İZ GAZETE - CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, sosyal medya hesabından açıklama yaparak ülkede yaşanan ekonomik krizin sorumlusu olarak iktidarı gösterdi. Kronikleşen ağır bir ekonomik krizin pençesinde olduğunu ifade eden Böke, yaşanan krizin eskilerine benzediğinin altını çizdi. Toplumsal bir bunalım yaşandığını söyleyen Böke, “Finansal ve reel krizi çok aşan ve onlardan çok daha ağır olan sosyal bir kriz. Bu bir toplumsal bunalım. Bu krizin sorumlusu Saray rejiminin kurduğu ekonomik düzen. Yaşadıklarımız rantçı, yandaşçı, emek sömürüsü ve güvencesizlik üzerinde yükselen vahşi düzenin sonuçları. Yaşadıklarımız hukuksuz, haksız, şahsileşmiş, aile şirketine dönüştürülen parti devleti düzeninin sonuçları” diye konuştu.

‘DÜZENİ DEĞİŞTİRMELİYİZ’

Çözüm olarak şu anki düzenin değişmesi gerektiğini belirten Böke, “Aylardır bu düzenin yıkımını omuzlarında taşıyamadığı için hayatından vazgeçenlerle sarsılıyoruz. Bu acı toplumsal gerçeklik TÜİK verilerinin soğukluğu içinde kaybolup gitmemeli. Veriler de aynı acı gerçekliği yüzümüze vuruyor. İhtiyaç çok belli: Düzeni değiştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

‘VERİLERE KULAK VERİN’

Son dönemde yaşanan işsizlik sorununa verilerle değinen Böke şunları söyledi: “ Verilere kulak verelim: Düzen işsizlik düzeni! İşsizlik çok yaygın. Son 1 yılda 327 bin kişi daha işsiz kaldı. Toplam 4 milyon 308 bin kişi işsiz. Çalışabilecek durumda, iş arıyor ama bulamıyor. Düzen halkına iş imkânı yaratamıyor, yaratmayı seçmiyor. Düzen yıkım düzeni! Sadece yeni istihdam yaratmıyor değil, var olan istihdam imkânlarını da yok ediyor. Son 1 yılda 145 bin istihdam kaybı var. İstihdam oranı son 1yılda %45,6'ya geriledi. Düzen umut hırsızı! Çalışabilir durumda olmalarına rağmen umudunu yitirdiği için veya benzer sebeplerle iş aramaktan vazgeçmiş olan 2 milyon 226 bin kişi var. İşgücüne katılım oranı son 1 yılda %52,5'a düştü. Düzen sömürü düzeni! Çalışana güvencesiz, işverene esnek bu düzen günden güne artan kayıt dışılık demek. Son 1 yılda kayıt dışılık %33,8'e yükseldi. Düzen ayrımcı, ötekileştirici! Kadını, genci yok sayan bir düzen. Son 1 yılda 0,9 puan artışla gençler arasında işsizlik %24,5'a fırladı! Düzen kronikleşen krizin sebebi! 1 yıldan veya daha uzun zamandır işsizliğin karanlığı ile baş başa bırakılanlar günden güne artıyor! 1 milyon180 bin insan uzun süredir işsiz.”

‘CİDDİ BİR ÇÖKÜŞ VAR’

Reel sektörde ciddi bir çözük yaşandığını belirten Böke, “Düzen çöküyor! Üzeri yamalarla kapatılmaya çalışılan ağır bir reel sektör çöküşü var. Bugün işsiz olan 4 milyon 308 bin insanın yaklaşık 2,5 milyonu ya zaten güvencesiz işlerde çalışırken işsiz kalmış, ya da çalıştığı işyeri kapandığı veya iflas ettiği için. Düzen halkın gerçeklerinden kopuk iktidarın düzeni! Bunlar olurken TBMM'ye AKP milletvekillerinin sunduğu torba yasa işsizliği çözmeyi, istihdam yaratmayı, kronikleşen krizi aşmayı, toplumsal bunalımı bitirmeyi değil, iktidarı ayakta tutan düzeni kurtaracak yamayı içeriyor! Öyle ki bu yasa teklifi geleceğimizi daha da derin bir karanlığa gömmenin adımlarını içeriyor. Kazılacak kanallardan çıkacak hafriyatın altında ezilecek, Varlık Fonu aracılığıyla ülkeyi daha da derin bir borç batağına sürükleyecek adımlarla meşgul bir zihniyet” açıklamasını yaptı.

‘UMUDUN VAR EDİLDİĞİ BİR YENİ BİR DÜZEN’

Acilen doğru değerler üzerinde buluşan bir düzen var edilmesi gerektiğini söyleyen Böke, “Bu sömürü düzenine itirazdan büyüyen bir yeni düzeni var etmeliyiz. Herkesin birbirine benzeyerek toplumun renklerinin soldurulduğu değil herkesin kendisi olabildiği, rantın değil üretimin, yandaşın değil halkın, sermayenin değil emeğin öncelikli olduğu, güçlü bir sosyal devletin güvencesiyle umudun var edildiği bir yeni düzen” dedi.

Editör: Haber Merkezi