Cengiz Aldemir/ANKARA - Banka yönetim kurullarında görev alacak kişilerin bankacılık sistemini aksatmadan düzgün işlemesini sağlayacak özellikte ve yeterlilikte olması gerektiğinin altını çizen CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, bankaları diğer şirketlerden ayıran en önemli farkın mevduat toplama ve kredi açma ayrıcalığı olduğunu hatırlattı.

Konuyu meclis gündemine taşıyan Böke, mevduat toplama ve kredi açama ayrıcalıklarının bankacılığı güvenilir kurumlar haline getiren özellikler olduğunu belirterek, “Bir bankanın en büyük değeri bilançosunda yazılmayan en önemli unsur olan itibarıdır. Bir bankanın itibarı yasalara ve mevzuata uyumun yanında, paydaşları ve toplumla olan ilişkilerinde mesleki etik değerlere uymasında yatar” dedi.

EKONOMİDEKİ ÖNEMİ

Bankanın itibarının yok olması veya zarar görmesinin bankalar açısından telafi edilemeyecek zararlara yol açabileceğini kaydeden Böke, bankaların kaydı para yaratma gücünden, yatırımların finansmanı, yönlendirilmesi, tasarrufun teşviki ve yönetilmesine kadar ekonomide çok önemli rollere sahip olduğunu hatırlattı.

Bankaların yönetimlerinden kaynaklanan herhangi bir eksiklik, yetersizlik, uygunsuzluk halinde bunun tüm ekonomiyi de etkileyen güce sahip olduklarını ifade eden Böke, bankacılık konusundaki tüm düzenlemelerin güven sağlamaya yönelik önlemler olduğunu belirterek,“ Mevduata güvenceye yönelik mevduat sigorta fonu ve mevduat güvence sisteminden, bankaların ortaklarının sahip olacakları niteliklerden, kredi açma sınırları, iştiraklere ve ortaklara açılacak kredi sınırları, öte yandan iç yapılarındaki yöneticilerin niteliklerinden, kurulması gereken denetim mekanizmalarına ve uygulanması istenen yönetim ilkelerine kadar sıkı düzenlemelere ve çok sıkı denetleme sistemine tabi tutulması hep bu güven müessesesi olmanın gerekleridir” hatırlatmasında bulundu.

SIKI DENETLEME SİSTEMİ

Sıkı kurallar bütünü ve denetleme sistemi yüzünden bankaları diğer anonim şirketlerden ayıran en önemli özellikler olduğunu vurgulayan Böke, bankacılık etiğinin finansal sistemin düzgün işleyebilmesi için yasalar kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Etik ilkeleri hayata geçirecek ve garanti altına alacak düzenlemelerin yasalarla yapıldığını kaydeden Böke, Bankacılık etiğinin, sosyal ve kurumsal etiğin yanı sıra bireysel olarak banka yönetimlerinin nitelikleri ve özelliklerini de kapsadığını vurguladı.
LİYAKAT VURGUSU

Banka yönetim kurullarında görev alacak kişilerin bankacılık sisteminin işleyişini aksatmayacak, sistemin düzgün işlemesini sağlayacak özellikte ve yeterlilikte olması gerektiğinin önemine vurgu yapan Böke, banka genel müdürleri ve murahhas üyeler için yasada sayılan ve her biri özenle belirlenmiş taşınması zorunlu şartların, tüm yönetim kurulu üyelerinde de aranması için kanun teklifi verdi.

NE OLMUŞTU

Kamu bankalarının yönetim kurullarında yapılan son atamalar Türkiye'nin ve ekonomi dünyasının gündemine oturdu. Alınan kararlar doğrultusunda, güreş dalında pek çok madalyası bulunan ve Spor Bakanı Yardımcısı da olan Hamza Yerlikaya Vakıfbank Yönetim Kurulu'na, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nden mezun Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin de Halk Bankası yönetimine atanması toplumun bir çok kesiminde tepkilere neden olmuştu.

Editör: Haber Merkezi