SERAP ATKAN / İZ GAZETE - İktidar, infaz süresinin kısalmasını içeren yeni yargı paketi taslağını Meclis’e sundu. Düzenleme, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz hakimliği Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu başta olmak üzere 10 farklı kanunda değişiklik yapılması bekleniliyor. AKP Grubu tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan taslak metnine göre; cezasının yarısını yatan, koşullu serbest bırakılacak. Kadın, çocuk ve yaşlılar için ise “konutta ceza infazı” genişletilecek. AKP’nin hazırladığı yargı taslak metninde düşünce suçluları ve gazeteciler ise pakete dahil edilmedi.
 

Meclis önümüzdeki hafta koronavirüs tehlikesi nedeniyle hapishanelerden kimlerin tahliye edileceğine karar verecek. Önümüzdeki süreçte milletvekillerinin oylamasına çıkacak olan Yargı Reform Paketini, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ile konuştuk.
 

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, önümüzdeki haftalar meclise sunulması beklenen 2.Yargı Reform Paketi’nin “Elinde kalemi olan düşüncesini yazan ve söyleyenin içeride olacağı, uyuşturucu ile insanları zehirleyenlerin dışarıda olacağı” bir paket olarak niteledi. Sertel, herhangi bir terör faaliyetine bulaşmamış ve eline silah almamış insanları, terör örgütü üyesi oldukları söylenilerek yıllarca ceza evlerine mahkûm ettiklerini dile getirdi.

Ergenekon sürecinde yaşananları da hatırlatan Sertel,  “Beş buçuk yıl içeride kalmış arkadaşlar büyük acılar çektiler ve o yıllarını kaybettiler çocuklarının büyümelerini, yürümelerini, konuşmalarına şahit olamadılar“ diye konuştu.

'HAKSIZ YERE YARGISIZ İNFAZ YAPTILAR!'
 



Bir dönem FETÖ’cüler tarafından cezaevine atılan Cumhuriyet Gazetesi yazarı  ve Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve gazeteci Barış Pehlivan’ın  bu kez de AKP iktidarı tarafından, haksız ve hukuksuzca tutuklandıklarını belirten Sertel “ Gösterilen gerekçe MİT mensubunun, kimliğini açıklamaktı. Ama başkaları tarafından o mensubun kimliği çoktan açıklanmıştı. Meclis’te dile getirilmişti. Arkadaşları tarafından gazetelere ilan verilmişti. MİT şehidimizin cenazesi halka açık yapıldı. Bunlar gerekçe gösterilerek yargısız infaz yaptılar. Yasa maddelerine göre içeri girmemeleri gerekmektedir” diye konuştu.
Türkiye’de asıl tehlike oluşturan noktanın bir kişinin, her türlü mahkûmiyet, beraat kararını verir noktaya gelmesi olduğunu aktaran Sertel, Rahip Brunson ve Alman gazeteci Deniz Yücel süreçlerinde yaşananları örnek olarak gösterdi.  Sertel, “Adalet tam anlamıyla olmalı. İstediğiniz yasayı çıkartın, istediğiniz yasayı güzelleştirin ve adalete uygun olduğunu söyleyin. Yasalar uygulanmazsa,birileri tarafından çiğnenip hâkimler devre dışı bırakılırsa, o zaman adaleti sağlamak mümkün değildir. Türkiye’de artık adalete olan güven düştü, yerlerde sürünüyor. Hiçbir gazeteci düşüncelerinden ötürü sorgulanmamalı, yargılanmamalı ceza almamalıdır. Düşünceler özgürdür. Hakaret varsa onun yeri başka mahkemelerdir” dedi. 

 

‘BÜTÜN DÜNYA BİLİYOR’

İzmir Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil Hüner, TBMM’ de gündeme getirilecek yasa tasarısı, kamuoyunun vicdanını karartmaması açısından gazetecilerin, yazarların, aydınların bilim insanlarının bu reform paketinden yararlanması gerektiğini söyledi.  Hüner, “Bizim bu insanlara ihtiyacımız var. Bu insanları hukuksuz bir şekilde içeride tuttuklarını bütün dünya biliyor” dedi.

Çıkacak olan af tasarısının, birçok ağır suçu kapsadığını belirten Halil Hüner, “Eline hiç silah almamış, kimseye zarar vermemiş gazetecileri içeride tutmanız toplum açısından onarılmaz yara açacaktır”  ifadelerini kullandı.
 

‘TOPLUMLA BİRLEŞTİRMEK LAZIM!’

Milletvekillerinin af tasarısında elini vicdanına koymasını, üzerlerine düşen görevi yapmasının  gerekli olduğunu söyleyen Hüner “Gazetecilerin, aydınların, bilim insanlarının tahliye edileceğini umut ediyorum. Zor günlerden geçiyoruz. Ancak bu şekilde Avrupa’ya da koz veriyoruz. Bu kozları bütün dünyanın elinden almamız için mutlaka af tasarısının içerisine gazeteci yazarlar ve bilim insanlarının da eklenmeli gerekmektedir. Acil olarak onları ceza evinin dışına çıkartmak ve toplumla birleştirmek lazım” şeklinde konuştu.

‘PAKET İÇİNDE PAKET!’

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen hazırlığı tamamlanan Yargı Reform Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan 2. Yargı paketindeki İnfaz Düzenlemesi için ‘paket içinde paket gibi’ yorumunda bulundu. Dikmen, koronavirüs salgını nedeniyle, gelecek günlerde meclis gündeminde yerini alacak olan af tasarısı için "Bu düzenleme ile terör ve cinsel istismar suçlarının kapsam dışında tutulması ve 100 bin dolayındaki kişinin tahliyesini sağlamak hedefleniyor. Paketin bize yansıyan tarafında tutuklu gazetecilerle ilgili ise bir düzenleme görülmüyor” dedi.
 

‘KAMU VİCDANINI YARALAR’

Düşünce suçlularının ve gazetecilerin birçoğunun terörle ilişkilendirilerek tutuklu olduklarını söyleyen Dikmen, “Bugün cezaevlerinde bulunan gazeteciler basın ve düşünce özgürlüğü kapsamında serbest bırakılmaları gerekirken suçlamalar terörle ilişkilendirildiğinden tutuklu. Bu durumdakilerin infazla ilgili düzenlemelerden yararlanması mümkün görünmüyor. Yargı paketiyle de bir değişim olacağına inanmıyorum. Böyle bir düzenlemenin kamu vicdanını çok yaralayacağını düşünüyorum”

Editör: Haber Merkezi