İktidarı KOBİ, küçük esnaf, güvencesiz ve esnek çalışan milyonlarca AVM ve turizm emekçisinin yaşadığı sıkıntıları görmezden geldiğini belirten CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, AKP’nin ekonomi anlayışının Atatürk havalimanını yıkıp yandaşına ihale vermek, AVM açmak, rantın nereden geldiğine bakmak olduğunu söyledi. Böke, “Halka düşman, ranta muhtaç Saray rejiminin ekonomi açma planı” dedi.

KRİZ HIRÇINLAŞTIRIYOR

İz gazeteye konuşan CHP’li Böke, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefete, “Bunlara 5 koyun ver güdemezler” sözünü hatırlatarak,” 5 Tane maskeyi dağıtmayı beceremeyen Saray, krizde maske dağıtmak yerine gerçekleri maskelemekle meşgul yine. Kriz derinleştikçe iktidar hırçınlaşıyor” eleştirisinde bulundu.

İktidarın nefret, kin, düşmanlık duygularını besleyen ayrımcı ve antidemokratik uygulamalar ile toplumu sindirmeye çalıştığını belirten Böke, “Saray rejiminin alamet-i farikaları. Tek adamlığına tehdit gördüğü tüm demokratik güçlere düşman zihniyetin yine CHP’ye saldırması da öyle... Dün ne idiyseniz bugün de aynısınız!” Basının baskı ve tutuklamalarla susturulmadığı, özgür ve tarafsız haberin özgür toplumun bir parçası olduğu günleri hep birlikte kutlayacağız.

DÖVİZ KURU UYARISI

İktidarı salgın sonrası ekonomik önlemleri şimdiden alması gerektiğini söyleyen Böke, döviz kurlarındaki sıçramaya dikkat çekerek, “ Talep yeniden canlandığında, üretim yeniden başlayıp döviz kurundaki sıçramanın maliyet şoku gerçeğe dönüştüğünde enflasyon açısından her şey daha zor olacak. Şimdiden uyarmak görevimiz. İktidarın görevi ise gerekli tedbirleri almaktır. Korona virüsten korunmanın gereği tüketim alışkanlıklarımız değişti. Enflasyon sepeti Nisan'da sadece temel ihtiyaçlarımızdan oluşuyor. Uçağa binmedik, berbere gitmedik, çok acil değilse giyim almadık. Koronanın talebi böylesine düşürdüğü ve petrol fiyatlarının dibe çakıldığı bir dönemde enflasyon bu noktaya çıkmışsa, korona sonrası için şimdiden acil adımlar atılması gerek” uyarısında bulundu.

Bu süreçte iş, gelir, sosyal devlet ve temel ihtiyaçları karşılayacak güvenceyi devletin vermesi gerektiğinin altını çizen Böke, ekonominin durduğu bir dönemde, kamunun güçlü bir biçimde ekonominin varlığını üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Böke meclisin yeniden kalem kalem üzerinden geçilerek şeffaf, katılımcı bir biçimde bütçeyi yeniden düzenleyerek kaynak yaratılabileceği önerisinde bulundu.

EĞİTM ENFLASYONU 12.3

Salgın sürecindeki iktidarın aldığı eğitim önlemleri konusunda da eleştirilerini sürdüren Böke,” Ekran başında eğitime erişim eşit değil, üstelik pahalanıyor! Eğitim enflasyonu yüzde 12,3. Bu veriyi politika yapıcılar eğitimin değişen dünya ile uyumlu olacağı ama herkesin de bu değişime eşit ve ücretsiz erişiminin sağlanacağı bir kamusal zorunluluğa işaret olarak okumalı. Çalınan sorular, şifreli sınavlar, bir gecede değişen kurallar, keyfiyetiniz, ben yaptım olducu şahsım düzeninin bir sonucudur. Ülkemizin yarını olan aydınlık gençlerin yakasından bir düşün artık. Sandıkta görüşürüz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi