl çözeceksiniz?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer, bizim için bir şans. ‘Birinci Cemre’ lansman toplantısında gördüğümüz kadarıyla, Buca için değil tüm İzmir için önemli projeler olduğunu düşünüyoruz. Bunun yanında Buca için de yerinde ve önemli projeler getirdiğini gördük. Şu anda İzmir Büyükşehir’inde yatırım programında olan Buca Metrosu projesi var. Bizim için çok önemli. Trafik sorununa vurulacak en önemli neşter. Buca Metrosu şu anda imza aşamasında. Önümüzdeki dönemde hizmete gireceğini düşünüyoruz. Onun haricinde yeşil ağırlıklı bir çalışma var. En önemlisi Tüm İzmir’de yağmur suyu atık sistemini orta vaade bitireceğini söyledi Tunç Bey. Bunun içinde Buca’da olacak. Yağmur suyu atıklarını tüm şehre yayabildiğimiz taktirinde yağmur sonrasında yaşanan sorunun son bulacağını düşünüyorum. Trafik sorunun azalması için bir diğer konu ise cezaevinin kaldırılması olur. Cezaevinin kaldırılması bizimle bir alakası yok. Bakanlık ve hükümetin elinde olan bir durum. Şimdiye kadar gerek Levent Başkan gerek diğer başkanlarımız, cezaevinin buradan kaldırılması için gerekli taleplerde bulundular fakat kaldırılmadı. Bunun siyasi olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar en küçük şehirlerde bile cezaevleri şehrin dışına taşındı. 52 ilden daha büyük olan Buca’da cezaevi hala şehrin merkezinde. Belediye başkan adayının cezaevini kaldıracağına dair söz vermesine gerek yoktur. Noterden taahhütname vermiş olsa da bunun samimi olmadığını düşünüyorum. Yapacak olsalardı kendi ilçe başkanlıkları döneminde gerekli girişimlerde bulunurlardı ve bu işi çözerlerdi.

Ben buradan sizin aracılığınızla seslenmek istiyorum. Benim gençliğimden beri Buca için bir hayalim var. Buca’nın kalbinde bir Gezi Parkı olsun istiyorum. Buca’nın Gezi Parkı olsun. Kentimizin yeşil alanı maalesef çok az. Cezaevi arazisi bu alan için son derece uygun. Cezaevi sorunun çözümü belediye değil Ankara’dır. Gelsinler seçimleri beklemeden beraber Ankara’ya gidelim cezaevinin kaldırılmasını onaylatalım. Buca’mız yeşiliyle doğasıyla, kültürel imkanlarıyla Kültürpark gibi eşsiz bir alana sahip olsun. Türkiye’de eşi benzeri olmayan festivaller düzenleyelim, kentimizi cazibe merkezi yapalım. Gençlerimiz, kadınlarımız, çocuklarımız, büyüklerimiz rahat bir nefes alsın.

“GENÇLERDEN GÖLGE BELEDİYE OLUŞTURACAĞIM”

Peki, belediye başkanı olmanız takdirinde belediyecilik ve yönetim anlayışınız ne olacak?

Katılımcı belediyecilik yani ortak akılla yönetilen, üniversitenin de içerisinde olduğu bir anlayış yapmak istiyoruz. Hatta dün gençlerle buluştuğumuzda, gençlerden ‘Gölge belediye’ oluşturacağımı ifade ettim. Gençlerin hayallerine, bilgi birikimlerine güveniyorum. O yüzden onların katkısı çok önemli. Halkçı, sosyal demokrat belediyecilik anlayışında gençler olmazsa olmazımızdır. Kentimiz, üniversite kenti olması sebebiyle bizim için daha çok önem arz ediyor. Halk ile iç içe, halkın sorunlarına yerinde çözüm bulan, pratik, akıllı bir belediyecilik kurmak istiyoruz. 1 Nisan’da bu görev bize gelirse ilk yapacağımız iş; belediyeyi akıllı belediye haline getirip, işleyen bütün sistemleri sayısal hale getirmeyi düşünüyoruz.

Kılıç’ın projelerinin ana başlıkları şu şekilde:

>> Belediye Sanat Akademisi ve Kültür Kompleksi

>> Spor Kompleksleri

>> Eğitimde Fırsat Eşitliği

>> Doğa ve Bilim Merkezi

>> Meslek Edindirme Çalışmaları

>> Üniversite Öğrencilerine çalışma

>> Kadın ve Çocuk Çalışmaları 

>> Danışma ve Dayanışma hizmetleri

>> Eğitim ve Bakım Merkezleri

>> Çocuk Köyü

>> Yardım hizmetleri

>> Farkındalık projeleri

>> Engelli vatandaşlara projeler

>> E-belediyecilik

>> Çevre çalışmaları

>> Turizm çalışmaları

>> Pazar yerleri

>> Sokak hayvanları için çalışma

BİRGÜN / AYCAN KARADAĞ

Editör: Haber Merkezi