İZ GAZETE- Elektrik şirketlerinin, vatandaşın faturasından elde ettikleri "Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı" tutarlarını Enerji Bakanlığı'na ödemediğini belirten CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, "Ödenmesi gereken tutarlar bütçeye geçmiyor. Halk faturasını ödeyemezse derhal ihtar çekiliyor ama yandaş şirketlere göz yumuluyor" dedi.

ELEKTRİK ŞİRKETLERİ DENETLENMİYOR

1 Ocak 2022 itibariyle elektrik ve doğalgaz tüketiminde sanayi kuruluşlarına, ticarethanelere ve meskenlere yapılan fahiş zamları anımsatan Böke, "3 Şubat 2022’den başlayarak beş günü aşkın süre boyunca Isparta kentine elektrik verilememiş olması enerji sektöründeki özelleştirmeleri yeniden gündeme getirmiştir. Enerji sektöründe faaliyet yürüten özel şirketlerin kamu kurumlarınca yeterince denetlenmediği, şirketlerin önemli bir bölümünün kamuya karşı çeşitli yasal sorumluluklarını yerine getirmedikleri anlaşılmaktadır. Sayıştay’ın  2020 yılı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı denetim raporunda, nihai tüketiciye elektrik enerjisi satışı yapan lisans sahibi şirketler tarafından, tüketici elektrik faturaları üzerinden tahsil edilerek Bakanlık banka hesabına yatırılıp bütçeye gelir kaydedilmesi gereken Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı (Elektrik Enerjisi Fonu) tutarlarının, tam olarak tahsil edilemediği bulgusu paylaşılmıştır" bilgisini paylaştı.

ELEKTRİK ŞİRKETLERİ BORÇLARINI ÖDEMİYOR

Sayıştay’ın Bakanlıktan aldığı verilere göre 2020 yılında elektrik satışı yapan 197 şirketin 37’sinin hiç ödeme yapmadığı, 18 şirketin eksik ve gecikmeli ödeme yaptığı bilgisinin yer aldığını anımsatan Böke, " 2019 yılında elektrik satışı yaptığını bildiren 174 şirketin 41’i hiç ödeme yapmamış, 15’i eksik ve gecikmeli ödeme yapmıştır. Elektrik tüketen mesken sakini yurttaşların, sanayicilerin, ticaret erbabının, çiftçinin elektrik borçlarını ödeyemedikleri takdirde hızla yapılan ihtarlar sonucunda elektrikleri kesilmekteyken kamuya karşı bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen, borçlarını ödemeyen elektrik şirketlerinin yaptırıma tabi tutulup tutulmadıkları, kamu alacaklarının tahsili için herhangi bir yasal sürecin başlatılıp başlatılmadığı izaha muhtaçtır" eleştirisinde bulundu.

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP'li Böke, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e şu soruları yöneltti:

2021 yılında Bakanlığınızın Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı toplam tahsilat tutarı ne kadardır?

Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı tutarlarının özel şirketlerce ödenmemesi veya eksik ve gecikmeli ödenmesinin bugüne kadar yarattığı kamu zararının büyüklüğü ne kadardır? Kamu zararının tespiti için Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır? Yoksa böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı tutarlarını ödemeyen şirketlerle ilgili Bakanlığınız borcun takip ve tahsisi için yasal süreç başlatmış mıdır? Bu şirketler Bakanlığınızca Vergi Denetim Kurulu’na bildirilmiş midir? Vergi Denetim Kurulu’nun bu tutarları ödemeyen şirketlerle ilgili başlattığı ve Bakanlığınıza bildirdiği bir işlem var mıdır?

COVİD-19 salgını, ekonomik buhran ve yüksek enflasyon ortamında borçlarını ödeyemeyen yurttaşların elektrikleri kısa sürede kesilirken kamuya borçlarını ödemeyen onlarca şirkete herhangi bir yaptırım uygulanması söz konusu mudur?

Editör: Haber Merkezi