Brezilya donanmasında 21 yıl hizmet veren ölüm gemisi olarak adlandırılan NAe Sao Paulo adlı nükleer uçak gemisi, söküm için 5 Ağustos tarihinde Brezilya’dan, İzmir Aliağa’ya  gelmek üzere yola çıktı. Bilim insanların uyarılarına ve birçok demokratik kitle örgütünün tepkilerine rağmen söküm için geminin Aliağa'ya getirilmesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçtiğimiz ay izin vermişti.

SOL Parti İzmir İl Örgütü karara tepki göstererek yürüyüş başlatacağını açıkladı. Açıklamada, 21 Ağustos Pazar günü, Karşıyaka Çarşı’dan yola çıkılarak zehirli geminin protesto edileceği ifade edildi.

'100 KATI ZEHİR SAÇILACAK'

AKP’nin rant uğruna Türkiye’yi zehirlemeyi göze aldığı vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“900 tona yakın asbest barındıran Nae Sao Paulo gemisi, sırf para kazanmak uğruna söküm için Aliağa’ya getiriliyor. Yüzdüğümüz deniz, içtiğimiz su, aldığımız hava zehirle dolacaktır. İzmir’in emekçi ilçesi Aliağa’da binlerce işçi bu asbest denilen zehir nedeniyle akciğer kanseri oldu. Bu gemi İzmir’e gelirse, normal bir gemiden çıkan zehrin 100 katı zehir etrafa saçılacaktır.”

'BAĞIMSIZ BİR TÜRKİYE MÜCADELESİ'

Açıklamada, “Geçim sıkıntılarıyla, pahalılıkla, işsizlikle boğuşan halkımızın şimdi de yaşamı tehlikeye atılıyor. Türkiye Hükümeti ise mahkeme kararından bir gün önce geminin yola çıkmasını sağlıyor. Brezilya’daki mahkemeler bizim hakkımızı bu hükümetten daha fazla savunuyor. Ceplerine girecek dolarlar için bu gemiyi İzmir’e çağıranlara yazıklar olsun. Yıllar boyunca emperyalizme bağımlı hale getirilen ülkemiz şimdi de dünyanın çöpünü alıyor. AKP iktidarı, batırdığı ekonomiyi bu şekilde düzeltmeye çalışıyor. Kentimiz ve tüm ülkemiz batının çöplüğü yapılıyor. Kurtuluş mücadelesinin 100. yılının kutlandığı bu günlerde zehirli gemiye karşı verilen mücadele aynı zamanda bağımsız bir Türkiye mücadelesidir. 21 Ağustos’ta Karşıyaka Çarşı girişinden başlayarak bu gemi İzmir’e gelmesin diye yürüyeceğiz. Dünyanın çöplüğü olmamak için yürüyeceğiz. Bağımsızlık için yürüyeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi