CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA-  Meclis Genel Kurulu'nda konuşan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Merkez Bankasına iki buçuk yılda 4 Başkan atayan tek adam yönetiminin Türkiye’yi keyfine göre yönettiğini ifade ederek, “İki buçuk yılda 4'üncü Merkez Bankası Başkanı; tam da tek adam rejiminin doğasına uygun bir keyfîlikle yapıldı. "Ben istedim, oldu." denildi. Aynı, geçtiğimiz hafta Meclis Genel Kurulunda oylanan ve reddedilen kanun teklifini yasalara ve İç Tüzük'e aykırı bir şekilde tekrar gündeme aldırmanız gibi; aynı, millî iradenin tecelli ettiği bu Büyük Millet Meclisinde oy birliğiyle kabul edilmiş olan İstanbul Sözleşmesi'nden bir gece yarısı bir kişinin keyfî imzasıyla çıkılmasına dair girişiminiz gibi” dedi.

TEK ADAM HEM FAİZİ HEM DÖVİZİ ARTIRDI

Tek adam yönetiminin her fırsatta millî iradeyi bilerek, isteyerek çiğnediğini, eleştirenlere "Teröristsiniz! Vatan hainisiniz! Darbecisiniz!" diye saldırmasının bedelini halkın ödediğini ifade eden Böke, iktidarın öngörüden uzak, faiz, döviz kuru ve Merkez Bankası politikalarının ekonomiyi bitirdiğini söyledi.

İktidarı sert bir dille eleştiren Böke, “Gece yarısı karanlığında Merkez Bankası Başkanını görevden alınca o gece dolar kuru 7,21'di ertesi günlerde uyandık, dolar kuru 8,20'lere kadar geldi. O gece bu karardan önce on yıllık devlet tahvillerinin faizi yüzde 14'tü, şimdi yüzde 18'i aşmış vaziyette. Paramız, sizin kurduğunuz ve ısrar ettiğiniz düzen yüzünden değer kaybediyor. Faizler, sizin kurduğunuz, bilerek ve isteyerek ısrarla devam ettirdiğiniz düzen yüzünden artıyor. Ve sonuçta ne oldu? Hem faiz arttı hem döviz kuru arttı, "Pes!" dedirtecek bir gelişme, büyük bir başarı. Türkiye'nin 450 milyar dolar dış borcu var, sizin zamanınızda birikti. Ve bu borç işte, sizin o keyfî kararınız yüzünden sırf son iki haftada 425 milyar lira arttı” ifadelerini kullandı.

HALKIN ÖDEDİĞİ BEDELLER BİTMİYOR

Kamu-özel iş birliği ve döviz garantili projelerin yandaş şirketleri zenginleştirirken halkın yoksullaştırdığını söyleyen Ekonomist Böke, verilen garanti miktarının 150 milyar dolar düzeyinde olduğunu ileri sürerek, “Sadece bu garantilerin yükümlülüğü sizin keyfî kararınız nedeniyle bu iki hafta içerisinde 141 milyar lira daha arttı yani sadece bu iki maliyetin artışından dolayı her vatandaşımız ortalama 6.280 lira daha yoksul, iki haftada vatandaş 6.280 lira yoksullaştı. Neden? Sizin kurduğunuz ve ısrar ettiğiniz bu keyfî düzen yüzünden. Halkın ödediği bedel bunlarla bitmiyor. Tüm üretimimiz ithal girdilere bağlı. Dolayısıyla döviz kuru değer kaybettiği zaman Türk lirası ne oluyor? Maliyet artıyor. İşte, dün açıklanan enflasyon rakamları...Üreticinin enflasyonu yüzde 31'e ulaşmış, son iki yılın zirvesinde. Daha bu keyfî yönetimden kaynaklı kurdaki oynamanın etkileri oraya yansımamış vaziyette. Vatandaş her otobüse bindiğinde, pazar gidip her domates aldığında daha çok para ödüyor, her elektrik faturası ödediğinde daha yüksek fatura ödüyor” sözleriyle tepki gösterdi.

TEKRAR SORUYORUZ: 128 MİLYAR DOLAR NEREDE?

Merkez Bankası’ndaki 128 milyar dolar rezervin nereye gittiğini defalarca sormalarına rağmen yanıt alamadıklarını kaydeden Böke, iktidarın güvenini yitirdiğini belirterek, “Sahi, söylesenize, nerede bu 128 milyar dolar? Tekrar soruyoruz, nerede halkın 128 milyar doları? Burada konu Ahmet gitti, yerine Ayşe geldi meselesi değil, kurumların bağımsızlığı ve sorunları çözebilme becerisine dair bir güven erozyonu var. Biz üretimle gelir yaratan bir düzeni mutlaka kuracağız; eşit, adil ve özgür bir düzeni. Keyfî yönetilen değil, demokrasiyle yönetilen bir düzeni halkla beraber kuracağız.!

Editör: Haber Merkezi