CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Siyasilere ve gazetecilere yapılan son saldırılarla ilgili İz gazeteye değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Alçakça bir suikast sonucu katledilen Hrant Dink’in ölüm yıldönümünde, Rakel Dink’in eşinin katilini kastederek sarf ettiği, “Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılamaz kardeşlerim" sözlerinin, topluma sorumluluğunu anımsatan çok güçlü bir mesaj olduğunu belirterek, “ Barışı, kardeşliği ve bir arada yaşamayı, bir güvercin tedirginliğinde canı pahasına savunan Hrant Dink’i saygı ve özlemle anıyorum” dedi.

İKTİDARIN ŞİDDET İKLİMİ

İktidarın halkın sorunlarına çare üretebilecek bir yapıya sahip olmadığını vurgulayan Böke, iktidardan gidene kadar baskı, korku ve toplum üzerinde yaptığı ayrıştırmaya devam edeceğini söyledi. Her konuda ve her şeye dair açıklama yapan AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın saldırılar konusunda hiçbir açıklama yapmadığına dikkat çeken Böke, bunların açık ve net siyasi tercihler olduğunu vurguladı.

Toplumsal barışın iktidar eliyle yıkıldığını, şiddetin siyaseti susturma amaçlı en üst seviyelere ulaştığını belirten Böke, “Sayın Özdağ, Uğuroğlu ve Hatipoğlu’na geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Bunlar ilk saldırılar değil. Bu ağır şiddet hali iktidarın bilerek ve isteyerek kendi rızasıyla kurduğu bir siyasi iklimin bir sonucudur. Sonra sözde başlatılan hukuksal süreç bir süre sonra caydırıcı hiçbir sonuç vermeden tamamen göstermelik yönetiliyor. Bu iklimi değiştirmenin tek yolu demokratik bir biçimde iktidarı değiştirmektir” dedi.

DEVLET KRİZİ VAR

Siyasilere, gazetecilere yapılan son şiddet olaylarından önce Kılıçdaroğlu’na Çubuk’da yapılan linç girişimini ve diğer saldırıları anımsatan Böke, mafya liderlerinin açık tehditleri karşısında sessiz kalarak sahiplenen iktidar ve ortağının mafyalaşan bir devlet görünümünü ortaya koyduğunu söyledi. Türkiye’de bir devlet yıkımı yaşandığını vurgulayan Böke, “ Yaşanan buhranın merkezinde ağır bir devlet krizi var. İktidar, toplumu bir arada tutuyor olan bütün kurumları bilerek ve isteyerek yıktı. Şimdi o kurumların yerine paralel, hatta pek çoğunu gayri resmi olarak tanımlayacağımız yapılar kuruyor. Bu Türkiye açısından müthiş bir tehlike. Türkiye’nin bu durumdan çok hızlı bir biçimde  uzaklaşarak, demokrasiye ve cumhuriyeti yeniden ayağa kaldıran bir değişime gitmesi gerekiyor. Mafyalaşan bu yapı ülkeye çok ağır maliyetleri olur” uyarısında bulundu.

BU ÜLKE PARALEL YAPIDAN ÇOK ÇEKTİ

Seçmeni sandıktan sandığa oy veren değil, bu ülkenin temel taşı halk olarak gören ve siyaseti onun sorunlarına çare üretecek bir merci olarak gören anlayışı var etmek gerektiğini söyleyen CHP’li Böke, Türkiye’nin paralel yapılardan çok çektiğini anımsatarak, “İktidarın kurduğu ve yıkımla yol aldığı gidişin çok tehlikeli olduğu açık. Buna izin vermemenin yolu da paralel yapılar kurulması değil var olan devleti yeniden ayağa kaldıracak, ona hukuk, demokrasi ve sosyal devlet güvencesini ekleyecek bir bütüncül düzen değişikliğini çok hızlı yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

UMUT 31 MART'TA BAŞLADI

Sosyo-ekonomik yönde yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen umutlu olunması gerektiğini savunan Böke, Türkiye’deki baskı ortamında dolayı insanların hangi partiye oy vereceği konusunda kendisini belli etmemeye çalıştığını, bundan dolayı yapılan anketlerin net sonuçlar vermediğine dikkat çekerek, değişimin ve umudun 31 Mart 2019 yerel seçimleriyle başladığını ve yükselerek devam ettiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi