CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- İz Gazete'ye konuşan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, “Salgın nedeniyle ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya kalan bazı ülkelere bütçe desteği vermeye çalışıyoruz” sözlerine tepki göstererek,“ Saray kibri yüzünden burnunu dibini görmez olmuş. Bu iktidarın yapması gereken, ağır bir ekonomik buhranda olan halkına destek vermelidir. Arsız ve utanmaz bir biçimde pandeminin başlangıcında el uzattı ve iban numarası göndererek halktan para topladı” hatırlatmasında bulundu.

MİRAS YEDİ FONU

Vatandaşın bütçe hakkının gasp edildiğine vurgu yapan Ekonomist Böke, iktidarın varlık fonunu ipotek göstererek borç alacak bir miras yedi fonuna dönüştüğünü ve paralel bir hazine kurulduğunu söyledi. İkinci yüzyıla yeni bir düzeni kuracak şekilde devrimsel bir dönüşüme ihtiyaç olduğunun altını çizen Böke, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’de hukuk güvencesi, mali disiplin, hesap verilebilirlik, şeffaf bir bütçeyi görmediğini belirterek, “demokrasi ve hukuk mücadelesi ekmek mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır Türkiye’de ve bütüncül bir değişime ihtiyacımız var. Yeni bir düzen kurmaya, devrimsel bir değişime ihtiyaç var” tespitinde bulundu.

MALİ DİSİPLİN KAYBEDİLMİŞ

Kredi değerlendirme kuruluşlarının, ekonominin yönetim anlayışları, kurumların işleyişleri, maliye politikasının niteliğini, para politikalarının bağımsız araçlarla yürütülüp yürütülmediğine dair ülkeler arası karşılaştırma değerlendirmeleri yaptığını belirten Böke, “ Türkiye’de kaybedilmiş alanların biri de mali disiplin alanıdır. Bir ülkede maliye politikasının saydam, şeffaf, hesap verilebilir olması vatandaşın bütçe hakkıdır. Çünkü vergisinin nereye harcandığını denetleyebildiği, nereye harcanacağına dair söz sahibi olduğu bir çerçeve anlamına gelir. Bu da temelde bir demokrasi tarifidir. Siz demokrasiyi yok ederseniz, hem vatandaşınızın bütçe hakkını gasp edersiniz hem de bütçenin şeffaf, hesap verilebilirlik ve mali disiplin çerçevesini yıkmış olursunuz” dedi.

PARALEL HAZİNE

Yaşanan krize rağmen rant ekonomisini ayakta tutma çabasında olan iktidarın değişmesi gerektiğini söyleyen Böke, “ ipotek fonu (varlık fonu) tasarısı rant ekonomisini ayakta tutmak için son çare olarak bir suni tenefüsün ötesine geçmez. Bugün nefes almanızı sağlar ama yarın çocuklarınızın mezuniyetini, torunlarınızın doğumunu görecek kadar sizi yaşatmaz. Bu fon aynı zamanda varlıklara el koyarak paralel bir hazine yaratmayı vadediyor. Üstelik ülkenin paralelden ne kadar çektiğini hepimiz gördük. Kontrolsüz bir borçlanma ve hazine ile rekabet edecek biçimde, faizleri kendiliğinden artıracak bir mekanizmayla yarın Türkiye’de sermaye birikimleri önünde en büyük engel oluşturuyor” eleştirisinde bulundu.

TÜRKİYE VASATLIĞA MAHKUM EDiLİYOR

Olmayan varlığa dayalı menkul değerler yaratmanın finansal mucize olmadığını, açık bir çukura atlamak olduğu benzetmesinde bulunan Ekonomist Böke, ipotek fonu tasarısıyla Türkiye’nin vasatlığa teslim edildiğini belirterek, Türkiye’nin vasatlığa mahkum olmadığını, başka bir ekonomi, başka bir gelecek, başka bir Türkiye’nin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi