CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Türkiye’de 69.8 milyon kredi kartı ve 1 buçuk milyon POS cihazının kullanımda olduğunu söyleyen CHP’li Böke, 2019 yılının ekim ayında, POS cihazlarının komisyon oranlarına tavan getiren düzenlemeyi hatırlattı.

Düzenlemenin ardından bankalar, esnaf ve sanatkarların kullandığı POS cihazları kullanım ücretlerine çok yüksek oranlarda zam yapıldığını kaydeden Böke, meclis başkanlığına sunduğu önergesinde, “ Esnaf ve sanatkârlarımızdan pos cihazı başına her ay 55 TL ile 100 TL arasında değişen tutarlarda POS kullanım ücreti almaya başlamışlardır. Komisyon ücretlerine kısıtlama getirilen bankalar, böylece kısıtlamaları da bertaraf ederek kazançlarını arttırma yoluna yönelmişlerdir. Bu zamla birlikte esnaf ve sanatkarlarımızın kullandığı POS cihazlarının ve anlaştığı bankaların sayısına göre aylık maliyeti de birikimli olarak yüksek oranlarda artmaktadır. POS cihazı bulundurmadan ticari faaliyetini sürdürmesi imkanı olmayan esnaf ve sanatkârlarımızdan her ay 55 TL ile 100 TL arasında değişen POS kullanım ücreti yıllık 1.200 TL’ye kadar ulaşmaktadır. Böylece her işlem için bankalara komisyon ödeyen, cihazın teknik bakım ücretini, elektrik giderini ödeyen esnafımıza POS kullanım ücreti büyük bir külfet getirmektedir. Binlerce esnaf ve sanatkar bu durumdan şikayet etmekte, POS cihazlarıyla ilgili yeni ve farklı isimlerle ücret alınmasını önlemeye dönük bir düzenleme yapılmasını beklemektedir” açıklamasına yer verdi.

Böke Bakan Albayrak’dan şu sorularına da yanıt istedi:

-Bankaların ücret ve komisyonlarındaki düzenlemeye benzer şekilde esnafın kullandığı POS cihazlarıyla ilgili de esnafı rahatlatacak bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

-Bankaların bu cihazlar aracılığıyla yapılan her satıştan komisyon adı altında kar elde ederken, bir de her ay cihaz kullanım bedeli tahsil etmesi adil bir uygulama olmadığından, esnafımızın maliyetini artıran ve rekabet koşullarını güçleştiren POS kullanım ücretinin kaldırılması söz konusu mudur?

Editör: Haber Merkezi